Máte v nájemní smlouvě tzv. inflační doložku?

Anonymní
13.1.26 20:46

Máte v Nájemní sml. Inflační doložku?

Majitel bytu mi velmi zvýšil nájem s tím, že další rok to bude jen o inflaci. Ústně. Jak nejlépe toto formulovat? Lze vůbec nebo jak, aby bylo platné, když mám smlouvu jenom na rok. Jen opět ústně, pokud budu mít zájem, že mi smlouvu za rok prodlouží.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2117
13.1.26 21:07

Úplně jsem ten dotaz nepochopila, ale doporučuji platit, co si majitel řekne, nebo si rovnou najít jiný pronájem. Majiteli se totiž nevyplatí držet si na bytě najemnika za míň peněz. jednodussi je najemnikovi neprodloužit smlouvu a najít si někoho, kdo mu zaplatí více. Obzvlášť vám doporučuji nic nevymýšlet, pokud máte byt za rozumnou cenu v lokalitě, kde je velký zajem o pronájem (napriklad v Praze nějaké 2kk).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4952
13.1.26 21:12
@enyf píše: Více

Jako majitel prohlašuju, že se mi víc vyplatí držet v bytě prověřeného spolehlivého nájemníka, než řešit, jestli by náhodou z pronájmu nemohlo kápnout o trochu víc peněz, ale s nejistotou, že nevím, jak se nový nájemník bude k bytu chovat. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2117
13.1.26 21:14
@Jeremi píše: Více

No, ne každý takový je. A obávám se, že tohle nebude ten případ, když razantně zvyšuje nájem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.26 21:21
@Anonymní píše: Více

Jakože ti zvýšil smlouvu během roku?
Zvýšit může až o 20 % během 3 let.
Inflace bych se nebála, vždyť loni byla snad pod 3 %.

• Citovat
  • Upravit
6626
13.1.26 21:58

Pokud máš smlouvu na dobu určitou, tak je naprosto v pořádku, že se ústně dohodnete na podmínkách za kterých se smlouva uzavře na další období. Inflační doložka je naprosto obvyklá a oboustranně férová.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
13.1.26 22:04

V případě smlouvy na dobu určitou může zvyšovat jak chce. Je na vzájemné dohodě, zda novou smlouvu uzavřou nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
13.1.26 22:36

My jsme jí tam dávali, za mě fér pro obě strany při smlouvě na dobu neurčitou. Při smlouvě na rok nezbývá než doufat, že z toho majitel nebude chtít vytřískat maximum, tam totiž domlouváte novou smlouvu a může tedy požadovat více.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24765
14.1.26 06:43
@Jeremi píše: Více

Ano, mám to stejně. Ale taky pronajímám jen jeden byt, do kterého se plánuju jednou vrátit. U lidí, co mají bytu víc jen na investici a ještě jim to pronajímá firma, se na toto příliš nehraje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.26 07:26

Ano mám, za pět let mi ve výsledku takhle narostl nájem o 30%.

• Citovat
  • Upravit
1108
14.1.26 08:20

Máme smlouvu písemně a ano o inflaci se nám nájem zvedá, ale jelikož majitel není magor, tak pořád platíme významně méně, než je v místě obvyklé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2820
14.1.26 08:51

Pokud máš smlouvu na rok, tak žádná ochrana bohužel neexistuje :nevim: maximálně se můžeš snažit s ním vyjednávat, jestli mu to stojí za to, přijít o slušné, platící, nájemníky. Ale riskuješ, že řekne ano…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10265
14.1.26 10:59

Na základě čeho zvedl nájem? Dohodou?
Ve smlouvě je úprava ceny nájmu definována?
Inflační doložku v nájemních smlouvách mám, ale zpravidla u spolehlivých nájemníků nevyužívám. Chci, aby si dobrého bydlení vážili a náklady na případnou výměnu nájemníka jsou zpravidla vyšší, než navýšení o inflaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
14.1.26 11:01
@Premek_Orac píše: Více

Vždyť měla smlouvu na dobu určitou. Prostě uzavřeli smlouvu novou s vyšším nájemným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10265
14.1.26 13:50
@Janli píše: Více

Máš pravdu, má chyba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...