Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak hypotéku a splátku zjistíš hnedka. Stačí projet pár kalkulaček a nabídek bank a pak do jedné zašel se poradit, jaké jsou vůbec vaše možnosti, když ty jsi bez příjmu a manžel OSVČ. A až podle toho začínal řešit nějaky domeček.
@Cenarius děkuji za reakci 😊 Ano, to já vše vím. Mě opravdu zajímají reálné případy, jak to kdo má. Asi bylo zbytečné zmiňovat naší situaci, protože to je ještě o něco složitější s výhodou pro nás a myslím si, že by nebyl problém hypotéku dostat. Prosím tedy spíš o reálné příklady staveb a jejich řešení, děkuji 😊
@adel91 píše: Více
Tahle diskuse stějně povede tak maximálně k tomu, aby se vygenerovalo x stran textu a těžko to někomu k něčemu bude. Fakt mi není jasné, k čemu by ti bylo, jak někdo jiný a za kolik postavil, když to stejně těžko napasuješ na své podmínky. A navíc když manžel dělá ve stavebnictví, tak přeci musí mít představu, co a za kolik se dá postavit.
@rmot zatím se tu generují tak akorát zbytečné komentáře, které k ničemu nejsou 😄 Mě to zajímá, chci si udělat obrázek a to že manžel podniká ve stavebnictví neznamená, že dělá dřevostavby… prosím pokud k tomu nemáte informace, které by mě zajímaly, tak je zbytečné sem cokoliv více psát. A vůbec to nemyslím nějak zle, děkuji za pochopení 😊
Zbytečná je celá diskuze. To je tak obecně položený dotaz, že se na něj najde tisíc různých odpovědí. Pokud chlap pracuje ve stavebnictví, tak si sežene mnohem relevantnější odpovědi. Zrovna u těch dřevostaveb se cena může diametrálně lišit u naprosto stejné stavby. Cena dřeva je dost proměnlivá.
Pokud ti to pomůže, tak můj poznatek o dřevostavbách podle toho, kdo si je ze známých pořídil, že je to vyšlo nakonec na takové peníze, že by za to měli zděný domek s úplně jinou životností a komfortem. Jinak co domek, to unikát, protože průběh a následné využití stavby ti hodně ovlivní i pozemek a věci kolem.
Tak je x firem na typové projektu dřevostaveb od 2kk po velké domy se základovou deskou třeba od 3mega do 10 mega, takže si vyber
k tomu pozemek… hypošku můžeš mít na pět mega nebo na sedm, na 15 let nebo na 25, takže někdo ti napíše, že splácí 10 a někdo 30
k čemu ti to bude dobré? my spláceli deset tisíc na 30 let na 4kk, ale byla to rekonstrukce, ne nová stavba a bylo to na periferii republiky, o Praze se asi bavit nebudeme… projekt se dá koupit rovnou (třeba Gservis, Canaba, RD Rýmařov a spousta dalších), montované domky vidím stát do pár týdnů, ale liší se kvalita, materiály, pak se dost prodraží terénní úprava, zahrada, vnitřní vybavení…
jestli operuješ pojmy jako domeček a baráček a jsi vděčná za „jakékoliv informace“, tak bych prvotně pár vzorových domků objela, nastudovala pár projektů a firem, abys vůbec věděla, o čem mluvíš…
Máme kalkulaci na 75m2 dřevostavby na klíč do 5,5milionu. Hypotéku už splácíme a jen bychom ji převedli, ale zvažujeme, že stavět nebudeme, abychom v této drahé době měli více peněz na kroužky a tábory dětí, vyžití nás všech a měli lepší životní úroveň než s pro nás velkou hypotékou.
Je tu někdo, kdo si taky nejspíš stavbu rozmyslí, aby neměl vysoké splátky hypotéky? ![]()
@rmot píše: Více
Mohu potvrdit- též máme a byla by za něj luxusní cihla nebo srub, místo toho máme nízkoenergetický papundeklák.
Abych odpověděla zakladatelce- domek malý- 3+1 76m² do patra s 45m² zastřešenou terasou, pozemek 1,7ha, hranicemi je lukrativní přírodní rezervace. Pořizovací naklady- dům 3mil., pozemek 1,2mil( koupili jsme extra výhodně). Sousedi- o cca 10m² menší dřevostavba, bez terasy, pozemek 400m² a - domeček měli za 2mil, ale pozemek stejně jako my 1,2mil. Každý to má úplně jinak.
@Savana2 kdy jste ho stavěli? Kdysi jsme o dřevostavbe uvažovali, kvůli rychlosti výstavby. Objeli jsme vzorové domy - Rýmařov, Atrium a mysím Canaba, už nevím. Nakonec jsme si to rozmysleli. Právě pro to, že to byl „papundekl“. I když se nám jinak moc líbily.
Ale na druhou stranu, tady v obci je dům OKÁL ze začátku 80.let a pořád vypadá slušně, přežil i své majitele, teď tam žije syn s rodinou a barák drží.
Akorát bych měla obavy ze škodlivin z materiálů, ze kterých byl postavený. To už dnes snad nehrozí.
Stavěli jsme pred 2lety, víceméně svépomocí a co se stavby týče, tak prostě montovačka. Můj bratr stavěl z cihly a měl okolo hodně bordel, což mi ne. Jinak to vyjde asi šul nul🤷🏽♀️ kdybych stavěla teď, tak bych asi volila srub nebo cihlu.
Ahoj všem.
S manželem bychom si rádi postavili dřevostavbu, protože čekáme mimčo a současné bydlení k tomu není uzpůsobené. Zajímaly by mě vaše zkušenosti (vlastně cokoliv): na kolik vás domeček vyšel (je jedno o jakých dispozicích, budu ráda za jakékoliv informace), zda jste si dělali něco svépomocí, jaká firma vám případně baráček dělala, kolik platíte hypotéku a jak je vysoká (i tohle mě velice zajímá, protože obzvlášť v této době je to hodně finančně náročné), jak dlouho trvalo nechat vypracovat projekt,… opravdu budu ráda za cokoliv a samozřejmě i anonymně, protože si uvědomuju, že jde o citlivé informace
Děkuji moc! 😊
Příspěvek upraven 20.01.26 v 11:34