Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahojky, chtěla bych se zeptat na váš názor ohledně botiček „z druhé ruky“.ˇPrávě řeším, jestli malému (má 1 rok) koupit na zimu nové botičky nebo přijmout od kamarádky botky po jejím synovi… Vím, že se obecně doporučuje, aby každé dítě mělo svoje nové boty, ale jak moc by vadily ty „obnošené“? Díky za názory.
já bych určitě onošené botičky nedávala, každé dítě má jinou klenbu a botička už bude „vyšlapaná“…ale znám řadu lidí, co onošené botky pro malé děti kupují.
a chodi uz tvuj maly? nebo to chces jen do kocarku? do kocarku klidne, jinak ja mam po detech nektere boty, ktere kluci meli 2× na sobe, nebo jen v kocarku, proste absolutne neochozene, takze ty nas nejmladsi podedi
Záleží podle mě taky na tom, jerstli syn chodí… pokud ne, bude jen sedět v kočárku a botičky chceš proto, aby mu nebyla zima na nohy, moc bych se toho nebála. Ale na chození, obzvlášť na první krůčky, kdy si dítě formuje nohu i stereotyp chůze, bych do toho nešla.
Ochozené botičky, a to jen velmi málo, bych vzala například pro tříleťáka, jako náhradní, kdyby svoje nové měl třeba zrovna mokré… Takhle taky po synovi hodlám schovávat pro dceru, když mi šlápne do bahna, aby nemusela chodit bosa. Ale určitě jí budu kupovat její vlastní boty a ty poděděné budou jen jako rezerva.
Ale záleží samozřejmě na tobě, na tvém pocitu, na finanční situaci, …
JJ malej už chodí, první botičky má fungl nové, ale jsou do teplejšího počasí, takže je nosí doma. Myslíte, že desetikilové dítě za tři čtyři měsíce stihne opravdu boty prošlápnout tak, že jsou pak už nepoužitelné?
Chodící dítě už si botičku vyšlápne a každé to má jinak vyšlápnuté i když je to třeba málo znát. Já osobně klidně koupím použité oblečení nebo hračky, ale boty má naše Terezka vždycky nové (a zatím pokaždé zdravotní protože má náběh na plochou nohu). Dítěti se formuje nožička a i když třeba teď ten následek nebude vidět, tak za pár let může mít problémy při chůzi nebo vadné držení apod. Nerada bych aby mě jednou moje dítě proklínalo, že kvůli pár korunám co jsem na botech ušetřila má ono zničené nohy, potažmo zdravotní problémy.
Takže za mě: cokoliv použitého ano, ale boty vždycky nové a to počínaje prvními krůčky.
Já si boty po Terezce schovávám, že je budu mít jako záložní pro druhé dítě, když by se mu třeba někde na cestě promáčely nebo tak, ale na denní nošení bude mít také své nové vlastní boty. ![]()
viktorinka píše:
JJ malej už chodí, první botičky má fungl nové, ale jsou do teplejšího počasí, takže je nosí doma. Myslíte, že desetikilové dítě za tři čtyři měsíce stihne opravdu boty prošlápnout tak, že jsou pak už nepoužitelné?
Prošlápnout ne, ale vytvaruje se bota podle tvaru jeho nohy.
viktorinka píše:
Za tři čtyři měsíce stihne takové dítě boty klidně úplně zničit… vidím to doma dnes a denně ![]()
Kvalitní boty po ročním dítěti vyšlapaná nebude. Je to něco úplně jiného, než když nosí botu dospělý člověk, má ji na nohou od rána do večera, našlape s ní spousty kilometrů.
Kdysi, coby bezdětná, jsem praktiky „posíláme botky dál“ sledovala s hrůzou
, coby matka čtyřleťáka jsem přesvědčena o tom, že u takto malých dětí není problém použít boty onošené jedním dítětem, notabene když i víš, kdo je nosil.
Znovu opakuji - kvalitní boty.
(Jestli jsou vyšlapané, to zjistíš pohledem a pohmatem, sázím na to, že nejsou.)
bumbinka píše:viktorinka píše:Za tři čtyři měsíce stihne takové dítě boty klidně úplně zničit… vidím to doma dnes a denně
Moje dítě nosilo jedny kožené kotníčkové rok a půl, nějak jsem se podtrhla s velikostí při koupi. Zničené nebyly. ![]()
Aghata píše:
Kvalitní boty po ročním dítěti vyšlapaná nebude. Je to něco úplně jiného, než když nosí botu dospělý člověk, má ji na nohou od rána do večera, našlape s ní spousty kilometrů.
Kdysi, coby bezdětná, jsem praktiky „posíláme botky dál“ sledovala s hrůzou, coby matka čtyřleťáka jsem přesvědčena o tom, že u takto malých dětí není problém použít boty onošené jedním dítětem, notabene když i víš, kdo je nosil.
Znovu opakuji - kvalitní boty.
(Jestli jsou vyšlapané, to zjistíš pohledem a pohmatem, sázím na to, že nejsou.)
I kvalitní bota se vytvaruje podle tvaru nohy toho prvního dítka. To ti řekne každý odborník.
obnosene boty kupuju bezne,ale zalezi na tom, jak moc obnosene jsou.je to poznat hlavne na podrazce.moje dcera je totiz po me a boty ma okopane behem 3 dnu…takze se vubec nevyplati kupovat nove a kor az bude jezdit venku na auticku,neb na necem jinem......
ja pouzivam i nove i nosene botky…koukam v jakem jsou stavu vdycky..kdyz nejsou sesmajdany ani vevnitr ani venku…tak myslim ze to nevadi..lepsi jsou asi vzdycky novy…ale ja si osobne myslim (nic proti nikomu) ze zas takovej velkej vyznam to nema.
maltik2008 píše:
obnosene boty kupuju bezne,ale zalezi na tom, jak moc obnosene jsou.je to poznat hlavne na podrazce.moje dcera je totiz po me a boty ma okopane behem 3 dnu…takze se vubec nevyplati kupovat nove a kor az bude jezdit venku na auticku,neb na necem jinem......
Odrážedlo je zabiják pro boty. Zničili jsme tak asi troje.
Ted už dávám ochranu na boty a odřené od ježdění na autech, odrážedlech nejsou.
Jen škoda, že mě to nenapadlo dřív.
já taky dřív hlásila - nikdy obnošené, apod. Ale te´d, co mám dvě děti a hypotéku
prostě nemůžu oboum koupit Superfity po 1500,–.
Pro dceru - 14 měsíců jsem dnes koupila zimní za 300,– v Lidlu, páč ona chodí jenza ruce a né venku, ale počítám, že na vánoce chodit už bude, ale ruku na srdce, kolik toho takovej špunt v zimě ujde - je v kočíku, na sáňkách, na bobech, nebo se spíš válí. Takže jí k tomu hodlám na MMA koupit ještě jedny jeté, spíš jako hucule do sněhu. Na běhání v obchodě a tak má nové kožené zdravotní.
Syn má 3 roky ale 30nohu. Po synovci má hodně jeté hucule, ale pěkné, pevné a ty budou na zahradu, kde se stejně spíš válí. A teď se právě rozhoduji, jestli mu na MMA koupit nošené extra parádní s goratexem za stejnou cenu jako levné (600,–) od Bati s alá něčím jako gora texem. Teď už toho nachodí hodně,a le zase vím, jak po roce vypadaly Superfity )krásně) a jak loni od Bati (děsně).
Ale jarní a letní boty kupuji vždy nové. Ty zimní se podle mě tolik neochodí, ani neprošlápnou.