BOZP na brigádě

1.7.26 07:42

BOZP na brigádě

Ahoj holky,
emimino sleduji již delší dobu, ale nikdy jsem neměla potřebu založit diskuzi. Nastala ale situace, kdy bych potřebovala názor a pohled někoho dalšího.
Máme doma v současné době tichou domácnost.
Syn (17 let) byl v pondělí na brigádě v restaurátorské dílně (jde o restaurování nábytku, ale i např. oken, dveří atd.). Šéfuje tam známý od manželovy kolegyně z práce. Když jsem synovi odpoledne volala, jak se měl, říkal, že dobrý. Jen že má trochu popálené prsty, jak neopatrně sáhnul na horkovzdušnou pistoli. Ptala jsem se, zda měl nějaké ochranné pomůcky (rukavice, brýle atd.). Říkal, že nic neměl. Prostě jak přišel (v kraťasech, teniskách), tak pracoval. Krve by se ve mně nedořezal. Jak si může zaměstnavatel něco takového dovolit? Manžel a syn tvrdí, že přeháním a jsem příliš úzkostlivá. Podle mě je to ale nedodržení základních pravidel. Synovi jsem řekla, že už tam nepůjde. A tomu šéfovi dílny jsem druhý den ráno zavolala. Omluvil se. Říkal, že bylo vedro a nechtěl synovi ještě přitěžovat.
Doma se nebavíme. Syn s manželem pořád tvrdí, že jsem to přehnala a že tak dramatické to nebylo. Syn je navíc naštvaný, protože s brigádou na léto počítal a teď těžko něco sežene.
Já to ale vnímám hlouběji, jako nezájem ze strany manžela (a předává to synovi, že) o základní bezpečnost, podceňování bezpečnosti. A beru to i jako nezájem o syna. To je mu jedno, v jakých podmínkách pracoval? Klidně by ho tam poslal znovu? Jo, a taky mě štve, že manžel hned nezvedl telefon a nevyříkal si to s tím šéfem. Že to nijak neřešil.

Jak to vidíte vy? Byly byste taky naštvané? Nebo opravdu přeháním?

Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36977
1.7.26 07:44

Jo si hysterka. Stačilo se normálně domluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
1.7.26 07:47

Kdyby lezl do dolu bez helmy, nebo neco obdobnyho asi by me to taky vytocilo. ale rozhodne bch kvuli tomu neudelala idiota ze syna a manzela. chlapi byli radi, ze se povedlo domluvit dobrou brigadu a mama udela scenu. myslim, zes to mela nejdriv probrat s nima a najit reseni spolecne. to uz bych radsi se synem rukavice koupila, nez mu pokazit praci, kde se mohl dost naucit a privydelat si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1999
1.7.26 07:54

Úplně zbytečně přehnaná reakce. Synovi bych vysvetlila, že nejakou ochranu mit musi. Kdyby se to stalo znovu, tak bych tam zavolala, že syn má z toho popálené ruce, tak ať dostane ochranné pomůcky. Tečka. Syna to očividně bavilo, jinak by tam nechtěl znovu jít. Tohle je řemeslo a bude dobře, když se něco naučí. Uvědom si, ze mu není 10 let. V 18 může teoreticky nastoupit do práce a tam potom budeš taky volat a podávat za něj výpověď? Musí dospět a ne mít maminku za zadkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13215
1.7.26 08:02

To je přehnaná reakce a ztrapnila jsi všechny a možná i udělala problém manželovi.
Abych byla upřímná, kdybych byla tvůj syn, tak bych tam šla bez ohledu na to, co ty si myslíš.
Samozřejmě bych syna poučila, jak si má dávat pozor a proč a dohlédla na to, že si bere do práce vhodné pracovní oblečení a tam ať si řekne o pracovní brýle a rukavice..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11183
1.7.26 08:14

Takova hezka brigada. No ja bych nejdrive sprdla syna, ze je nemehlo a nevi v 17, ze pistole muze byt horka a pak mu rekla, ze si ma brat rukavice.
Brigadu domlouval chlap, dost jsi ho ztrapnila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11581
1.7.26 08:25

V takových dílnách mistři používají ochranné pomůcky jen výjimečně! Jsi to zbytečně vyhysterčila a ztrapnila se. To mu jako fakt zakážeš brigádu?
Jsi přehnaně úzkoslivá. Kvůli troše bebí :roll:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1196
1.7.26 08:33

Jste zbytečně hysterická.
V 17 není malé dítě, postará se o sebe sám, nebo se prostě trochu popálí, poučí a příště si ty rukavice vezme sám.
Tyhle skleníkové děti, vychované opičí láskou, to bude za pár let průšvih jak blázen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4952
1.7.26 08:37

Jako že 17l klukovi voláš do dílny jeho zaměstnavateli. 8o a klukovi zakazuješ brigádu a ještě jsi naštvaná na manžela.

Vnímám Tě jako hysterku, která neumí řešit situace v klidu.
Syna jsi mohla normálně poučit a on si to mohl druhý den komunikovat se zaměstnavatelem snad sám. Je mu 17.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
335
1.7.26 08:44

Já jsem papírový blázen. Strašně u všech zaměstatnců trvám na papírech, ochranných pomůckách a obecně bezpečnosti a jejím dodržovani, ale souhlasím se všemi, že tohle byla přehnaně hysterická reakce. Kluk není už dítě a to že maminka za něj křičí na šéfa, mu opravdu nedává dobrý příklad, jak si myslíš a nadáváš manželovi za opak. Šéfovi bych zavolala, omluvila se já, že jsi byla zbytečně hysterická a jestli by dalo nějak rozumně domluvit. Rukavice a ochran. pomůcky nebudou problém, ale pak to syn fakt musí dodržovat.
Mám obavu, že si zadělala na problém nejen doma, ale i kolegyně, která Vám brigádu dohodila. Takze bych stáhla ocas a slušně se omluvila a se všemi si to v klidu vyřikala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1512
1.7.26 08:52

BOZP byl můj obor. Ano, není to podle pravidel. Ale to malých řemeslnických profesí to tak prostě je. Na druhou stranu si teď kluk spis dá pozor. Moje děti vymetly kde kterou brigádu. A určitě školení BOZP neměli nikde. To bych je musela posílat jen do velkých fabrik. A i tam to ocuravaji - školení ničemu, ochranné prostredky jen naoko (de fakto nefunkční).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43858
1.7.26 10:07

Přeháníš. Hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5036
1.7.26 11:11

Jsi přecitlivělá. Syna bych na brigádu pustila, dá si teď větší pozor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5084
1.7.26 11:18

Hm, vrtulníková matka, co udělala ze syna blbečka. :nevim: Je skoro dospělý a tyhle věci by si měl komunikovat sám, už není potřeba, abys ho vodila za ručičku. Myslím, že by bylo na místě tam zavolat znovu, omluvit se za svou přehnanou reakci a domluvit se, že syn zítra dojde, jen ať dohlédnou na to, aby mu někdo dal rukavice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
1.7.26 11:22

Kdo tomu nerozumíte, nepleťte se do toho prosím.
Máš naprostou pravdu.
Zaměstnavatel musí poskytovat OOPP, a to i brigádníkům. A vzhledem k tomu, že syn je nezletilý, je nutné dodržovat i další pravidla.
Když by se stal pracovní úraz, měl by vážný problém.
Kdo by v takové firmě nechal pracovat své dítě, je blázen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat