Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@alialiali píše:
A ted ty nové typy papinaku, tam se snad nemusi nic cistit ne?
Je tomu právě naopak!
Zatímco u staré maďarské Kukty byl ventil jednoduchý, snadno čistitelný, u nových typů je před každým použitím předepsáno několik kontrolních úkonů, které nemusejí být bez manuálu na první pohled zřejmé.
Můj děda vařil v tlakáči (starší typ) ovar a zapomněl na to a nestáhnul teplotu. Tlakáč bouchnul a mastný ovar rovnoměrně pokryl celou kuchyň
Musely se škrábat zdi, nešlo to dolů. Už je to hodně let. V tlakáči vařím, ale nám z něho respekt.
Uz je to mnoho let, kdy kamarad varil v mem papinaku maso. Privedl k varu, stlumil a sel domu s tim, ze se pozdeji vrati. Sedim v obyvaku a najednou slysim tu ranu. Cela kuchyne postrikana vyvarem, nastesti v ni nikdo nebyl. Po teto zkusenosti bych uz papinak nikdy nechtela. Pricinu neznam, bylo to v devadesatych letech a byl to obycejny nerezovy papinak.
Moji name vybouchl Kdyz jsme byly se sestrou male asi rok segŕe a me čtyri. Bydleli jsme na samote bez telefonu. Mama dovaŕila a postavila papinak na kamna vedle sporaku a zapomela že jsou kamna reply, papinak se znovu natlakoval byl to takovy stary bez pojistky. No a mamka ho pod tlakem otevrela. Papinak vyletel a mamka byla celá oparena hrudnik oblicej. Ted v tom stavu šla s nami ty dva km pesky pro pomoc. Dodnes so pamatuju jak jsme vsechny tri brecely celou cestu.
@zuzan píše:
Moji name vybouchl Kdyz jsme byly se sestrou male asi rok segŕe a me čtyri. Bydleli jsme na samote bez telefonu. Mama dovaŕila a postavila papinak na kamna vedle sporaku a zapomela že jsou kamna reply, papinak se znovu natlakoval byl to takovy stary bez pojistky. No a mamka ho pod tlakem otevrela. Papinak vyletel a mamka byla celá oparena hrudnik oblicej. Ted v tom stavu šla s nami ty dva km pesky pro pomoc. Dodnes so pamatuju jak jsme vsechny tri brecely celou cestu.
To musela být muka nejen pro maminku
![]()
@zuzan píše:
Moji babicce bouchl papinak do tvare. Bezela hned do koupelny a 20min poctive ve vane plne oblecena sprchovala hrud i tvar ledovou vodou. Pak sebehla o patro niz za sousedkou, ktera mela nejake speci masti na popaleniny a namazala se.
Oboji podle osetrujiciho lekare babicce zachranilo kuzi. Jenom byla par dnu cervena, ale na popaleninovem oddeleni nemusela byt ani jeden den.
Co zpusobilo bouchnuti papinaku se nevi, asi ucpany ventil nebo neco v tom duchu. Je nasnade, ze v papinaku stoupal z nejakeho duvodu tlak a babicka si toho nevsimla. Ja myslim, ze kdyz papinak syci a ventil pousti paru, tak to nejspis nebouchne. Kdyby byl papinak ticho, budu si delat starosti.