Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Už párkrát jsem slyšela story, jak někomu vybouchnul papiňák. Naposledy mi to říkala před pár týdny kamarádka, že se to stalo její známé. Skončila v nemocnici se silnými opařeninami na rukou a hrudníku + teda zdemolovaná kuchyň. Když se bavím o tom s manželem, tak si myslí, že je to málo pravděpodobné, že to byl vadný typ nebo ho špatně zavřely nebo byl ucpaný píst (jako my bysme ho čistili) a prostě nevěnuje tomu pozornost, nevidí problém. Ale mě občas napadne, že nevím, co bych dělala, v papiňáku vařím, pořád poslouchám, jestli správně syčí, nepouštím malou do kuchyně, když je papiňák na plotně, mám z toho prostě špatný pocit. Chci se zeptat, jestli někdo máte osobní zkušenost s tímhle a jestli se přišlo na to, co to způsobilo?
Ano bouchlo to babičce, naštěstí tam nebyla kuchyně celá od oběda
Jojo, znám osobně člověka kterému bouchnul, ale takový ten starý maďarský. Myslím, že když ho používáš správně, nic nehrozí. Taky mám z toho respekt.
Dokud fungují ventily, tak se to v podstatě nemůže stát, takže já je obsesivně kontroluju.
@MrsNorris píše:
Dokud fungují ventily, tak se to v podstatě nemůže stát, takže já je obsesivně kontroluju.
Přesně tak, jakmile syčí pára, je to v pohodě. Taky se tam nesmí dávat vařit některé potraviny, např. luštěniny.
Papiňák doma vůbec nemám, mám z z toho respekt a strach, že mi shoří barak… A taky vím o pár lidech kterým to řachlo
@aiwwa píše:
Přesně tak, jakmile syčí pára, je to v pohodě. Taky se tam nesmí dávat vařit některé potraviny, např. luštěniny.
Proč by se nesměly vařit luštěniny v tlakáči?
Nám taky doma bouchnul
. Tak když se bojíš, tak ho nepouživej, jiná rada asi není ![]()
Já dělám v papiňáku čistě jen maso ve vodě, takže se to snad stát nemůže
syci dobře, víc neřeším
max stáhnu plamen, když se mi to zdá moc
@Jahru píše:
Proč by se nesměly vařit luštěniny v tlakáči?
Protože mají slupku, která může ucpat ten ventil, většinou to hodně pění.
Mojí mámě bouchnul, když jsme byli malý. Byla to rána jako z děla. Svíčková tenkrát byla úplně všude… Měla tenkrát ten starý hliníkový. Já ho doma nikdy nechtěla. Manžel mě přemluvil a už si vaření bez něho nedokážu představit. Jen je potřeba kontrolovat páru, stlumit plotýnku a důkladně čistit.
@yocheved píše:
Nám taky doma bouchnul. Tak když se bojíš, tak ho nepouživej, jiná rada asi není
A zjistili jste, čím to bylo? Ty to bereš vesele, tak se asi naštěstí nestalo žádné zranění
@pajisek90 píše:
Mojí mámě bouchnul, když jsme byli malý. Byla to rána jako z děla. Svíčková tenkrát byla úplně všude… Měla tenkrát ten starý hliníkový. Já ho doma nikdy nechtěla. Manžel mě přemluvil a už si vaření bez něho nedokážu představit. Jen je potřeba kontrolovat páru, stlumit plotýnku a důkladně čistit.
A jak čistíš ty ventily? Já se k nim až tak nedostanu
@aiwwa píše:Že se v papinaku nesmí vařit luštěniny slyším poprvé. V návodu píšou, že se vařit můžou.
Protože mají slupku, která může ucpat ten ventil, většinou to hodně pění.
@Lainaire8 píše:
Já dělám v papiňáku čistě jen maso ve vodě, takže se to snad stát nemůžesyci dobře, víc neřeším
max stáhnu plamen, když se mi to zdá moc
Já myslím, že může bouchnou cokoli. Taky jen vařím polívky, ale bouhne to tak, když nezačne ucházet pára, jak má.