Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Zdravim,
prosim o radu ve vyberu bot.
Malemu bude 15 mes. a uz docela slusne chodi.
Stale ma sve prvni boticky, takove ty celokozene, kotnickove, ktere jsme nosily i my jako deti ![]()
Jednak uz je zacina mit male a taky nejsou zateplene, takze resim vyber podzimnich/zimnich boticek.
Na znacce mi nesejde (Fare, Essi atd.), to vyberu podle toho, jak mu budou sedet a jak budou pohodlne..
Jde mi o to, jestli koupit nejdriv jen nejake zateplene (bez kozisku) a pak jeste druhe s koziskem?
Nebo staci jen jedny? S koziskem?
Ale, aby mu v nich pak nebylo horko, treba v nakupnim centru..
Co rikate, vystacim s jednema nebo bude potreba koupit dvoje a stridat je, podle toho, kam se pujde..???
A co se tyka velikosti, ted ma 20, a to tak tak, takze ty zimni by mely byt asi alespon 22? Aby vydrzely vic nez 2 mes. …
Predem vsem moc dekuju za nazory ![]()
Hezky vecer,
Katka
Můj starší měl za svoji první chodicí zimu 3 páry bot
Vyrostla mu rychle a skokově noha.Na začátku měl 24,na konci 27. Ono zase šetřivě větší boty mít nemůže, noha klouže zepředu dozadu, boty se vyzouvají, pata není fixovaná a škodí to stejně, jako by měl boty malé.
To měl kolem roku a půl, je narozený v červnu. Ty první, okolo října, měl celokožené kotníčkové, další dvoje zateplené, s kožešinou u Bati.
Stačily nám jedny. A to jsme venku strávili dost času, často šlápl do sněhové břečky apod. Boty vyschnout stihly. My v zimě do nákupního centra chodíme minimálně, ale ani já si na to nepořizuju spešl boty, tak bych je u dětí taky nepořizovala.
Mladší stačil loňskou zimu jeden pár bot, co se čísla týče Na začátku sezony je měla „o číslo větší“, nadměrek byl přípustný. Připouští se maximální 12 až 15mm, větší bych už nepořizovala. Boty měla taky jen jedny.
Na podzim má nyní celokožené kotníčkové nezateplné ( ale fakt neprůstřelné) 21 velikost. Už mám koupené i zimní - kožené, ale s kožíškem a vzala jsem 22 velikost.
Dopředu více bot kupovat nebudu. Uvidím jak budeme venku a tak nějak počítám s tím, že na další procházku jistě na topení vyschnou..Pokud botky budou hodně promokat, poohlédnu se po nějakých sněhulích, ale to fakt až to nastane.
Pokud víš, že v NS budeš chtít trávit celé odpoledne nebo prostě delší čas, tak asi stejně přizpůsobíš všechno oblečení ( bundu boty čepici) té situaci..
Já to v zimě nesnáším - hrozně se potím, nebo musíš nosit budnu přes tašku atd.. Moc starostí..
Diky za nazory ![]()
No ted, jak mame ty prvni boticky, nezateplene, vel.20, tak ty nam vydrzi asi jen do konce mesice.. ![]()
Takze radite koupit dalsi uz s koziskem?? A velikost 21? (samozrejme ze presnou velikost zvazim az pri zkouseni)..
Nebo mam koupit zateplene, ale jeste bez kozisku?
S tim nakupnim centrem, jeste nevim jak casto tam budu, ale predpokladam, ze kdyz se budu chtit sejit s kamaradkama (taky maminama s detma) a venku bude osklive, tak se sejdem nekde v nejakem detskem koutku..
Jo a zapomnela jsem napsat, ze kdyz nejdu vylozene na prochazku hned od baraku, tak musim vsude autem..proto jsem myslela, ze kdyz pojedu autem nekam do uzavreneho prostoru, aby mu nebylo v botech s koziskem teplo…
Ale asi to moc resim, ze? ![]()
Takze asi koupim pristi mesic hned s koziskem…co myslite? ![]()
No kdo ví, zda budeš už za měsíc potřebovat s kožichem.
Prostě podle počasí, no ![]()
je to těžký - prostě vyčkej a pak šup hned koupit..
V tom koutku stejně dáš nějaký bačkory..
Fakt záleží na počasí. Pokud bude „teplá“ zima, tak by teoreticky stačily i ty celokožené s termoponožkami ![]()
Kluci mívají na zimu vždycky dvoje boty. Jedny kotníčkové s tenším kožíškem, které v chladném počasí nosí klidně od října. A druhé sněhule, hodně teplé a nepromokavé.
Martina
Tak ja tedy pockam do konce mesice a pak se rozhodnu..
Jeste jeden detail ![]()
Jsou lepsi na suchy zip nebo tkanicky ???
