Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky (a kluci), mám velkou prosbu. Bydlíte, znáte někdo města Borovany nebo Velešín? Mohli byste mi o nich něco, prosím, napsat? ![]()
Jak se tam žije, jestli je to hezké město, jsou tam lékaři (zubař, praktický, gynekolog, dětský), lékárně, optika, Penny, Lídl nebo Billa, koupaliště, dostatek práce, kino, dětské hřiště.. Prostě jaké je tam vyžití, jak se tam žije s dětmi, jak se tam líbí vám, jeslti je tam vše, co člověk potřebuje.
Hledám na netu, ale informací je málo, i když něco jsem našla. Hlavně to koupaliště a školky/školy, ale přijde mi to plus mínus stejné. Možná Borovany jsou podle netu hezčí, Velešín působí spíš trochu omšele. ![]()
Velešin je nejskaredejsi město co znam. Bydlela jsem tam dva roky a nikdy bych tam bydet už nechtěla. Co si pamatuju, tak je tam dětská - výborná doktorka, praktický - nemám zkušenost, o zubarech vím dvou - pan doktor nic moc, zubarka vynikající, lékárna ano, obdchodu několik, kino také, hřišť několik, záleží, kde bys bydlela. Pokud tam chceš být dlouhodobě, tak ti nedoporucuju základní školu, která byla před cca 18 lety příšerná a než aby tam mé dítě chodilo, tak ho radši každý den vozim do ČB. A není to jen můj názor.
Zkus se tam někdy podívat a udělej si obrázek sama.
Borovany vidim jako 1000× lepší místo pro bydlení. Ale už o něm nemám tolik info.
Nebo pokud nelpíš na techto dvou mistech, tak vřele doporučuji Římov, Plav, Ločenice.
@Elilen A jéje.. No mně to právě připadá jako takové hrk frk město u města - spousta paneláků, ale jinak vyžití žádné.
To jsi mě nepotěšila, ale i tak děkuju za info!
Prosím tě a kde jsi bydlela? Mně to přijde strašně malé, tak mě trochu překvapuje, že řešíš, kde bych bydlela..
@Elilen Nelpím, jen hledám něco tam v okolí.
Prosím tě a ty tam bydlíš, jezdíš tam nebo proč je doporučuješ? To jsou spíš malé vesničky, ne? (pilně googluju)
Ahoj, pokud myslíš Borovany u Českých Budějovic, tak tam jsem vyrostla.
Je to celkem hezké místo, ale malé! Počet obyvatel cca 3500. Největší obchod coop, nebo jak se dneska ten slavný řetězec jmenuje. Jsou tam další tuším další dva, nebo tři obchůdky s potravinami, ale malinké, nebála bych se říct vesnické.
Zubař je tam příšernej. Za každý zoubek vyplázneš několik stovek a stejně to není pořádně udělané, dětská obvodní lékařka jen jedna, pro dospěláky je na výběr ze dvou ale v nikdo by mě ani k jednomu z nich nikdy nedostal. Gynekolog nejblíž v Trhových Svinech (cca 10km), ale ten taky za moc nestojí, lepší je vybrat si v Budějovicích (16km), mají tam mateřské centrum, na poměry celkem dost míst kam se dá jít s ven s dítkem, koupaliště tam nově taky je, ale když se vyjímečně udělá počasí, tak se tam nahrne široké okolí a kouzelná „přírodní filtrace“ naprosto nestíhá a lidé z vody vycházejí jak vodníčci brčálci, pokud si tam vůbec troufnou, protože je tam hlava na hlavě.
Borovany mají celkem novou základní školu, na velikost městečka obrovskou, s vlastním bazénem.
Je to celkem hezké místo, ale pokud jsi zvyklá na město, tak nevím nevím ![]()
@jajjina Naše městečko má 4400 obyvatel, takže neboj - hledám něco takhle malinkého, ale kde jsou doktoři, hlavně knihovna a mají se kde hrát děti. ![]()
Líbí se mi mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem, jenže to tam moc neznám, tak jen pátrám a googluju..
Nevíš, je tam v okolí nějaké menší město, v kterém by bylo hezky?
