Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
já se přiznám, že jako masožravec to moc nechápu, taky mám názor, že by děti měly jíst vše, s mírou, ale všechno…
na druhou stranu mám neteř, čtyřletou a ta si vegetariánství „vybrala“ sama, prostě maso na jakýkoliv způsob nepozře, i když rodiče i všichni okolo ho jí, a prospívá v pohodě (je trochu drobnější teda, ale to některé děti prostě bývají, že…)
takže pokud jsou maminky „normální“, nepřehánějí to (myslím tím třeba veganství nebo frutariánství, tam už mi to zavání) a dítěti nahrazují bílkoviny a další věci jinak, tak jsem s tím v pohodě… ![]()
Ahoj,
mno je to kazdeho vec, vid. Ale ja jsem proti vegetarianstvi u deti.
Myslim, ze jsme vsezravci a maso zkratka (nejen)k vyvoji potrebujeme. Kdyz se narodila moje neter, svagr byl vegetarian, ale segra ne. Jemu se samozrejme nelibilo, ze by mala mela jist maso, ale segra mu rekla, ze se urcite maso da v nasi strave nahradit vcetne vsech zivin, ktery z masa mame, ale dokud nekdo neprijde na to jak, ze bude mala zkratka maso dostavat a jak ji chutnalo ![]()
Tahle myslenka se mi libila. Ja jsem teda byla tenkrat v puberte a nijak jsem se o to nezajimala a ani nezajimam, takze nevim…
Kazdopadne ja mam maso, vejce, mlicko atd. rada a beru to tak, ze jsme zkratka soucasti potravinoveho retezce.
Teda to jsem se rozjela
![]()
Muj syn je vegetarian. Proste maso nechce. Ji jen vegetarianske „kureci“ rizecky. Ale on je vubec hrozne vybiravy, takze jsem rada, ze vubec neco ji. Taky je drobnejsi a hubeny, ale doktorka rekla, ze pribira, jen proste pomalu, svym tempem, tak je vsechno v poradku.
Mě tohle přijde trošku sobecký. Když pominu, jestli mu máma dokáže opravdu sestavit jídelníček, tak aby mu nahradilo maso, pořád je tam to, že si to dítě vlastně nevybralo samo. A myslím, že u toho vegetariánství, by to tak mělo být. Každý si k tomu má dojít sám. Sestřenka je třeba veganka a v životě sem od ní neslyšla fuj vy jíte živočišné věci, to byste neměli atd. S klidem nás sleduje, jak se cpeme masem.
Když já třeba nejím rajčata, tak neřeknu moje dítě je nebude jíst taky a basta. To je podle mě hloupost.
Neuznávám vegetariánství u dětí a považuju to za sobectví rodičů.
Mám známou vegetariánku, chlap vegetarián není a jejich dítě taky ne. Kupují biomaso, které upravují a dítěti normálně dávají.Od malička.
Dítě má možnost normálně obědvat ve školní jídelně, nijak ho v tomto směru neomezují, doma se snaží vařit trochu jinak, než je zvykem v běžných rodinách, ale maso dostává.
Nevěřím, že všechny ty rostlinné nahrážky masa a bůhví co, dítěti plně nahradí železo a živočišné bílkoviny. Tím neříkám, že musí mít dítě vegetariánů maso na talíři každý den a že ho nemají seznamovat se svým způsobem stravování.Ale mělo by mít možnost volby. Např. ta školní jídelna. Aby se potom mohlo rozhodnout.
Prostě by to chtělo najít určitý kompromis.
A taky nechápu rodiče, vegetariány, kteří si s odpuštěním otvírají huby a chtějí, aby dítěti byla podávána vegetariánská strava ve školní jídelně, že mu budou sami vařit a v jídelně si to nechá ohřát
Jednak to nejde z hygienických důvodů a podle mého názoru mají na tyto vyjímky právo nemocní lidé - děti s cukrovkou, celiakií nebo jinou lékařsky nařízenou dietou. Ne extremisti - vegetariánství u dětí nařízené rodičem podle mě extremismus je.
U dospěláka mi to je jedno ať si každej jí co chce. Ale už dřív táta ulovil mamuta aby celá tlupa měla maso včetně dětí
. Podle mě je to trošku sobecké. Stejně jako ty by si to dítě mělo zvolit samo a pokud maso chce tak dávat. když nechce nedávat. ![]()
Já, co si pamatuju, odmítala maso vždycky. A naši, že oparvdu jakmile jsem nějak pobrala rozum a schopnost říct ne, tak že jsem maso prostě nepozřela. A i mlíko, že jsem seděla u stolu a přes zákazy a prosby a další motivace prostě NE. Takže v mém případě to opravdu byla volba už v dětství a bez vlivů trendů v okolí. Dneska jím pouze kuřecí prsní řízky, takže se nemůžu zase za košér vegetariána považovat - a to ani nechci. Třeba na rozdíl od mého bratra, který si tenhle směr vybral asi před dvěma roky, do této doby masožravec k pohledání.
