Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Úplně jsem ten dotaz nepochopila, ale doporučuji platit, co si majitel řekne, nebo si rovnou najít jiný pronájem. Majiteli se totiž nevyplatí držet si na bytě najemnika za míň peněz. jednodussi je najemnikovi neprodloužit smlouvu a najít si někoho, kdo mu zaplatí více. Obzvlášť vám doporučuji nic nevymýšlet, pokud máte byt za rozumnou cenu v lokalitě, kde je velký zajem o pronájem (napriklad v Praze nějaké 2kk).
@enyf píše: Více
Jako majitel prohlašuju, že se mi víc vyplatí držet v bytě prověřeného spolehlivého nájemníka, než řešit, jestli by náhodou z pronájmu nemohlo kápnout o trochu víc peněz, ale s nejistotou, že nevím, jak se nový nájemník bude k bytu chovat. ![]()
@Jeremi píše: Více
No, ne každý takový je. A obávám se, že tohle nebude ten případ, když razantně zvyšuje nájem.
@Anonymní píše: Více
Jakože ti zvýšil smlouvu během roku?
Zvýšit může až o 20 % během 3 let.
Inflace bych se nebála, vždyť loni byla snad pod 3 %.
Pokud máš smlouvu na dobu určitou, tak je naprosto v pořádku, že se ústně dohodnete na podmínkách za kterých se smlouva uzavře na další období. Inflační doložka je naprosto obvyklá a oboustranně férová.
V případě smlouvy na dobu určitou může zvyšovat jak chce. Je na vzájemné dohodě, zda novou smlouvu uzavřou nebo ne.
My jsme jí tam dávali, za mě fér pro obě strany při smlouvě na dobu neurčitou. Při smlouvě na rok nezbývá než doufat, že z toho majitel nebude chtít vytřískat maximum, tam totiž domlouváte novou smlouvu a může tedy požadovat více.
@Jeremi píše: Více
Ano, mám to stejně. Ale taky pronajímám jen jeden byt, do kterého se plánuju jednou vrátit. U lidí, co mají bytu víc jen na investici a ještě jim to pronajímá firma, se na toto příliš nehraje.
Ano mám, za pět let mi ve výsledku takhle narostl nájem o 30%.
Máme smlouvu písemně a ano o inflaci se nám nájem zvedá, ale jelikož majitel není magor, tak pořád platíme významně méně, než je v místě obvyklé.
Pokud máš smlouvu na rok, tak žádná ochrana bohužel neexistuje
maximálně se můžeš snažit s ním vyjednávat, jestli mu to stojí za to, přijít o slušné, platící, nájemníky. Ale riskuješ, že řekne ano…
Na základě čeho zvedl nájem? Dohodou?
Ve smlouvě je úprava ceny nájmu definována?
Inflační doložku v nájemních smlouvách mám, ale zpravidla u spolehlivých nájemníků nevyužívám. Chci, aby si dobrého bydlení vážili a náklady na případnou výměnu nájemníka jsou zpravidla vyšší, než navýšení o inflaci.
@Premek_Orac píše: Více
Vždyť měla smlouvu na dobu určitou. Prostě uzavřeli smlouvu novou s vyšším nájemným.
Majitel bytu mi velmi zvýšil nájem s tím, že další rok to bude jen o inflaci. Ústně. Jak nejlépe toto formulovat? Lze vůbec nebo jak, aby bylo platné, když mám smlouvu jenom na rok. Jen opět ústně, pokud budu mít zájem, že mi smlouvu za rok prodlouží.