Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky,
ráda bych se s vámi podělila o zkušenosti s Ribomunylem. Nám ho dr. předepsala od začátku října, což byla dcerka asi tak 5 dní bez kašle po zánětu průdušek. Loni byla s kašlem na hromadě celou zimu, tak jsem o něj požádala.
Problém je v tom, že hned po prvních dávkách dostala znovu kašel, spíše takové návaly kašle, hlavně v noci, kdy ji to budí tak 2× za spaní. Ve dne to není taková tragoška, naštěstí, chodí do školky a já do práce.
Kamarádka, co ten lék dávala dceři, říká, že je to taková reakce tělíčka
a nemá se to ničím tlumit, aby se s tím vypořádala sama.
Dr. zas doporučila Stoptusin.
Tak co vy na to? Je to v pořádku a jak to bylo u vás?
Díky za vaše reakce
Tajka a Maruška, 4ročky
Ahoj.
Muj kluk to bral asi ctyri zimy po sobe. Od dvou let porad same laryngitidy a zamety prudusek. Pak mu v cca 5-ti letech dg. astma a soucasti lecby byl prave Ribomunyl. Jak s oblibou rikam: Od te doby, co ma astma je zdravej jako rybicka. Nepamatuju si zadny reakce, je to uz dlouho. Ted bude mit 14 a jak naskocila puberta, astma zmizelo.(Ja se mu nedivim, nekdy bych zmizela taky)
Ale to je jina kapitolka.
Tak at vam to pomuze.
Ahoj!
Moc Ti neporadím, moje dvě starší děti začaly Ribomunyl užívat teprve minulý měsíc. Kašel občas mají, ale nějaké návaly ne. Prý ale ten lék začíná působil třeba až za 2 měsíce, což ovšem nevylučuje nějakou okamžitou reakci v podobě kašle. Asi bych dala na to, co řekne alergoložka.
Držím palce
Katka
Já jsem to brala a pokaždé mě skolila viroza bezprostředně poté, co jsem začla užívat, takže tu poslední dávku, po myslim, třetím měsíci, jsem nedobrala…a dr. si to zapsala, že to nesnáším dobře a už mi ho dávat nebude… Takže já si ribomunyl neoblíbila, to je moje zkušenost…
Prosím vás máte ještě někdo zkušenosti s Ribomunylem? Dávat nebo ne? Dcera trpí pořád na kašel rýmu pořád dokola. A syn to teď chytá taky. Dcera na to trpí víc. Nevím jestli to u ní není astma, a doufám že snad ne. Obě děti jsou školkového věku. A na imunologii mi dr řekla že na školkové děti tento lék nezabírá. Ale zas naše obvodní to doporučuje. A jak se pozná astma? U toho rýma není?
Ahoj, syn 2r 8m bere ribomunil měsíc. Máme za sebou tu první dávku a zítra začínáme druhý měsíc. Napsala nám ho Dr. na alergologii a nedoporučila školku, aby se malému zvýšila imunita, než do školky půjde (příští rok v září) Máme se vyhýbat většímu kolektivu, aby toho moc nechytl a rybomunil mohl zvyšovat imunitu a ne bojovat s nemocí. Syn je začínající astmatik a poznali jsme to podle toho, že při dýchání jakoby pískal, nejvýce to bylo slyšet v noci, opravdu pískal. Po nasazení léků jsem měli do týdne klid a bere jen udržovací léčbu. Rýmu u toho neměl. Astma je zůžená průdušnice, s rýmou to nemá nic společného, není to nachlazení.
