Dítě vegetarián - co myslíte vy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1472
27.10.11 12:04
Eemii píše:
No..tak paklize rodic vegetarian opravdu dba na spravny jidelnicek ditete,nahradit se to da docela dobre,dyt existujou krevni testy,ktery spolehlive odhali nedostatek cehokoli..

Clovek maso k zivotu nutne nepotrebuje,je vsezravec.Tak jako selmy nepotrebujou pozivat rostlinou stravu.Naopak mam mnohdy pocit,ze nekteri lide s zivocisnou stravou nakladaji tak,ze by pro ne bylo mnohem prisnosnejsi,kdyby ji nejedli vubec..

Ale ano,taky jsem pro svobodne rozhodnuti ditete,co bude jist..Rodice kuraci taky nenuti-neuci sve dite kourit,ze..

V nasi rodine ja maso jim,tata dcery je vegetarian,Ema maso ji.

Jeste si nemyslim,ze je snad nutne nazyvat to extremismem..to bychom tak mohli nazyvat vse,co se jen trochu lisi..noseni deti v satku,bezplenkovku atd..ale samozrejme kazdeho nazor

Jen si dovolím malý detail. Ano, my jsme všežravci, proto jíme jak maso tak rostinnou stravu. Kdežto šelmy jsou pouze masožravci tudíž rostlinnou stravu nejí. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1472
27.10.11 12:17

A ještě jedna věc, je velký rozdíl jestli dáte dítěti párek, ve kterým je jen sójové nevím co, které nemá absolutně žádnou výživovou hodnotu, nebo čísté maso, které už tu výživovou hodnotu má. Takže určitě bych párek s masem rozhodně nesrovnávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
27.10.11 12:24

No, to jsem Holly přesně čekala. :wink: O tom párku jsem psala, že ho nedám, protože vím, že není zdravý. No a to samé si myslí rodiče vegetariáni o mase.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1472
27.10.11 13:02
Aladina píše:
No, to jsem Holly přesně čekala. :wink: O tom párku jsem psala, že ho nedám, protože vím, že není zdravý. No a to samé si myslí rodiče vegetariáni o mase.

nj, marné :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
27.10.11 13:17
Holly85 píše:
A ještě jedna věc, je velký rozdíl jestli dáte dítěti párek, ve kterým je jen sójové nevím co, které nemá absolutně žádnou výživovou hodnotu, nebo čísté maso, které už tu výživovou hodnotu má. Takže určitě bych párek s masem rozhodně nesrovnávala.

Myslím, že jsi nepochopila, co chtěla Aladina říct - nechtěla se hádat o kvalitě párku nebo masa nebo čekoholi. Myslím, že chtěla říct, že žádný rodič nedá svému dítěti věc, o které je v hloubi duše přesvědčen, že mu neprospívá. Někdo je přesvědčený, že dítě nesmí dostat bonbony nebo párky, tak je nedává. Jiní rodiče neuznávají mléko, tak dítě mléko nepije. A vegetariáni jsou přesvědčeni, že maso není pro dítě zdravé. Nedělají to ze sobectví, dělají to z hlubokého přesvědčení, že pro jejich dítě je to tak nejlepší.

A myslím, že rodiče vegetariáni o tomto způsobu stravování vědí mnohem víc než my ostatní. Nechápu hlášky o tom, že takoví rodiče jsou sobci. Ti rodiče velmi často vstávají každé ráno o dvě hodiny dřív, aby dítěti nachystali jídlo… Ti rodiče (jsou-li zodpovědní) přemýšlejí o tom, co a jak nahradit, čas od času nechají dítěti udělat krevní obraz (z toho se nedostatek čehokoli bez problémů pozná), rozhodně to nedělají kvůli sobě a ze svého sobectví… Opravdu nevím, o co je taková matka horší než matka, která ráno během pěti minut namaže dítěti ke svačině housku se šunkou.

Podotýkám pro upřesnění, že já ani moje rodina vegetariáni nejsme. Přesto bych si nedovolila prohlásit o rodičích-vegetariánech, že jsou sobci. Za sobce osobně označuji rodiče, kteří dělají věci, jež dětem JEDNOZNAČNĚ A PROKAZATELNĚ ubližují. Vegetariánství není ten případ. Ani odborníci nejsou v této věci úplně jednotní - co tedy dává právo nám, laikům, vynášet takovéhle kategorické soudy…? :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1472
27.10.11 13:43
BohunkaP píše:
Holly85 píše:

Myslím, že jsi nepochopila, co chtěla Aladina říct - nechtěla se hádat o kvalitě párku nebo masa nebo čekoholi. Myslím, že chtěla říct, že žádný rodič nedá svému dítěti věc, o které je v hloubi duše přesvědčen, že mu neprospívá. Někdo je přesvědčený, že dítě nesmí dostat bonbony nebo párky, tak je nedává. Jiní rodiče neuznávají mléko, tak dítě mléko nepije. A vegetariáni jsou přesvědčeni, že maso není pro dítě zdravé. Nedělají to ze sobectví, dělají to z hlubokého přesvědčení, že pro jejich dítě je to tak nejlepší.

