Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
BohunkaP píše:
Asho a odkud čerpáš inspiraci na vaření bez masa? Já se musím přiznat, že to moc neumím, pořád mám tendence to maso přihazovat. Ale přijde mi to spíš zlozvyk.A ryby Ty nebo děti jíte? U nás docela jede pangas a makrela, ale to je taky pořád dokola, navíc k tomu pangasu jsem taková skeptická…
Já bych to maso u nás doma ráda trochu omezila - ne úplně vynechat, na to ho máme všichni moc rádi, jen nechat opravdu třeba jednou do týdne - ale nějak prostě nevím, z které strany se toho chopit.
Jj, ja myslim, ze maso v nedeli bylo tak akorat ![]()
Nevim, mela jsem to stejne jako ty, s masem je to takovy zabehnuty a snadny. Bez masa je to kupodivu uplne stejny
Cerpat muzes na netu, to ale moc nedelam. Musis se naucit na novy veci, nevim, co normalne jite.
Takze muj nakupni kos: lilky, cukety, dyne, rajcata, okurky, papriky, cibulky, porky, kvetak, brokolice, kedluben, no na co narazis…tohle kupuju porad. Driv jsem mela v kosiku takovou tu klasiku: papriku, rajce, okurku, porek a syry a sunky. Ted taham daleko vetsi naloz.
Pak hodne lusteniny, ryzi, ruzny vlocky.
Nase oblibeny jidlo: nakrajet hodne zeleniny (paprika, okurka, rajcata), uvarit ryzi (nejlip Basmati, nebo celozrnna), pripravit trochu fazoli nebo bobu, olivy, a k tomu baba chanouge a hommos. Vsechno to nandas na talir, vypada to uzasne a chutna taky tak
To mame tak jednou tydne
Pak milujem zapeceny lilek (a ruznou zeleninu s rajcatovou omackou), nebo lilkovou omacku s testovinama…hodis lilek do trouby, upeces, pak vydlabes a hodis na panev, plus protlak, koreni… Nebo plneny papriky…napln je ze sojovy drte a protlaku s cibulkou a tymianem, to zapeces.
Casto delam polivky, vsechnu moznou zeleninu nakrajis a nechas varit, pak rozmixujes, melo by to byl spis hustsi.
Je toho hodne.
A jime teda rozhodne pestreji, nez driv s masem.
A jeste k tem detem. Doma maso nemame zadny. Ale obcas jedem k babickam a tam to proste nehrotim. Ony jinak varit neumi a vari vyborne. Takze ted jsme meli od ctvrtka do nedele maso (tezko je mi jeste ted
) Ja verim tomu, ze kdyz je dobry zaklad, nevadi obcasny ulety ![]()
Ty jo, škoda, že jsem tuhle diskusi nějak strčila stranou. To by mně teda zajímalo, co se to tu dělo. A vzhledem k tomu, že jsem nemasožravec, to bych se tu asi chytla dost, co?
Emilie píše:
Ty jo, škoda, že jsem tuhle diskusi nějak strčila stranou. To by mně teda zajímalo, co se to tu dělo. A vzhledem k tomu, že jsem nemasožravec, to bych se tu asi chytla dost, co?
No bylo to klasicky o hrachu a stene ![]()
Asho, co to je „baba chanouge a hommos“? ![]()
Je fakt, že kolem spousty věcí vlastně chodím bez povšimnutí - dýně, lilek, sója - některé jsme zvyklí jíst jen za syrova (paprika, kedluben)… Asi je to o zvyku, mám holt určité zažité stereotypy, že mě to prostě nenapadne. Odtud asi budu muset začít.
A technický dotaz: to vaříš pokaždé čerstvé? Třeba ten lilek by asi ohřívat nešel - já jsem zvyklá přes týden vařit spíš večer na druhý den, míváme často dopoledne program, a to pak jen ohřívám. ![]()
Doufám, že se nezlobíš, že Tě takhle zpovídám, musím využít příležitost
![]()
Emilie píše:
Emil, zjednodušeně - kdo napsal jakýkoli názor, se kterým se zakladatelka neztotožnila, ten dostal od Sibetky, Anonouska či EvkaSa „čočku“
A jak naznačila Terka, byly to nejspíš nicky z jedné IP-adresy… takže bláboly o ničem.
BohunkaP píše:
Asho, co to je „baba chanouge a hommos“?![]()
Je fakt, že kolem spousty věcí vlastně chodím bez povšimnutí - dýně, lilek, sója - některé jsme zvyklí jíst jen za syrova (paprika, kedluben)… Asi je to o zvyku, mám holt určité zažité stereotypy, že mě to prostě nenapadne. Odtud asi budu muset začít.
