Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Chci se zeptat, co nosí vaše děti na písek za botičky? Většinou vidím děti v nějakých šmajdách, tak o tom pořád spekuluju.. Proč se ptám. Syn má trochu problém s kotníky, vtáčí se mu dovnitř, musí nosit spec. ortopedické vložky a pochopitelně kotníkovou obuv. Jenže s těma kotníkovýma je to na písku divný. Když je teplo, je na boso nebo sandálky, ale když je chladněji, tak…? Ptala jsem se dnes prodavačky v dětské obuvi a říkala, že rozhodně nějaký botasky, i když má vložky atd.. Prý na tom písku není moc dlouho, noha tam nepotřebuje až tak vyztužit. Jde mi o to, co mu mám v září dát do školky na písek. Školka má krásnou zahradu, kde děti mohou běhat celé dopoledne, tak z toho mám trochu dilema ![]()
Ahoj, nam se na pisek osvedcily kecky Befado. Maji certifikat neco jako Zirafa a cesky atest ![]()
Me vyhovuje i cena.
Celé dopoledne podle mě není chvíle, na kterou není třeba nožku zpevňovat, navíc pokud máte problémy. Dala bych normální kožené kotníčkové boty…
O nějakých „speciálních“ bych uvažovala pokud jde o jízdu na odrážedle, tam se fakt brzo zničí, pokud dítko brzdí špičkama…
Tak my máme normální plátěné kecky s certifikátem žirafy (vyšší) se šněrováním. Terce se v tom nepaří nohy a taky nemá písek všude. Nožička je v nich pěkně pevná.
Ad botky na odrážedlo… nejsou potřeba nějaké speciální botky - stačí koupit ochranné návleky na botky…
http://www.mimibazar.cz/foto.php?…
Děti mají buď normálně sandálky s pevnou patou, kotníkové boty, malá kožené nebo tenisky Befado s ortopedickou stélkou a vyšší pevnou patou. Podle počasí.
Kvalitních bot mi není líto, prostě je děti maximálně využijí. Nejvíc času trávíme právě na pískovišti, v parku, tak nemá cenu, aby kvalitní boty byly v botníku a na nohách nějaké levné tenisky, aby si „drahé nezničili“.
Koukam na ty Befado a ty kotnickovy tenisky nemaji vystuhu na pate, coz me na rehabce varovali, at si na to davam pozor. Takze pro nas nevhodny. Me neni lito pouzit drazich bot na pisek, spis jsem si rikala, jestli to pro neho neni nepohodlne. Jeste si promluvim s reditelkou skolky, kolik casu tam stravi, at se mam od ceho odrazit, zatim rikala, ze tam jsou cele dopoledne, ale tezko rict, jestli nemysli treba jen od 10-11,30hod. Na odrazedlo mame pochopitelne chranice ![]()
Pokud máš dítě ve školce jen dopoledne případně si ho vyzvedáváš hned po spaní, doba pobytu venku je asi 2 hodiny, odpoledne jsou při pěkném počasí u nás často venku po svačině až do zavíračky. Většinou na písku průlezkách, odrážedlech, koloběžkách.
V tom případě bych použila normální kotníčkové kožené boty nebo sandálky. Ty jsou akorát otravné, že se tam dostane hodně písku a dětem to vadí, neustále to vysypávájí.
nevím sice jak ostatní, ale já používám výhradně certifikovanou obuv - konkrétně na ten písek českou - Fare
. Nožka dýchá a myslím, že je i cenově přijatelná. Obuv z tržnice to není
.