Ahoj,
syn (5 let) bere taky bakteriální lyzát…ale ne ribomunyl, ale bronchovaxon. U něho nebyl problém ani prudušky, astma nebo něco podobného, ale hrozně oslabená imunita vlivem neustále opakujících se školkových nemocí - byl nemocný v podstatě jeden celý rok s malými přestávkami, v rámci toho měl trhanou nosní mandli atd…
Byla jsem hrozně ráda, že alergoložka se u něho rozhodla pro ten bronchovaxon, protože je prý z těch lyzátů nejlepší
. Teda samozřejmě to říkám jenom tak, je jasné, že na každého zabírá něco jiného. Ale je fakt, že jsem si pak studovala složení všech podobných přípravků na netu a srovnávala složení a bronchovaxon jako jediný má nejširší složení lyzátů (obsahuje např. nějakou nasseirra cattharalis - která vyloženě způsobuje ty hnusné školkové zelené rýmy).
Začali jsme teď od října druhou sezonu braní, dr. říkala, že lyzáty se musejí brát nejméně 3 sezony, aby to mělo ten nejlepší efekt.
Astma ani sníženou imunitu z krve ale nemá. Byl právě „jenom“ to typicky nemocné školkové dítě, které vydrželo max. 1 týden zdravé…
Jo a to, že „na školkové děti ribomunyl nezabírá“ - to teda slyším prvně ![]()
My sme teraz dostali ribomunyl, klasika, odkedy je v skolke, je porad nemocny.. Prvu tabletku mal v utery pre d tyzdnom (este bol chory, ale dr. povedala, ze moze, ak nema teplotu). Do troch hodin mal 38, zacal viac kaslat.. Tak kazala pockat a dat dalsiu tabletku az v nedelu.. tu vcera dostal, bol ok, uz bez soplov, ale kasle stale (v noci kvuli tomu zvraci). Dnes ma 37,2, co je vraj normal po ribomunylu, ale zase sa mu spustili sople.. Tak neviem, ci mal chorobu iba potlacenu a R.mu to spusta a mozem doliecit, alebo to vyvolava chorobu nanovo
Zajtra ma mat dalsiu tabletku, som zvedava aka bude reakcia.. :-/ ak sa to zhorsi, tak mam volat dr.,ze to vysadi a zacne to uzivat treba za mesiac.. ja uz mam ale nervy, nemoze byt predsa porad nemocny, to sa do prace nikdy nedostanu ![]()
Vloni na podzim jsme začali s bronchovaxomem, obě děti tři kůry, pak jsme začali s Ribomunylem.
na mladšího to moc neúčinkuje, resp., on je na hromadě pořád, a nevíme moc proč.. i když, co bere ribomunyl, aspoň je mezi jedním a druhým kašlem pauza.. ![]()
ale starší, tomu se výrazně snížil počet sajrajtů, co nosí ze školky, a taky se mu zlepšil průběh a zkrátila doba nemoci. nemůžu si ho vynachválit.
rozdíl mezi jedním a druhým moc nepozoruji, různě je střídáme, bere to i manžel, tchán, já měla jednu kůru vloni na podzim (a od té doby jsem od staršího kluka nic nechytila…), a na muže to taky super zabralo.. ![]()
@evinina prý se to smí brát i v akutní fázi, i tak to moje děti braly, i manžel, a nikdy jsme nepozorovali zhoršení nemoci po rib ani brochovax., ani jsem o tom neslyšela.. určitě se poraď s dr.
