Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den,
nastěhovali jsme se do panelového domu s centrálním topením (1. patro).
Ze stoupaček (topení) se ozývá lupání / vrzání / občas i silnější rány celý den!
Nejde o: • jednorázové lupnutí při zapnutí topení • krátký hluk ráno nebo večer
Ale o: • opakující se zvuk v pravidelných intervalech (někdy i každé cca 2 -3 sekundy) • hluk trvá desítky minut, pak krátká pauza a znovu • slyšitelné v kuchyni i ložnici • objevuje se i v noci
A to celý den v kuse nepřetržitě…
Kamarádi v jiných panelácích s centrálním topením potvrzují, že u nich je slyšet topení jen krátce při změně stavu, jinak je klid.
Proto se ptám: 👉 Má někdo zkušenost s nepřetržitým lupáním stoupaček celý den? 👉 Byla to závada (uchycení, dilatace, objímky, zazdění trubek)? 👉 Řešilo se to přes správce / topenáře?
Děkuji Vám všem za odpovědi. ![]()
Jo, u nás v zimě ťukají trubky od topení často. Není to teda celý den, nikdy jsem to nestopovala, ale třeba hodinu v kuse to být může. Podle mě je to kvůli tomu, jak to prochází těmi panelovými stropy, pochybuju, že s tím jde něco dělat.
Taky to slyším, hlavně večer, docela často. je to takové pravidelné, dost mě to rozčiluje.
Nám to mlátí občas přes den a pak každý den ráno cca od 4:50 tak půl hodiny v kuse. Dobrý budíček. Zatím se to nijak neřešilo, ale prý mohlo pomoct, aby se ve všech bytech odvzdušnily radiátory a snad by to mělo být postupně od nejvyšších pater nebo tak nějak. Pokud to budete řešit, tak dej prosím echo, jak to dopadlo.
Mě to v posledním nájmu dělaly trubky od topení často. Často stačilo na stupačku jen chytit rukou, aby zvuky prestaly. Možná by v tom případě stačilo přidat někde jednu dvě objímky, aby stupacka neměla vůli. Nevim, nezkoušela jsem to.