Můj manžel by bez masa nepřežil, takže normálně vařím pro celou rodinu, ale neochutnávám. Starší synek už začíná být v mase vybíravý. Myslela jsem, že to je kvůli mému kuchařskému (ne)umění, že třeba maso neumím chutně připravit, ale chová se tak třeba i u babičky. Každopádně maso, mléko, vejce, sýry a další živočisné produkty v jídelníčku mají. Stejně tak jako ovoce a zeleninu.
Já nevím, no. V mém případě říkali, že to, že jsem nejedla maso, mělo za následek atopický exém. Jenže - ten jsem měla už ve třech měsících coby kojená a AE mají i dospělí řezníci. A nedávno jsem četla absurdní studii, která tvrdila opak - že maso může za AE!!!!
Takže jsem živý důkaz, že to fakt nee
Takže jen z tohhohle mi prostě vychází, že jasno v tom nemá absolutně nikdo, teď mám na mysli použitelné a prokazatelné studie, jen se snaží najít důkazy pro tu „svou víru“. A dodala bych, že ale testovat zrovna na dětech, „co to udělá“, by se asi nemělo … prostě nenutit dětem to, co nechcou, ať je to ovoce nebo maso, na druhé straně, nabídnout jim by se to mělo. Jenže to je těžký, no, když je rodič „věřící“. Pro věřícího ve smyslu katolíka taky neexistuje, že dítě nebude pokřtěno a naopak nechápe ateistu, že dítě pokřtěno není. Takže pokud je opravdu vnitřně silně přesvědčen, že maso je „zlo“, tak to dítěti fakt dát nemůže … ![]()
Taky se přidám, jsem masožravec a pokud si někdo vybere vegetariánství či podobný směr je to absolutně jeho osobní věc. Ovšem nesnáším, když se někdo snaží vecpat svůj názor druhému, typu: maso je hnusné, jak můžete jest mrtvý zvířata (na to by se dalo odpovědět: přeci nebudu jest živý, že
) no a podobné kecy. A kor když to matky a nebo i otcové takhle cpou svým děckám a zvlášť už takhle od mala. Kurec palec, pokud si oni vybrali tenhle směr, budiž, ale neznamená to, že MUSÍ i jejich potomci, to prostě beru jako sobectví rodičů a tak nějak i jako fanatismus
Toť můj názor ![]()
Nevím, jestli chce mít někdo dítě vegetariána, tak musí hodně přemýšlet nad jeho jídelníčkem, aby do sebe dítě dostalo potřebný hodnoty. Nahradit maso se dá, ale musí se na to asi dost myslet.
No…tak já jsem vegetarián a dost zapřísáhlý, ale myslím si, že dítě by si mělo samo vybrat, zda bude nebo nebude jíst maso. Do té doby, než z toho „bude mít rozum“ bych dávala všechno. Potom ať se rozhodne samo ![]()
Nečetla jsem příspěvky, ale moje zkušenost je taková. Pracovala jsem ve školce, kde bylo i dítě z vegetariánské rodiny. Měli jsme od rodičů naprostý zákaz mu dávat maso. Chlapeček pak při obědě nebo svačinách koukal na ostatní děti a když se nikdo nedíval, tak si kus masa ukradl. Fakt mi z toho bylo smutno a rodičům bych nejraději dala do tlamy
. Každý by se měl rozhodnout sám a ne ho do toho nutit jen proto, že se rodiče rozhodli ![]()
No..tak paklize rodic vegetarian opravdu dba na spravny jidelnicek ditete,nahradit se to da docela dobre,dyt existujou krevni testy,ktery spolehlive odhali nedostatek cehokoli..
Clovek maso k zivotu nutne nepotrebuje,je vsezravec.Tak jako selmy nepotrebujou pozivat rostlinou stravu.Naopak mam mnohdy pocit,ze nekteri lide s zivocisnou stravou nakladaji tak,ze by pro ne bylo mnohem prisnosnejsi,kdyby ji nejedli vubec..
Ale ano,taky jsem pro svobodne rozhodnuti ditete,co bude jist..Rodice kuraci taky nenuti-neuci sve dite kourit,ze..
V nasi rodine ja maso jim,tata dcery je vegetarian,Ema maso ji.
Jeste si nemyslim,ze je snad nutne nazyvat to extremismem..to bychom tak mohli nazyvat vse,co se jen trochu lisi..noseni deti v satku,bezplenkovku atd..ale samozrejme kazdeho nazor
Emii - naprosto souhlasím.
Nejsem vegetarián, kamarádka je. Svým dětem tedy maso dává. Ale složení stravy se hodně věnuje a tvrdí, že maso nahradit jde. A asi tomu rozumí víc, než některé z těch, co tu tvrdí, že maso do jídelníčku patří a že rodiče, který ho dětem nedávají, jsou sobci. ![]()
Jiná věc je, pokud to dítě rodičů vegetariánů maso chce, tak to bych mu taky nebránila. Zas na druhou stranu byste taky třeba nedaly párek, i kdyby se dítě stavělo na hlavu. Protože si myslíte - víte, že není zdravý. Tak ti rodiče chtějí přeci jen udělat to nejlepší podle svého vědomí a svědomí.
Nicméně nám chutná a já se o vegetariánství nezajímám, takže bych maso nahradit neuměla a do stravy naší rodiny proto patří.
Příspěvek upraven 31.10.11 v 09:20