My sme prve davky zvladali celkom dobre, mala iba pokasliavala, ale teraz sme koncili udrziavaciu kuru a dcera dostala zapal piedusiek o par dni na to virozu s vysokymi teplotami a hned na to anginu. Pocas tej anginy sme mali uzit marcovu davku Ribonunylu, ale mne sa to nejak nepozdavalo, tak som kontaktovala imunologicku, ci je to nevyhnutne, ci by nebolo lepsie pockat, kym sa uzdravi, zotavi a potom pokracovat v aprili. Ale ona trvala na tom, aby som liecbu za ziadnych okolnosti neprerusovala. Po angine prisiel neskutocny kasel. Pediatricka nechapala, odkial sa vzal, lebo to bola masa hlienov a kasel bol drazdivy a produktivny. Dcera kaslala doslova ako stary tuberak. Nasledovali dalie lieky a to dalsie 3 tyzdne. pred velkou nocou sme mali ist na vysetrenie k imunologicke, ale este predtym som mala dat urobit dcere u pediatricky vytery z nosa, z pusy a kompletny krvny obraz. Dcera zrazu zacala teplotovat. Ked ju pediatricka vysetrila, nevidela na nej ziadnu chybu, vsetko bolo ciste, brusko prehmatne, ale prisli vhod aj tie odbery. No vysledky z nich boli katastrofalne a pediatricka nemala ani tusenia, co mojej dcere vlaastne je. nasadila tazke sirokospektralne antibiotika a cakali sme ci teplota ustupy. Dokonca ju chcela hospitalizovat, lebo mala nic nejedla, takmer nic nepila… bola slaba, vytrapena od nekonecnych horucok, bleda… a nikto nevedel od coho. Kontaktovala som imunologicku, ze na kontrolu neprideme, lebo dcera je v zlom zdravotnom stave a nezvladla by cestu. Vobec ju nezaujimalo, preco je moja dcera chora, iba to, ci som dala urobit vsetky vysetrenia a ci uz su vysledky.
To ma poburilo a povedala som jej, ze sa mi nepaci to, ze som jej musela dat ten Ribomunyl ked bola dcera velmi chora a od toho casu v podstate este nebola zdrava ani jeden den. Jej reakcia bola taka, ze pokial sa mi nepacia jej postupy, mam si zobrat veci a ist prec. Pediatricka o tyzden urobila este raz krvny obraz a vysledky boli vraj uz lepsie. Napriek toomu bude dcera dlhodobo uzivat lieky na zelezo, lebo ma anemiu. Kde sa stala chyba?
Garlino - davkovanie ribomunylu mame ine.. maly dostava 1/4 tablety kazdy druhy den… Reagoval zo zaciatku zhorsenim stavu, takze som ho vysadila a dala mu ho znova az vtedy, ked som vedela, ze je na 100% zdravy.. Takze vtedy, ked bol po chorobe prelieceny atb a boli sme doma dva tyzdne, takze nemal moznost nic chytit.. zacal ho uzivat a drzal sa 6 tyzdnov, potom sice onemocnel, ale malo to mirnejsi prubeh ako obvykle.. to bolo v unoru, odvtedy sa drzi, akurat mam dnes pocit, ze mu zacina ryma, tak uvidime.. snad to ustji.. klop, klop.. imunologicku posli do certa, lieky vysad uplne a nedavaj vobec, kym mala nebude na 100% ok..
Dcera (2,5 roku) ma ribomunyl od zari. Loni téměř celou zimu prostonala. Imunitni obraz ma vsak v poradku. Kazdopadne ribomunyl zabral na jednicku. Zatim jen 3× ryma a treti den, kdy ji to loni sedlo na prudusky se jeji stav zlepsi. Do 5 dnu je po ryme. Takze u nas super.
@Jana Sl. píše:
Dcera (2,5 roku) ma ribomunyl od zari. Loni téměř celou zimu prostonala. Imunitni obraz ma vsak v poradku. Kazdopadne ribomunyl zabral na jednicku. Zatim jen 3× ryma a treti den, kdy ji to loni sedlo na prudusky se jeji stav zlepsi. Do 5 dnu je po ryme. Takze u nas super.
a chodí do školky nebo je ještě doma???
Nechci ti brát iluze…ale jakmile začne chodit do kolektivu (= do školky), tak to bude jedno s druhým…viz moje předchozí příspěvky. Možná, že je dobře, že tvoje dcera bere ten ribomunyl už teď - bakteriální lyzáty je nejlépe brát několik sezon po sobě - třeba už bude do kolektivu „zocelená“. Syn bere bronchovaxon už třetí sezonu…doufám v lepší zítřky ![]()
Náš kluk ho bral. zezačátku měl jen teplotu. Po pár dnech byl ok. Od té doby co jsme to brali asi 2× po půl roce tak jsme vpohodě. Jinak marodil co měsíc.