A technický dotaz: to vaříš pokaždé čerstvé? Třeba ten lilek by asi ohřívat nešel - já jsem zvyklá přes týden vařit spíš večer na druhý den, míváme často dopoledne program, a to pak jen ohřívám.
Doufám, že se nezlobíš, že Tě takhle zpovídám, musím využít příležitost![]()
Ne v pohode, ted je to i muj konicek, i kdyz jsem vareni nesnasela ![]()
Baba chanouge je takova pasta z lilku a koreni. Da se koupit i v pixle (a mne teda chutna nejvic, i kdyz to neni idealni). Hommos je pasta z cizrny a koreni. Taky se da koupit v pixle… obcas to kupujem v Tescu. Ale da se to udelat i doma. Pri tomhle jidle je teda velka spotreba nadobi, vsechno mas v mistickach. ![]()
Zeleninu bys mela snist po uvareni, neda se to skladovat, par hodin po uvareni uz to zacina zahnivat. Z toho duvodu by se nemel schovavat na druhy den ani treba spenat. Varim teda dvakrat denne, ale jsou to rychlovky, kolem 30ti minut. Kdyz peces lilek, tak to trva dyl, ale ten staci jen hodit vcelku na rost a upece se sam.
A jeste mne napadl ten spenat, kupuju cerstvy a delam salaty, vetsinou s rajcatama.
Ke spenatu neco zajimavyho tady (neznamena to, ze ho vubec nejime vareny, ale zacla jsem kupovat i ty listy)
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/…ani-vapniku/
A ted mame celozrnny testoviny s ajvarem (takova pasta z lilku, paprik, cesneku…), k tomu jeste cibulka, cuketa a rajcata, jsem na to zvedava, delam to poprvy.
asha píše:BohunkaP píše:
A technický dotaz: to vaříš pokaždé čerstvé? Třeba ten lilek by asi ohřívat nešel - já jsem zvyklá přes týden vařit spíš večer na druhý den, míváme často dopoledne program, a to pak jen ohřívám.
Ne v pohode, ted je to i muj konicek, i kdyz jsem vareni nesnasela
Baba chanouge je takova pasta z lilku a koreni. Da se koupit i v pixle (a mne teda chutna nejvic, i kdyz to neni idealni). Hommos je pasta z cizrny a koreni. Taky se da koupit v pixle… obcas to kupujem v Tescu. Ale da se to udelat i doma. Pri tomhle jidle je teda velka spotreba nadobi, vsechno mas v mistickach.
Zeleninu bys mela snist po uvareni, neda se to skladovat, par hodin po uvareni uz to zacina zahnivat. Z toho duvodu by se nemel schovavat na druhy den ani treba spenat. Varim teda dvakrat denne, ale jsou to rychlovky, kolem 30ti minut. Kdyz peces lilek, tak to trva dyl, ale ten staci jen hodit vcelku na rost a upece se sam.
A jeste mne napadl ten spenat, kupuju cerstvy a delam salaty, vetsinou s rajcatama.
A ted mame celozrnny testoviny s ajvarem (takova pasta z lilku, paprik, cesneku…), k tomu jeste cibulka, cuketa a rajcata, jsem na to zvedava, delam to poprvy.
Ke spenatu neco zajimavyho tady (neznamena to, ze ho vubec nejime vareny, ale zacla jsem kupovat i ty listy)
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/…ani-vapniku/
Tak to slyším poprvé
Lilek zapékám v troubě třeba s mozzarellou a rajčatovou omáčkou a cuketami a druhý den si to ohřejeme v mikrovlnce a jíme to. Špenát přidávám třeba do těstovin a taky to ohřívám, zatím nám teda nic nebylo.
MUFICE píše:asha píše:Tak to slyším poprvéBohunkaP píše:
Ne v pohode, ted je to i muj konicek, i kdyz jsem vareni nesnasela
Baba chanouge je takova pasta z lilku a koreni. Da se koupit i v pixle (a mne teda chutna nejvic, i kdyz to neni idealni). Hommos je pasta z cizrny a koreni. Taky se da koupit v pixle… obcas to kupujem v Tescu. Ale da se to udelat i doma. Pri tomhle jidle je teda velka spotreba nadobi, vsechno mas v mistickach.
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/…ani-vapniku/Lilek zapékám v troubě třeba s mozzarellou a rajčatovou omáčkou a cuketami a druhý den si to ohřejeme v mikrovlnce a jíme to. Špenát přidávám třeba do těstovin a taky to ohřívám, zatím nám teda nic nebylo.
Tak jasne, ze se neotravis…ale zrovna zdravi prospesny to neni. Ty procesy proste nastanou a je to logicky- tepelnou upravou narusis strukturu, takze k rozkladu dochazi mnohem driv, nez u neupraveny zeleniny. Zkus treba nakrajet rajce a dat si ho druhy den…uz nic moc a to neni tepelne upraveny.
