Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ja osobne bych nenechala ockovat dite pul roku od ukonceni lecby ATB a od ustoupení potíží, pokud byly. Nejsem doktor ani šarlatán. Jsem jenom obyčejný člověk, co prodelal mnoho infekcí vcetně boreliozy a tu jsem bohuzel prosvihla, protoze se mi neudelalo erythema migrans. A muj imunitni system se zblaznil a pod tou infekční zatěží mne postihla postinfekční autoimunita. Nezatezovala bych ted imunitní system a sledovala dítě a nechala udelat i ty testy na protilátky za 3 mesice. Pokud by to neklesalo, tak bych to resila. Pokud klesalo, nebála bych se ockovat.
A pri jake hladine, nebo pri jak velkem poklesu, uz bude podle tebe bezpecne ockovat? A kdyz to klesat nebude, budes to resit jak? Dalsimi ATB? Nerozumim tomu, tedy si radit netroufam, jen me zajima, cim se ridi laik, kdyz maji lekari jiny nazor. ![]()
@mroe píše:
A pri jake hladine, nebo pri jak velkem poklesu, uz bude podle tebe bezpecne ockovat? A kdyz to klesat nebude, budes to resit jak? Dalsimi ATB? Nerozumim tomu, tedy si radit netroufam, jen me zajima, cim se ridi laik, kdyz maji lekari jiny nazor.
A proč mají tedy lidi problémy když tu borelku maji tedy podle vás prelecenou?
@Pea12 píše:
Podle me? Nic takoveho jsem nenapsala. K borelioze se nevyjadruju, nerozumim tomu.
@Pea12 píše:
tak ono se na boreliozu často svádí vše možné a ne vše z toho s ní souvisí.
@mroe píše:
A pri jake hladine, nebo pri jak velkem poklesu, uz bude podle tebe bezpecne ockovat? A kdyz to klesat nebude, budes to resit jak? Dalsimi ATB? Nerozumim tomu, tedy si radit netroufam, jen me zajima, cim se ridi laik, kdyz maji lekari jiny nazor.
Lekari mají guidelines. Tam se vtesna u boreliozy vetsina lidi a uzdravi se. Pak je ale skupina lidi, kteri maji drive nazyvanou chronickou boreliozu, nebo dnes spise postboreliovy syndrom. Ano, lekari leci boreliozu opakovaně, pokud jsou stále i po léčbe pozitivní IgM protilatky. Nebo se dokonce stává, že se aktivní borelie najdou v mozkomíšním moku i po predchozí lecbe s ATB 14 dni. Nekdy se to nepodchyti vcas, a jak jsem psala, lecba nepomuze. Samozrejme zalezi na stadiu. Staci se mrknout do Beneše, aby clovek videl, ze s boreliozou ve tretim stadiu uz úplné vyleceni nemusi ani nastat. Nemám ráda, kdyz nekdo bere ATB x mesicu až let, ale ani to kdyz je pro doktora borelioza vyřešena za 14 dni doxybene a hurá očkovat. Proste ja jsem dosla k tomu, že medicina je v plenkách v urcitych oblastech. Pred par lety byla RSka konečná za pár let. Dnes to vypadá úplně jinak. Guidelines se mění. Medicina se vyvijí. A stoprocentne se bude vyvijet i pro boreliozu v jakemkoliv stadiu. Kéž by si lekaři dokázali priznat, že neví vse a že vse vylecili a pacient uz MUSÍ být po 14ti dnech ATB zdravý a jeho imunitní systém v pohodě na další zátěž v podobě očkování. Na druhou stranu, opravdu existuje léčba na boreliozu fungujici pro vsechny a je cestou lecba antibiotiky mesice az roky? Tězko. Když už jsme u toho očkování, kéz by už na tu boreliozu to dlouho očekávané očkování bylo…Takhle to vidím já ne-doktor, se vzdelanim 5 let v oboru Vyziva člověka.
Já taky válčila dlouho s boreliozou a oficiální doporučení jsou jedno a realita druhé… Taky jsem se začala léčit až pár měsíců (asi 3) od nákazy a jenom 2 týdny ATB by mne zdaleka nevyléčili… Byla jsem u více lékařů a ty se taky mezi sebou neshodli… ale žádný ani nenavrhoval méně než 3-4 týdny.
Jedna věc, kterou je možné ještě vyšetřit je cd 57, který je snížený jestli je rozvinutá chronická borelioza. Jsou ještě testy LTT, kterými se dá sledovat průběh léčení, který se dělají třeba v Německu, ale tady taky není jednotný názor, jedni tvrdí, že jsou směrodatné, jiní, že ne. (Já si tedy všechno hradila sama, protože jsem měla taky dost výrazné problémy a nechtěla jsem čekat, jak se to vyvine.) Kolem boreliozy je dost studií, ale vychází z nich obecně, že žádný z testů není celkem spolehlivý. Taky v některých výzkumech vyšlo, že u WB, protilátky IgM byli méně korelovány s probíhající infekcí než IgG, a tedy klasický přístup IgM = čerstvá infekce, IgG = jenom protilátky po staré infekci, tady celkem neplatí, protože borelie taky mění imunitní odpověď organismu a mají hodně mechanismů jak se schovat.
