Boty pro dítě s klenbou nebo bez?

242
13.4.16 09:02

Boty pro dítě s klenbou nebo bez?

Boty pro dítě s klenbou nebo bez? Případně od kdy s klenbou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19606
13.4.16 09:07

@lilu16 obouvamr barefoot, takze doporucim bez klenby…klenba je sval a musi se vyvijet…kdyz ji podlozis, tak ji umele vytahnes a pak tin spis se bude v budoucnu bortit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
13.4.16 09:11

@Bobby souhlasím…Pasivní opora je spíše na škodu…Optimální je pro tréning nožky chodit bosky (samozřejmě když to není nebezpečné a roční doba dovolí). Aspoň tak mi to řekla sestra fyzioterapeutka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
181
13.4.16 09:14

@lilu16 Nám rehabilitační lékař i neurolog řekli, že botky zásadně s „klenbou“ (pokud tím myslíte ten vypoulený oblouček) a to hnedka první… Pokud budou boty ploché, klenba se nezačne tvořit vůbec. (Také by měla být trochu nadzvednutá pata… kupujeme zpravidla botky Superfit a do nich pro jistotu ještě ortopedické vložky, výborné jsou také od Santé.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.4.16 09:15

Mne vraveli ze ak klenba, tak makka… aby sa dala lahko prstom stlacit… alebo ziadna :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
181
13.4.16 09:16

@pe-terka Ano, to jsem zapomněla zmínit, také nám říkali, že nejlepší je chodit naboso, ale pouze venku, v trávě, mechu atd. doma na rovné podlaze je to spíše na škodu - svaly tvořící klenbu nejsou nuceny se zapojovat (stejně jako v plochých botičkách)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
13.4.16 09:17

Klenbu si dítě vypracuje samo, takže boty bez:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
13.4.16 09:18
@Žirafka D. píše:
@lilu16 Nám rehabilitační lékař i neurolog řekli, že botky zásadně s „klenbou“ (pokud tím myslíte ten vypoulený oblouček) a to hnedka první… Pokud budou boty ploché, klenba se nezačne tvořit vůbec. (Také by měla být trochu nadzvednutá pata… kupujeme zpravidla botky Superfit a do nich pro jistotu ještě ortopedické vložky, výborné jsou také od Santé.)

a proto 80% populace má problém s nohama, protože ortopedi:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
13.4.16 09:26

Aktuálně je moderní bez klenby, takže počítám, že v příští generaci bude zásadně s klenbou. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1768
13.4.16 09:27

Odjakživa se říkalo boty bez klenby, teď jsou i trendy barefoot. Rehabilitační doktorka i ortopedi se shodli, že ideálně na boso, mezi chodidlem a podložkou by mělo být co nejmíň překážek, aby si děťátko mohlo vytvořit klenbu správně. Doporučují se i různé „akupresurní“ podložky kamínkové atd. právě proto, že rovné hladké plochy chodidlo dostatečně nestimulují. Kvůli správnému postavení nožičky ale radí i pevný opatek, to platí hlavně pro nožičky, které nejsou úplně v pořádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
181
13.4.16 09:29

@hofka O žádném ortopedovi jsem nemluvila ;) Neříkám, že to, co jsem napsala je jednoznačně ta správná varianta, jen jsem napsala, jak mi to bylo podáno. A jevilo se mi to jako celkem logické. Není mi totiž úplně jasné, jak se klenba vytvoří, když noha leží na rovině. :nevim: A ještě mě napadlo, jestli 80% populace nemá problém s nohama z toho důvodu, že dříve se na kvalitu bot moc nehledělo… Těžko říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
13.4.16 09:30
@Žirafka D. píše:
@pe-terka Ano, to jsem zapomněla zmínit, také nám říkali, že nejlepší je chodit naboso, ale pouze venku, v trávě, mechu atd. doma na rovné podlaze je to spíše na škodu - svaly tvořící klenbu nejsou nuceny se zapojovat (stejně jako v plochých botičkách)

Ptala jsem se na to sestry a řekla mi, že ani doma na rovné podlaze to nevadí…Že chůze po ploše neznamená borcení klenby a svaly nohy se i tak cvičí. Navíc u nás jsou tedy doma různé nerovnosti - kostky, hračky, sem tam lego, když se neuklidí :oops: :oops: :oops: :lol: Já tedy chodím v kroskách, ptž jsem zimomřivec. Ale děcka bačkory odmítají, lítají jen v ponožkách - punčoškách. Tak to neřeším a klenba se rozhodně nehorší, naopak…
Ono s nohou obutu v plochých botkách to nelze srovnávat, přímý kontakt plosky s podlahou je něco jiného než skrz podrážku :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
181
13.4.16 09:34

@pe-terka Tak a jsme u té klasiky - co lékař, to jiný názor. Nám teda malý chodí doma v sandálkách už téměř rok (od té doby, co začal chodit) a klenba se mu krásně tvoří. Tak těžko říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
13.4.16 09:35
@hofka píše:
a proto 80% populace má problém s nohama, protože ortopedi:-)
:pankac: :pankac: :pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
13.4.16 09:39

Rozhodně bez. Pro dítě i dospělého. Ano nosíme barefoot, ano máme širokánský prsty, ale taky vlastníme ukázkové klenby :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna zdravého obouvání

Ikona - Eva Žáková

Ing. Eva Žáková