Počkej Asho ale tepelně upravený přece vydrží spíš dýl než netepelně upravený nakrájený rajče, ne? Jinak tě teda obdivuju, že jsi schopná vařit 2× denně. Já jsem ráda, že uvařím jednou denně a vydrží to na dýl, záleží jaký jídlo ovšem. Ale abych pořád něco vymýšlela novýho, aby se to moc často neopakovalo a nelezlo to zároveň moc do rozpočtu na jídlo, tak to je pro mě těžký. Už teď za blbý 3 roky manželství nevim co mám pořád vařit a tak, abych nemusela každý den co přijdu z práce, protože na to prostě tolik času není. Aby to šlo u mě tak jak u tebe, bych musela být každý den doma a být asi jen ženou v domácnosti, bo jinak fakt nevim. ![]()
Můžu se vtírnout s dotazem?
Od kdy dáváte dětem luštěniny? My hodně jíme, ale nevím, od kdy mrněti.....Ani nevím, kdy jsme začala dávat větším, vůbec si to nepamatuju ![]()
Holly85 píše:
Počkej Asho ale tepelně upravený přece vydrží spíš dýl než netepelně upravený nakrájený rajče, ne? Jinak tě teda obdivuju, že jsi schopná vařit 2× denně. Já jsem ráda, že uvařím jednou denně a vydrží to na dýl, záleží jaký jídlo ovšem. Ale abych pořád něco vymýšlela novýho, aby se to moc často neopakovalo a nelezlo to zároveň moc do rozpočtu na jídlo, tak to je pro mě těžký. Už teď za blbý 3 roky manželství nevim co mám pořád vařit a tak, abych nemusela každý den co přijdu z práce, protože na to prostě tolik času není. Aby to šlo u mě tak jak u tebe, bych musela být každý den doma a být asi jen ženou v domácnosti, bo jinak fakt nevim.
To ale neplati u zeleniny, bohuzel. Plati to hlavne u masa a mlika, tam vlastne zabijes choroboplodny zarodky atd. (i kdyz treba u masa je spravny stupen ulezelosti=rozkladu nutny.) a jidlo vydrzi dyl, pokud je spravne skladovany. Zelenina proste hnije.
Jinak jak jsem psala, vetsinu jidel mas do 30ti minut hotovou. Pokud delas oblozeny chleby a krajis k tomu zeleninu, trva to zhruba stejne (aspon u nas jo). Jasne, ze nejrychlejsi je placnout na chleba salam a maximalne ukrojit kousek papriky. Ale pokud se bavime o zdravym jidle, proste to nejakou dobu zabere.
Co se tyce penez, utratime ted za jidlo min, nez driv. Je to fakt znat. Kupovala jsem teda drazsi, kvalitnejsi sunky a syry a snedlo se toho hodne.
byron píše:
Můžu se vtírnout s dotazem?Od kdy dáváte dětem luštěniny? My hodně jíme, ale nevím, od kdy mrněti.....Ani nevím, kdy jsme začala dávat větším, vůbec si to nepamatuju
Cervena cocka se da davat jako jeden z prvnich prikrmu, nekdo dava i zeleny hrasek. Po tom roce se to da rozsirovat. Kdyz to umis udelat tak, ze to nenadyma, neni to problem ani u mladsich. Ale taky zalezi, jak a kdy zacinate s prikrmem, jak je telo zvykly.
asha píše:byron píše:Cervena cocka se da davat jako jeden z prvnich prikrmu, nekdo dava i zeleny hrasek. Po tom roce se to da rozsirovat. Kdyz to umis udelat tak, ze to nenadyma, neni to problem ani u mladsich. Ale taky zalezi, jak a kdy zacinate s prikrmem, jak je telo zvykly.
Můžu se vtírnout s dotazem?Od kdy dáváte dětem luštěniny? My hodně jíme, ale nevím, od kdy mrněti.....Ani nevím, kdy jsme začala dávat větším, vůbec si to nepamatuju
Malý je rok a čtvrt, už jí všechno- více méně.......Červenou čočku moc nedělám, jinak všechno.....
byron píše:asha píše:Malý je rok a čtvrt, už jí všechno- více méně.......Červenou čočku moc nedělám, jinak všechno.....byron píše:Cervena cocka se da davat jako jeden z prvnich prikrmu, nekdo dava i zeleny hrasek. Po tom roce se to da rozsirovat. Kdyz to umis udelat tak, ze to nenadyma, neni to problem ani u mladsich. Ale taky zalezi, jak a kdy zacinate s prikrmem, jak je telo zvykly.
Tak ja myslim, ze to dat klidne muzes…uvidis.