Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte maminky, ve 13tt mě dělali krevní testy a byly v pořádku. Chudokrevná podle doktora nejsem, ale první těhu jsem brala železo na recept a v rodině jsme všichni chudokrevní. No a teď jsem poslední 2 dny bílá jak stěna-upozornil mě na to manžel. No a já teď nevím jestli můžu brát železo koupené v lékárně bez receptu nebo ne? Jsem ve 23tt.
Tak se nech otestovat znovu.. Já ho brala až ke konci těhotenství.. Krevní obraz se přeci kontroluje i během těhotenství, ne? Bílá jak stěna můžeš být třeba i kvůli tlaku..
Můžeš začí brát těhotenské vitamíny, ty taky obsahují hodně želaza. Samotné železo bych brala až po dohodě s doktorkou.
Já bych se radši poradila s doktorkou, když dělá rozbory krve, tak tam vidí, jak na tom jsi. Já měla třeba železa dost, během těhotenství jsem ho nepotřebovala, ale po porodu jsem nafasovala velký balení a brala ráno a večer. Dobrala jsem ho a snad dobrý.
@M+M+S
nechat si odebrat krevní obraz a biochemku (železo, ferritin). Nepodcenit to. Železo bez porady lékaře a výsledků nebrat. Dá se pořídit přírodní sirup Ferrogreen, tím nic nepokazíš a z vlastní zkušenosti můžu doporučit.
@M+M+S Muzes, pokud neberes zelezo v jinych preparatech. Kup si superzelezo. Je poobne slozenim, jako zelezo na recept. ja ho brala kdyz mi doslo to na recept.
Doktorka mi predpisala zelezo, ze slabsi krvny obraz, povedala. ale nemienim ho jest a potom sa nemoct vykadit
dva tyzden v kuse som jedla sosovicovu polievku ktora obasahuje 14,3 % zeleza a, jedoducho viem zeje to uz v poriadku;)
@arcitap píše:
Doktorka mi predpisala zelezo, ze slabsi krvny obraz, povedala. ale nemienim ho jest a potom sa nemoct vykaditdva tyzden v kuse som jedla sosovicovu polievku ktora obasahuje 14,3 % zeleza a, jedoducho viem zeje to uz v poriadku;)
Naprosto souhlasím, já taky jedla čočku a sušené meruňky… Po porodu jsem teda byla chudokrevná a musela jsem brát tabletkové, ale sedlo mi až třetí předepsané! Nejsou všechny preparáty železa stejné… a bílá můžeš být z tlaku ![]()
@ Lucmic, nieje divu ze mame menej krvy ked nam pustaju zilov! ziaden sportovec by si pred vykonom nedal brat krv a moj manzel ked to vidi ako mi beru krv, ked vie ze ju v tehotenstvepotrebujem, ide ho roztrhat od zurivosti.
V 3. trimestri budete potrebovať väčšie množstvo železa, aby ste pomohli urobiť vášmu dieťaťu kyslíkové zásoby. Najlepším zdrojom je tmavozelená listová zelenina (špenát, brokolica), podobne chudé červené mäso, fazuľa a sušené ovocie. Tiež je dôležité piť minimálne osem pohárov tekutiny – vody, ovocných štiav, ľahkého čaju každý deň. Tekutina je dôležitá na vybudovanie nových buniek, na udržiavanie zvýšeného množstva krvi v tele a (verte či nie) znižovanie zadržiavania vody v tele a opuchov.
No problém je i s vstřebáváním železa. Speciálně železo v čočky apod. Já nejsem anemicka, ale mám témeř neexistující zásoby železa, takže jsem na železo porad. A doporučuju zapijet stavou vymackanou z citronu nebo zajídat kiwim.
Ahoj, prosim o radu jsem 35tt ve ctvrtek me doktor napsal zelezo kvuli krevnimu obrazu, tablety Sorbifer Durules 2× denne. Vzala jsem ve ct a v pa, vcera noci me probudily sileny krece, az jsem myslela, ze rodim. Udelala jsem si k ranu magnezko a pak jsem letela na zachod - mela jsem uplne cernou stolici, pak i cerny prujem a pak postupne krece prestaly. Stane se neco mimcu, kdyz ty tablety fakt brat nebudu? diky
@Niou píše:Železo s hořčíkem nemíchat!!! Odstup několika hodin. Já mám dobré zkušenosti s Ferretabem (žádné vedlejší účinky a dobrá vstřebatelnost, doporučili mi to na hematologii), z přírodních prostředků Ferrogreenem. Ve 35. týdnu má nižší obraz kde kdo. Záleží na tom, jak moc ti klesl.
Ahoj, prosim o radu jsem 35tt ve ctvrtek me doktor napsal zelezo kvuli krevnimu obrazu, tablety Sorbifer Durules 2× denne. Vzala jsem ve ct a v pa, vcera noci me probudily sileny krece, az jsem myslela, ze rodim. Udelala jsem si k ranu magnezko a pak jsem letela na zachod - mela jsem uplne cernou stolici, pak i cerny prujem a pak postupne krece prestaly. Stane se neco mimcu, kdyz ty tablety fakt brat nebudu? diky
Mi taky Sorbifer nesednul… a měla jsem z něj průjem, zkus zavolat lékaři říct mu to a ať rozhodne jestli ti napíše jiné nebo radši nebrat… průjem tě dost odvodní, což v těhu taky není zrovna vhodné. ![]()
Jinak já dostala Aktiferin.