Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja vegetarian nejsem, i kdyz jsem asi ctyri roky v minulosti byla. Ja bych to nehrotila. Jestli dite ji nebo neji maso podle me neni alfa a omega jeho zdravi. Pokud rodice maso nedavaji, tak by dite melo mit vychytanejsi jidelnicek, a tim nemyslim sojovy maso misto normalniho
Ale zakazovat mu to, kdyz to chce zkusit, je samozrejme blbost.
Jinak mi prijde spis smesny, ze se desne resi, kdyz diteti matka nedava maso, a resi to casto zensky, jejichz dite ji sladky jogurty / pecivo plny ecek / rajskou s knedliky nebo maso z rychlenych kurat kazdej den… Jako pokud clovek vi trochu o zdrave vyzive, je mu jasny, ze ceska klasika do ni ma HODNE daleko. Takze ti, co ji vyznavaji, by opravdu nemeli resit tzv. nezdravou stravu ostatnich.
Osobne razim heslo vseho s mirou a hlavne kvalitni jidlo, pokud mozno bio. Takze maso ji syn jen bio, tak dvakrat tydne. POdle me lepsi nez ho cpat nebio sragorou kazdej den.
Příspěvek upraven 27.10.11 v 21:35
Sibetka píše:
A ještě jednou přispěji do diskuze- souhlasím s většinou maminek-1. děti by měly mít volbu toho jestli budou vegetariáni nebo ne, což si myslím, že v tomto věku je složité, jiné je to s těmi dětmi, kterým maso nechutná, tak ho nejí, ale to chápu, protože mě např. nechutná čokoláda, tak ji nejím, vezmu si akorát, když někdo dělá nějaký čokoládový dezert, tak abych neurazila… ale většina vegetariánů je spíše přesvědčena o tom, že nemají jíst maso, a ne že je nejí, protože jim nechutná. Že je nemají jíst, kvůli tomu, že jsou špatné a nezdravé, nebo kvůli tomu, že maso pochází ze zvířat…
2. vše s mírou- mělo by se jíst všechno- i maso i zelenina, i bonbóny apod… ale vše s mírou hlavně by strava měla být vyvážená!
3. zajímalo by mě, (jestli by mi vegetariáni mohli říct) v čem přesně je maso špatné, proč je nezdravé, co obsahuje?
4. kdyby jste se měli řídit tím co je absolutné zdravé- nejedli byste nic! absolutně nic- jen považte- kolik je pesticidů a hormonů v zelenině a ovoci (a i v té bio), kolik je bakterií i v obyčejné vodě (ne, nedělám si legraci), kolik je cukru ve sladkostech… atd… atd… atd…
Sibetko, ja si dovolim reagovat a rozvirit to tady trochu ![]()
ad 1. Jak jsem rekla, synovi maso davam. Ale chapu, ze matka vegetarianka pochopi pravo volby i tak, ze diteti maso da, az ono samo bude chtit a nebude mu ho cpat uz v pul roce proto, ze by se to melo. Nemyslim si, ze na dite bude mit zasadni vliv to, jestli par prvnich let maso jedlo nebo ne (pokud je jinak jidelnicek vyvazeny).
Mmch znam vegetariany, kterym maso proste nechutna. Me tak nechutnalo par let a proto jsem ho proste prestala jist.
ad 2. vseho s mirou urcite, ale bonbony? Ja nejaky dam, az to bude nutny, ale ne v 11 mesicich, aby mel vyvazenou stravu..
Promin, to jsem si jen rypla..
ad 3. Rekla bych, ze hlavni namitky proti masu jsou: toxiny (pokud neni bio), spatne zivotni podminky zvirat (popr. jejich nutna smrt), ekologicky dopad.
ad 4. Nezlob se, ale to je blbej argument. Tohle je proste linej alibismus. Clovek se prece musi snazit delat (davat diteti) to nejlepsi, podle dostupnych informaci, svyho svedomi atd atd… Ne rezignovat na to, ze nic neni dokonaly a tudiz je fuk, co delam (jim).