A myslím, že rodiče vegetariáni o tomto způsobu stravování vědí mnohem víc než my ostatní. Nechápu hlášky o tom, že takoví rodiče jsou sobci. Ti rodiče velmi často vstávají každé ráno o dvě hodiny dřív, aby dítěti nachystali jídlo… Ti rodiče (jsou-li zodpovědní) přemýšlejí o tom, co a jak nahradit, čas od času nechají dítěti udělat krevní obraz (z toho se nedostatek čehokoli bez problémů pozná), rozhodně to nedělají kvůli sobě a ze svého sobectví… Opravdu nevím, o co je taková matka horší než matka, která ráno během pěti minut namaže dítěti ke svačině housku se šunkou.

Podotýkám pro upřesnění, že já ani moje rodina vegetariáni nejsme. Přesto bych si nedovolila prohlásit o rodičích-vegetariánech, že jsou sobci. Za sobce osobně označuji rodiče, kteří dělají věci, jež dětem JEDNOZNAČNĚ A PROKAZATELNĚ ubližují. Vegetariánství není ten případ. Ani odborníci nejsou v této věci úplně jednotní - co tedy dává právo nám, laikům, vynášet takovéhle kategorické soudy…? :nevim: :nevim:

Neboj pochopila jsem ji. Ale pořád si stojím za svým. Jinak to osočování kdo je sobec a kdo ne, je na obou stranách, někteří prostě nechápou je, proč nutí dítě nejíst maso a oni zas nechápu nás jak můžem vůbec jíst maso. Takže bych to tak nehrotila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
27.10.11 13:53

J8 to taky nechci hrotit. Maso mám moooooooc ráda. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
27.10.11 13:56

No, Holly, já jsem se osobně tedy ještě nesetkala s tím, že by mne nějaký vegetariánský rodič označil za sobce, protože dávám maso.

Na druhou stranu jsem byla v létě svědkem toho, jak tady na hřišti dvě maminky podobným způsobem napadly jednu, která se mezi řečí náhodou zmínila, že dětem maso nedává.

Není to „na obou stranách“, ta nevraživost jde bohužel od nás masožravců vůči vegetariánům mnohem intenzivněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1472
27.10.11 14:03

Bohunka: No pravdaže já osobně taky ne, ale to bude tím, že v okolí všichni jí maso. Ale vycházím z předpokladu, protože vždycky je to na obou stranách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
27.10.11 14:12

A jste tu nektera opravdu vegetarianka nebo veganka?

Jinak: http://www.vitalia.cz/…-nestradaji/

Snad to nekoho aspon trochu uklidni ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
27.10.11 14:14
Sibetka píše:
Ahoj, holky,
založila jsem tohle téma, ikdyž už jsou zde dvě podobné, ale ne stejné, založila jsem ho také proto, že jsem zrovna četla příšpěvek od maminky, jejíž dítě je vegetarián (tímto dítětem myslím nyní staré kolem 1 roku) a zajímal by mě váš názor na vegetariánství u tak malých dětí (kteří si tuto volbu ani nevybrali).Téma jsem založila i proto, že některé jiné maminky na této diskuzi byli silně rozčílené z toho, že jiná maminka (nevegetariánka) se zeptala na to, jestli to dítěti neubližuje a maminky vegetariánky hrozily nevhodností komentáře, což mi přišlo stupidní. Takže zde se může mluvit o všem- mohou přispívat jak masožravci, tak vegetariáni…

Jinak… Jsem silně proti veškerým testům na zvířatech nebo nošení kožených věcí nebo věcí s kožešinou, ale vegetariánství u tak malých dětí?

Jsem doktorka a sama moc dobře vím, že i s důkladným jídelníčkem se vždy vloudí chyba, která je daleko dramatičtější než kdyby dítě jedlo maso ve velkém. Hrozí převážně úplná blokace pohlavního ústrojí a tím pádem i neplodnost.

Takže by mě zajímali vaše názory! Díky :kytka:

Narazis tady na diskuzi o veganskych botach? Tam to opravdu nevhodny bylo ;)
Mmch. zabyva se nekdo moznou neplodnosti po konzumaci masa? (ted nemyslim maso jako takovy, ale maso, ktery ma vetsina z vas obvykle na taliri)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
27.10.11 14:15

Holly, vždyť se to vlastně trochu projevuje i tady… Upřímně, ani se nedivím, že se tu žádná maminka s pro-vegetariánským názorem na dětský jídelníček neobjevuje, vždyť by jí šlo o krk. :wink:
EDIT: Jedna se našla, Asho :palec: :palec:

Řekla bych, že je to dost podobné téma jako porody doma - projeď si pár diskusí, jak tam bývají domarodky cupovány (i když, teď už je to lepší), i když se často ukáže, že jsou vlastně mnohem líp informované a v obraze než ty, které se do nich (často dost drsně) navážejí.

Tohle je skoro totéž - ty, které to dělají jinak, než je všeobecně zvykem, jsou špatné. I když vědí přesně, proč to dělají, jak na to a i když si to dovedou obhájit mnohem fundovaněji než většina ostatních.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sibetka
27.10.11 19:45

Příspěvek upraven 31.10.11 v 09:20

• Citovat
  • Upravit
Sibetka
27.10.11 19:51

Příspěvek upraven 31.10.11 v 09:27

• Citovat