Takže proto jsem napsala, že hlavně záleží jestli má malá nějaké příznaky i když po mých zkušennostech, já bych asi tak brzy neočkovala. Borelie je fakt hnus. Z druhý strany, kolik lidí boreliozu vůbec nedostane ani od nakaženého klíštěte, když imunita fičí jak má… Nevím taky vůbec, jak je to u dětí a ještě tak malinkých.
Je to těžký.
Možná se ještě pro jistotu zkonsultovat s nějakým odborníkem a ne s pediatrem?
@Capelucia píše:
Já taky válčila dlouho s boreliozou a oficiální doporučení jsou jedno a realita druhé… Taky jsem se začala léčit až pár měsíců (asi 3) od nákazy a jenom 2 týdny ATB by mne zdaleka nevyléčili… Byla jsem u více lékařů a ty se taky mezi sebou neshodli… ale žádný ani nenavrhoval méně než 3-4 týdny.Jedna věc, kterou je možné ještě vyšetřit je cd 57, který je snížený jestli je rozvinutá chronická borelioza. Jsou ještě testy LTT, kterými se dá sledovat průběh léčení, který se dělají třeba v Německu, ale tady taky není jednotný názor, jedni tvrdí, že jsou směrodatné, jiní, že ne. (Já si tedy všechno hradila sama, protože jsem měla taky dost výrazné problémy a nechtěla jsem čekat, jak se to vyvine.) Kolem boreliozy je dost studií, ale vychází z nich obecně, že žádný z testů není celkem spolehlivý. Taky v některých výzkumech vyšlo, že u WB, protilátky IgM byli méně korelovány s probíhající infekcí než IgG, a tedy klasický přístup IgM = čerstvá infekce, IgG = jenom protilátky po staré infekci, tady celkem neplatí, protože borelie taky mění imunitní odpověď organismu a mají hodně mechanismů jak se schovat.
Takže proto jsem napsala, že hlavně záleží jestli má malá nějaké příznaky i když po mých zkušennostech, já bych asi tak brzy neočkovala. Borelie je fakt hnus. Z druhý strany, kolik lidí boreliozu vůbec nedostane ani od nakaženého klíštěte, když imunita fičí jak má… Nevím taky vůbec, jak je to u dětí a ještě tak malinkých.Je to těžký.
Možná se ještě pro jistotu zkonsultovat s nějakým odborníkem a ne s pediatrem?
Dnes jsem ještě zkonzultovala rychle s jiným pediatrem a dle vysledku tam porad ta borelióza je v akutním stavu. A poradil čekat a udělat další testy.
@Pea12 píše:
Dnes jsem ještě zkonzultovala rychle s jiným pediatrem a dle vysledku tam porad ta borelióza je v akutním stavu. A poradil čekat a udělat další testy.
Takze si mysli, ze je borelioza aktivni a lecit nebude, jen necha udelat nove testy? Tomu nejak nerozumim. Tobe to smysl dava?
@Pea12 četla jsi ten odkaz co tu je? Tam je to moc pěkně vysvětlené.
@Pea12 píše:
dle jakého výsledku? Vždyť máš výsledky z února, jiné nemáš. Viděl ten pediatr syna, nebo jen výsledky z února?
Dobrý den, prosím o názor. Mám tam nahoře nad tou větou pozitivní a dole předposlední údaj..dekuji
@Anonymní píše:
Dobrý den, prosím o názor. Mám tam nahoře nad tou větou pozitivní a dole předposlední údaj..dekuji
Máš pozitivní IgM metodou ELISA. Pro potvrzení pozitivity se dělal Western blot, twn tuto pozitivitu nepotvrdil. Takže se může jednat (s největší pravděpodobností) o nespecifickou reaktivitu. Nicméně ti doporučují nový odběr za 4-6 týdnů. Kdyby to přece jen něco bylo, došlo by k růstu hladin protilátek a za takovou dobu i k pozitivitě IgG.
@Havlova píše:
Máš pozitivní IgM metodou ELISA. Pro potvrzení pozitivity se dělal Western blot, twn tuto pozitivitu nepotvrdil. Takže se může jednat (s největší pravděpodobností) o nespecifickou reaktivitu. Nicméně ti doporučují nový odběr za 4-6 týdnů. Kdyby to přece jen něco bylo, došlo by k růstu hladin protilátek a za takovou dobu i k pozitivitě IgG.
Ale já tam mám 2× pozitivně..to je oboje Elisa?
Ja osobne bych nenechala ockovat dite pul roku od ukonceni lecby ATB a od ustoupení potíží, pokud byly. Nejsem doktor ani šarlatán. Jsem jenom obyčejný člověk, co prodelal mnoho infekcí vcetně boreliozy a tu jsem bohuzel prosvihla, protoze se mi neudelalo erythema migrans. A muj imunitni system se zblaznil a pod tou infekční zatěží mne postihla postinfekční autoimunita. Nezatezovala bych ted imunitní system a sledovala dítě a nechala udelat i ty testy na protilátky za 3 mesice. Pokud by to neklesalo, tak bych to resila. Pokud klesalo, nebála bych se ockovat.