Sibetko, nezlob se, ale já kdybych byla maminka-vegetariánka, ani bych sem nepáchla. Víš proč? Protože Tys sice založila diskusi s tím, že „zajímaly by mě Vaše názory“ a „co si o tom myslíte Vy“, ale ve skutečnosti Tě zajímají pouze názory shodné s Tvým. Názory typu „je to škodlivé, ty matky jsou nezodpovědné a dětem strašně škodí“. Diskusi vedenou od samotné zakladatelky takto agresivní formou už jsem neviděla, ani nepamatuji. Nechceš diskutovat, chceš, aby Ti bylo přitakáváno.
K tomu Tvému seznamu - k bodu 4 vůbec nevím, co napsat. To je tak planá hláška, že mi na ni chybí slova! Vegetarián se přece neřídí tím, co je „absolutně zdravé“ - je přesvědčen, že MASO není zdravé, tudíž je nejí a nedává dětem.
K diskusi o botách snad ani nemá smysl se dál vyjadřovat - sama adminka vložila poznámku, aby bylo respektováno téma… Položí-li někdo konkrétní dotaz na boty a místo toho začne být tlačen k tomu, aby obhajoval své životní postoje, je to proti pravidlům diskusí. Koho zajímají obecné názory na vegetariánství, založí diskusi na téma „jak vidíte vegariánství“ - jako jsi to udělala Ty. Nevím, co je v tom neustále k nepochopení
![]()
Sestra je vegetariánka, dětem maso dávala o něco později a rozhodně ne 6× týdně, jak doporučují pedatři, což i mně přijde privela.
Starší syn maso nejí a nechce ho jíst, dá si úplně vyjímečně jen opečený buřt na ohni. Prospívá dobře, vyhublý ani nemocný není. Mladší syn maso jí normálně. Doma vaří vegetariánsky a ten mladší syn má maso semtam s tatínkem a teď normálně ve školce.
Podle mě, pokud má člověk slušně nastudované, čím důležité látky nahradit, tak to u dětí nevadí.
Jsou děti, co jsou vegetariáni z vlastního rozhodnutí a maso jim prostě nechutná. Žádné dítě si mimochodem nemůže zvolit, co bude jíst, takže ani v rodinách, kde se cpou masem horem dolem, nebo mají příšerné stravovací návyky, to není svobodná volba toho dítěte.
Sibetka píše:
Ale zajímají mě názory všech- zajímá mě proč třeba vegetariáni si myslí, že maso je špatné a proč nevegetariáni si myslí opak.
Myslím, že to je prostě věc přesvědčení, stejně jako jedni věří v boha a jedni ne.
Diskuzi sleduji od začátku, protože mě to téma samotnou zajímá. Nejsem vegetarián, maso jím, ale né že bych ho musela mít denně. Nemám ani vyhraněný názor na to, jestli je dobré nebo špatné maso dětem dávat nebo nedávat. Vlastně proto to tady sleduji, protože jsem doufala, že se něco nového dozvím a rozšířím si obzory.
Moje dítě má maso rádo a někdy by k němu nemuselo mít ani přílohu
Tak jí ho dávám. Stravovací návyky ostatních dětí jsou mi jedno. Veškerá péče o děti (nejen co se jídla týče) je vždycky o vědomí a svědomí jejich rodičů. A nikdo jim do toho nemá co kibicovat.
Závěrem.. vegetariánství rozhodně nepovažuji ani v nejmenším za extremismus či podobné.
Čekala jsem už od začátku, kdy se to tady začne „mlít“ a už vidím, že jsem se nejspíš nepletla ![]()
Být vegetarián z lenosti, to mě rozesmálo. Protože nad vegetariánským jídelníčkem musíš trochu přemýšlet.
Já jsem byla vegetariánkou deset let. Pro manžela jsem vždy vařila maso. A věř, že momentálně (maso jím) často upeču kuře jen z pohodlnosti, abych nemusela nic vymýšlet. Je to tááák jednoduché… koupím kuře, posypu kořením, šupnu do trouby.
