Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A jak by si ty nohy mohla zničit? ![]()
Mně to přijde nějaký divný, malj teda ještě sám nechodí, ale obchází nábytek a ted se naučil i stát bez opory, takže to čekáme každou chvíli ![]()
Ale ty bačkory asi dávat nebudu, příde mi to zbytečný ![]()
Malá nosí bačkůrky doma,ale když se začínala pouštět a než se to pořádně naučila nosila pebný botičky na doma.To nám poradila doktorka.Aby měla pevnou nohu v kotníku.
mě fyzioterapeutka řekla pokud má dobrou klenbu tak boty nedávat jen když tak klenba nebude ok tak jí podpořit správnou botou. když už boty tak pevný opatek a měkou podrážku.
Mně řekli, až chůze převládne nad lezením, tak botky.
Ale já jsem teda koupila jako první boty na ven
, takže doma chodil v těch pletených vlněných capáčcích nebo protiskluzových tlustých ponožkách. Bačkorky jsem pořídila po venkovních botách, kdy už vůbec nelezl, jen chodil. No a možná, kdyby měl pořádně botky dřív i doma, neměl teď první stupeň plochonoží (lékařský termín
) ![]()
K tý klenbě, já jsem celý dětství chodila doma bosa a klenbu mám ukázkovou, podle mě to neni botama. A nejspíš v tom hraje taky velkou roli dědičnost.
My teda běhali bosky i venku v létě na trávě, což je pro klenbi nejlepší ![]()
Taky by mě zajímalo, jak to s těma botkama vlastně je. Samozřejmě běhat úplně na boso venku je nejlepší, ovšem doma na tvrdé podlaze to asi nebude nic moc. Také jsem slyšela, že boty s pevnou patou by se měly začít dávat tehdy, když převládá chůze nad lezením, ale podrážka by měla být ohebná, špička tvarovahá tak, aby prsty měly dostatek místa a neničila se nožička. Také je důležité často kontrolovat velikost botky.
Liduš88 píše:
Malá nosí bačkůrky doma,ale když se začínala pouštět a než se to pořádně naučila nosila pebný botičky na doma.To nám poradila doktorka.Aby měla pevnou nohu v kotníku.
Taky jsem to tak dělala dle rady pediatra
Nedávno jsem četla v časopise, že pokud dítě běhá doma po koberci, tak může naboso, ale pokud jsou doma plovoučky nebo dlaždice, tak je lepší, když má boty. Pokud je dítě venku, tak se má nechat běhat naboso po trávě, po kamínkách nebo na pláži, pt to má pozitivní vliv na vývoj klentby nohy.
MUFICE píše:Liduš88 píše:Taky jsem to tak dělala dle rady pediatra
Malá nosí bačkůrky doma,ale když se začínala pouštět a než se to pořádně naučila nosila pebný botičky na doma.To nám poradila doktorka.Aby měla pevnou nohu v kotníku.Nedávno jsem četla v časopise, že pokud dítě běhá doma po koberci, tak může naboso, ale pokud jsou doma plovoučky nebo dlaždice, tak je lepší, když má boty. Pokud je dítě venku, tak se má nechat běhat naboso po trávě, po kamínkách nebo na pláži, pt to má pozitivní vliv na vývoj klentby nohy.
Tak na plovoučku a dlaždice jsou dobrý bačkůrky i kvůli teplu, ne ? - pokud nemáš podlahové vytápění…
JInak já to prckovi střídám - chvíli běhá bos, chvíli v kotníčkových bačkůrkách na suchej zip a dokonce venku jeden čas chodil v keckách na tkaničku bez zpěvněného kotníku.
Ono ani nemají pediatři jasno, zda mít zpevněný kotník… ![]()
..ale s čím souhlasím, je zpevněná pata - tudíž ne sandály…
a babo raď
![]()
Lenka512 píše:MUFICE píše:Liduš88 píše:Taky jsem to tak dělala dle rady pediatra
Malá nosí bačkůrky doma,ale když se začínala pouštět a než se to pořádně naučila nosila pebný botičky na doma.To nám poradila doktorka.Aby měla pevnou nohu v kotníku.Nedávno jsem četla v časopise, že pokud dítě běhá doma po koberci, tak může naboso, ale pokud jsou doma plovoučky nebo dlaždice, tak je lepší, když má boty. Pokud je dítě venku, tak se má nechat běhat naboso po trávě, po kamínkách nebo na pláži, pt to má pozitivní vliv na vývoj klentby nohy.
Tak na plovoučku a dlaždice jsou dobrý bačkůrky i kvůli teplu, ne ? - pokud nemáš podlahové vytápění…
Tak my nemáme podlahové vytápění a máme všude plovoučky. Synovi dávám bačkůrky a on si je stejně každou chvíli sundavá.
střídala jsem Nolen capáčky a klasické bačkůrky s přeskou, ve špičce mají otvory i po stranách, takže nožička se mu nepotí ![]()
Ahoj.
Chtěla bych se podělit o informace, které ám já o botičkách na doma přímo od výrobce českých zdravotních botiček a papuček.
Prý když má dítě zcela zdravé nožičky, mělo by doma chodit na boso, jelikož když děti neustále nosí botičky, tak ta jejich klenbička je pořád podpírána a když potom musí jít v botičkách které klenbu nemají či naboso už tu jejich klenbičku, která na to bylá zvyklá nic nepodpírá a hrozí její zborcení, protože je oslabená tím že se nikdy nemusela namáhat.
Něco jiného josu děti s plochýma a vybočenýma nožičkama, které doma musí nosit pevnou co nejvíce kotníčkovou obuv a někdy dokonce se jim musí dávat kozí nohy aby se nožičky vytáčely.
My malému doma dáváme pletené protiskluzové papučky, jelikož máme parkety, ale papučím se vyhýbáme.
Nejlepší jsou capáky ke kotníkum na šněrováníaby děti měly pevnou nohu a ne boty na suchý zip to věčně děti odlepují nevím kdo takovou hovadinu vyrábí vždy na prvním místě capáky na šněrování v tom se děti nejlépe naučí chodit
![]()