Jeste jednou diky, holky ![]()
sucháče jsou jistě lepší na manipulaci ale hrozí že budou špatně držet vlivem povětrnostních podmínek..
Upřednostnuji tkaničky.
Taky upřenostňuju tkaničky.
Suchý zip je vhodný tak pro boty na výměnu nebo do školky. Ale i tam jsou ochotní tkaničky zavazovat.
Cca do 3 let jsem dávala jenom tkaničky, teď u staršího jedeme jenom na sucháčích. Zavázat tkaničku ještě neumí a takhle je ve školce i doma soběstačný. Teď se suché zipy dělají z kvalitních materiálů (na kvalitních botech), nikdy se nám nestalo, že by nedržely …
Mladší bude mít letos ještě tkaničky.
Martina
Já myslím,že je důležité promyslet, jestli víc jezdí v kočáru s dekou a nánožníkem, nebo víc chodí. Nevím jak často budete v nákupním centru, ale nesundávají se náhodou boty v tom hracím koutku, nemluvě o tom, že i dospělí lidé obyčejně do nákupního centra chodí v teplých botách.:-) Naše malá měla jako první zimní boty, zateplené Goretexové.
Taky si myslim, ze tkanicky budou lepe drzet.
A koupim hned zacatkem rijna botky s koziskem.
Mate pravdu v detskych koutcich se boty stejne sundavaji..
Jeste jednou diky, clovek proste nevi co je nejlepsi, dokud nema osobni zkusenost, o tom jsem se uz nekolikrat presvedcila ![]()
PS. Jeste jeden mozna trosku hloupy dotazek, ohledne zimni bundy. Mate nejake „pravidlo“, odkdy davat detem zimni bundu? Rekneme od kolika stupnu? Nebo od te doby, co samy zacnete bundu nosit? Predem moc diky ![]()
katerinah píše:
Taky si myslim, ze tkanicky budou lepe drzet.
A koupim hned zacatkem rijna botky s koziskem.
Mate pravdu v detskych koutcich se boty stejne sundavaji..
Jeste jednou diky, clovek proste nevi co je nejlepsi, dokud nema osobni zkusenost, o tom jsem se uz nekolikrat presvedcilaPS. Jeste jeden mozna trosku hloupy dotazek, ohledne zimni bundy. Mate nejake „pravidlo“, odkdy davat detem zimni bundu? Rekneme od kolika stupnu? Nebo od te doby, co samy zacnete bundu nosit? Predem moc diky
Záleží, kam jdeš a co dítě pod tou bundou má - rozumíš. Pokud je ráno třeba kolem 5 stupňů a méně, klidně můžeš zimní bundu dát a pod to jen bavlněný roláček. Ale při této teplotě můžeš dítě obléct i do teplého svetru a tenké bundy.
Teď v přechodovém počasí je nejlepší vrstvení. Protože byla ráno zima a odpoledne teplo, rozdíl i deseti stupňů a více, my preferujeme svetr nebo fleesovou mikinu, teplejší vestu, tu už při pobytu venku ve školce starší vymění za tenší a odpoledne není potřeba vesta vůbec. Ale stejně tak by klidně ty chladnější rána snesl teplou podšitou bundu a pod ní jen bavlněný podvlékací rolák.
Na stupně to nějak nepočítám, prostě oblékám podle teploty venku a podle toho, kam jdeme a jak je místnost vytopená. U nás už nejsou zimy toho rázu, aby mělo dítě prošívanou teplou zimní bundu a zimní svetr. Vyjímka, když spadnou teploty k 15 stupňů pod nulu
Buď teplá bunda a pod tím 2 vrsty bavlny, nebo svetr a bunda tenší.
katerinah píše:
Zdravim,
prosim o radu ve vyberu bot.
Malemu bude 15 mes. a uz docela slusne chodi.
Stale ma sve prvni boticky, takove ty celokozene, kotnickove, ktere jsme nosily i my jako deti
Jednak uz je zacina mit male a taky nejsou zateplene, takze resim vyber podzimnich/zimnich boticek.
Na znacce mi nesejde (Fare, Essi atd.), to vyberu podle toho, jak mu budou sedet a jak budou pohodlne..
Jde mi o to, jestli koupit nejdriv jen nejake zateplene (bez kozisku) a pak jeste druhe s koziskem?
Nebo staci jen jedny? S koziskem?
Ale, aby mu v nich pak nebylo horko, treba v nakupnim centru..
Co rikate, vystacim s jednema nebo bude potreba koupit dvoje a stridat je, podle toho, kam se pujde..???
A co se tyka velikosti, ted ma 20, a to tak tak, takze ty zimni by mely byt asi alespon 22? Aby vydrzely vic nez 2 mes. …
Predem vsem moc dekuju za nazory
Hezky vecer,
Katka
já počítam,že v 15 měsících budem kupovat už taky ,možná dřív.ČTU A HLEDAM VAŠE RADY.