Jinak důvod být vegetariánem může být například tento:
2 hektary půdy uživí:
1 člověka konzumujícího masitou stravu
14 vegetariánů (kteří jedí i mléčné výrobky a vajíčka)
50 veganů (jedí jen rostlinnou stravu)
Jeste mam par bodu po docteni cele diskuse:
Za prve, trochu urovne do toho diskutovani by to chtelo… Diky.
Za druhe, bio je samozrejme lepsi nez nebio. Jak uz tu nekde padlo, moje strava neni jen o tom, co davam do tela. je to i o tom, jakej dopad to ma na zivotni prostredi. Jestli se kvuli me zbytecne trapilo zvire, nebo jestli se kvuli me puda zamorila toxinama jeste vic. Samozrejme uz jen to, ze existuju, ma negativni ekologickej dopad. Jde o to, udelat ho co nejmensim. Jinak na bio farme jsem nebyla a souhlasim s tim, ze ne vsechno je urcite tak ok, jak by byt melo. Tady asi nezbyva nez uplatnit nejakej obecnej princip, ze proste delam / kupuju to nejlepsi, co muzu. A kde se daji informace zjistit, tam to udelam.
Pardon za odboceni od diskusniho tematu.
Ahoj, já jsem vegetarián 16 let a před tím jsem maso jedla spíš výjimečně, od malička jsem ho odmítala. Asi tak od půlky těhu jsem začala jíst ryby (protože to pro mě bylo jak se říká „nejmenší zlo“) abych, kdyby třeba bylo něco s mimi špatně, nemusela žít s pochybnostmi, že jsem měla jíst jinak. U sebe vím, že se bez masa na 100% obejdu, ale u dětí nejsem schopná být tak přesvědčená. Teď kojím a ryby zatím jím stále. Nicméně se hrozně těším, až bude malá jíst příkrmy a zase se vrátím k úplnému vegetariánství. Jí maso dávat budu a uvidím, jak se později sama rozhodne. Nutit ani odpírat jí ho nebudu.
Sibetko, popravdě řečeno nevím, kdo to spočítal a jak, ale setkala jsem se s tímto výpočtem často (což samozřejmě neznamená, že je pravdivý
).
Ale i kdyby to bylo silně nadsazené a ty dva hektary uživily jednoho masožrouta a jen dva lakto-ovo-vegetariány, tak to podle mě smysl má ![]()
Navíc mně se prostě trošku příčí jíst zvířata
I když je momentálně jím.
Pinďulko, já jsem na začátku těhotenství přečetla hodně článků a stále jsem nevěděla, jestli maso v těhotenství jíst nebo nejíst. Ale pak jsem na něj měla vyloženě chuť, především na hovězí
Já na to své tělo hodně dám, tak jsem ho poslechla. Maso jsem tedy jedla celé těhotenství a další dva roky (kojení). Pravda je, že čím méně jsem kojila, tím méně jsem na něj měla chuť. Teď jsem odstavila a začalo mi vadit, asi jeho příjem omezím na minimum.
Manžel totiž maso normálně jí, dcera taky. Ale nevím, jak by se k tomu dcera postavila, kdybych ho začala úplně odmítat ![]()
Podle mě by dítě mělo jíst všechno, dokud je ve vývinu. Až bude mít svůj rozum a maso chtít nebude, tak at ho nejí. O tom jestli chci jíst nebo nejíst maso by si měl každý rozhodovat sám.
Chuanitko, já jsem chuť vůbec neměla a nemám
, ale zase né, že bych ty ryby jedla s odporem, to ne, to by bylo určitě špatně. Neřeším to, jen vím, že to dělám pro ní a to mi stačí. Prostě se mi spousta věcí v hlavě šoupla někam jinam (stejně jako jsem ze dne na den hned přestala kouřit, když jsem zjistila, že jsem těhu). Kouřit už doufám, že nezačnu, ale k veg. se určo vrátím.
Příspěvek upraven 31.10.11 v 09:25