@rejžička, tak o jiném hezkém nevím ![]()
Ty Borovany opravdu ujdou, mimimochodem, se stěhováním ti fandím ![]()
Ono už i ta jejich poloha, že jsou kousek od Budějovic je úžasná, protože co neseženeš tam, pro to si v klidu můžeš dojet a Budějovice jsou stotisícové město, tam je už všechno ![]()
Já to tak taky měla, že jsem bydlela v Boro, ale doktory jsou měla už v Budějovicích…
Knihovna tam je, během pár posledních let se tam objevilo pár moc hezkých dětských hřišťátek, jak už jsem psala, je tam nějaké mateřské centrum, školka tam funguje už léta, zrovna po vánocích jsem kolem ní šla a moc jsem se divila jaké hezké prolezačky jsou i tam, že to za nás neexistovalo ![]()
S prací nevím jak to tam bude, ale zase, v Budějovicích by se taky mělo dát něco sehnat, a tam člověk dojede v klidu za půl hoďky, takže nevidím problém ![]()
Ahojky, tak já nežiju přímo ve Velešíně, ale v malé vesničce kousek odtud. Co se týče technické vybavenosti, tak asi takhle:
Dětská doktorka: udělá jakýkoliv vyšetření, ale až poté, co jí o to požádáš, je dost nemluvná, žádnou informaci ti bez tvého dotazu nedá, ale jinak je celkem ochotná
Zubař: znám pouze jednoho a ten je dost starej a rozhodně bych k němu nešla
Obvoďáci pro dospělé: všichni jsou už jednou nohou v důchodu, takže se všichni děsíme, co se stane, až odejdou
Gynekolog je super Školka je super, znám tam většinu učitelek a až na výjimky bych jim děti svěřila bez problémů a vetšině i s radostí:-)
Na školu hodně lidí nadává, ale já bych to tak kriticky neviděla…trošku to tam zamrzlo…
z obchodů je tam coop - maj. Tam toho docela dost, pak řeznictví, ale tam bych po několika špatných zkušenostech už nic nekoupila
Hřisť je několik, letos otevřou nové koupaliště - sice malý, ale myslím, že to bude fajn…
Pár restaurací, ale žádná olympiáda
Největší problém vidím v tom, že se poslední dobou objevují ve Velešíně objevují dost divná individua…
Borovany znám jen jako turista - ale je fakt, že se tam pořád něco děje
Jestli tady někde chceš žít, tak doporučuji Svatý Jan, popř Římov, kdybys ješte chtěla nějaké info, klidně napiš…
Lucka
@jajjina Jj, právě, je to super poloha. Jen jsou tam šíleně drahé byty, proto pokukujeme spíš po Velešíně.. Daleko je to skoro stejně, možnosti mi přijdou taky stejné a mají tam dokonce střední školu, tak je to větší než my - tady je jenom základka. ![]()
Jinak v okolí jsou ještě Trhové Sviny, tam je taková menší poliklinika, takže jsou tam všemožní doktoři, ale jinak se mi nevybavuje, že by tam byl nějaký větší obchod, o vyžití pro děti tam taky nic nevím, i když třeba se to změnilo, tam jsem byla naposledy před cca pěti lety když jsem si tam dělala řidičák.
Po cestě mezi Borovany a Budějovicemi je potom spousta malinkých vesniček, většina bez obchodu, bez školy samozřejmě, bez doktorů… ale jsou tam ![]()
@luuca80 Když to jsou malé vesnice, já hledám něco mš, zš i knihovnou. Asi jsem náročná, ale nechci, aby malá musela dojíždět, není o co stát.
Děkuju, krásně jsi to rozepsala!
A ani jsi mě neodradila, protože když se tak zamyslím, tady máme doktory všechny, ale taky k nim chodím s tím, že jsou k ničemu, ale je mi to jedno, protože (ťuk ťuk) nebývám nemocná. Když něco, zajedu si jinam.
Mně jde asi hlavně o ta hřiště, zeleň okolo, aby to bylo hezké pro dítě. Diskotéky a restaurace jsou mi vcelku fuk. No, musíme se zajet podívat a pořádně to prozkoumat osobně.
Koupaliště už tam jedno je, ne? Google ho našel. A základka.. Já myslím, že hlavní je stejně to, jestli je dítě šikovné, učí se, věnují se mu rodiče. I z vesnických jednotřídek (když to hoodně přeženu) odcházejí děcka na vš a bez problémů zvládají.
Teda myslím, třeba bych změnila názor.
@jajjina píše:
Jinak v okolí jsou ještě Trhové Sviny, tam je taková menší poliklinika, takže jsou tam všemožní doktoři, ale jinak se mi nevybavuje, že by tam byl nějaký větší obchod, o vyžití pro děti tam taky nic nevím, i když třeba se to změnilo, tam jsem byla naposledy před cca pěti lety když jsem si tam dělala řidičák.
Po cestě mezi Borovany a Budějovicemi je potom spousta malinkých vesniček, většina bez obchodu, bez školy samozřejmě, bez doktorů… ale jsou tam
Jj, ty jsem zkoumala, ale zase tam nejsou na prodej byty, respektive jsou, ale za šílené ceny. Děkuju!
No třeba v Jáně je Mš i zš i knihovna, mají tam i dost kroužků pro děti, docela dost to tam žije - dětskej silvestr, maškarní, pouštění draků… Fakt pro děti spousta akcí…
Ale fakt je to na Tobě…U toho Velešína je fajn, že ujdeš pár kroků a jsi v přírodě…
Hlavně vyber tak, abys byla ty spokojená
Ještě: jako výhodu vidím u toho Velešína snadnou dostupnost do Budějc i Krumlova - jedeš celou dobu po hlavní, když není velký proviz, dojedu do Budějc za čtvrt hoďky…