BRCA1 pozitivní - další dítě?

9
29.5.16 07:05

Brca1 pozitivní - další dítě?

Dobrý den, mám již dvě děti - kluky. S partnerem jsme plánovali ještě další dvě, nicméně mi bylo před půl rokem zjištěno, že jsem BRCA1 pozitivní. Nyní stojím před rozhodnutím, zda další děti „odpískat“ nebo to nechat pánubohu a doufat, že další dítě bude opět chlapec nebo jít na umělé oplodnění, kde vyberou embryo, které tento gen bude mít v pořádku. Nechávat to na pánubohu se nám moc nechce, na rakovinu prsu mi zemřela sestra a opravdu se nechci dívat takhle jednou na své dítě. Umělé oplodnění je zase rizikové pro mě, kvůli hormonální stimulaci. Je zde prosím někdo, kdo se musel rozhodovat stejně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2653
29.5.16 07:23

Jste si jista, ze brcu muze zdedit jen dcera? optejte se na genetice. Jsem tez sledovana, brca vyloucena, nicmene geneticke riziko spocitano dost vysoke a vyslovne mi bylo receno, ze se to tyka i muzskych potomku ta dedicnost. Jinak IVF bych se vyhla obloukem, nebudte sebevrah. i zeny bez dispozice trpivaji casteji rakovinou prsu nez prumerna populace. Jsem v obdibne situaci, mam jedno dite, druhe mit nemuzeme, ale rozhodla jsem se ivf nepodstoupit, a to i z duvodu dukladne masaze na genetice, kde mi to rozmlouvali, jak mohli. Vy mate s brcou to riziko s brcou jeste tak o 50 procent vetsi. Neriskujte svuj spokojenost svych dvou deti kvuli ivf. Nemate to zapotrebi. Ja osobne mam z ivf velky respekt. Je to z meho hlediska proti prirode a nikdo nevi, kolikati let se tyto deti vubec budou dozivat, neni zmapovano, jakymi chorobami trpi casteji nez zbytek „prirozene“ populace. Je to hlavne velky byznys, takze dulezita data se taji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
29.5.16 07:57

V dané situaci bych s ohledem na své zdraví do IVF rozhodně nešla a asi ani do dalšího potomka.
Ad @kalie Myslím, že u mužů s BRCA1 je to riziko rakoviny přeci jen nižší než u žen, ale taktéž zvýšené oproti normální populaci (zejména rakovina prostaty a prsu). Takže i mužským potomkům bych doporučila testování a případně pak zahájit brzké preventivní kontroly a taktéž na to myslet při plánování potomstva (zejména s ohledem na to, aby partnerka taktéž nebyla nositelkou této mutace - pokud ano, tak jedině IVF). Jinak IVF bych až tak nedémonizovala. Samozřejmě, že má svá úskalí (hormonální zatížení ženy, teoreticky i zvýšení frekvence škodlivých alel v populaci), ale rozhodně bych nečekala nižší „životaschopnost“ jedinců z IVF.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
29.5.16 09:31

@Híra Zkušenost nemám, ale určitě bych jako píše @kalie navštívila genetiku a ne vše se tam pořádně poptala. At víš co a jak ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2653
29.5.16 09:36

@xeva ad ivf- ja to prave beru spise pres alternativni medicinu, takze z tohoto pohledu je pro me ivf zeme zapocezena. Porad byvh byla ve stresu, kdy se neco u ditete vyvrbi atd. A ze za normalnich, tj. prirozenych, okolnosti by tady nebylo. Jedno dite uz ale mam, takze se mi to lehce rozumuje, u bezdetnych paru fakt jina moznost neni. Zakladatelka vsak ve sve situaci nema uvf zapotrebi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
29.5.16 13:29

Byla jsem na genetice i na onkogynekologii. Kluk to samozřejmě také může zdědit, ale ta rizika jsou pro něj samotného výrazně nižší. Ty dva už jsou na světě, nevěděla jsem tehdy o tom, že jsem pozitivní. Jejich testování je možné až od jejich 18.let, ale na genetice mě utěšovali, že typy rakovin, které ten gen způsobuje, se u dětí neprojevují, jsou spojeny až s dospělostí. IVF je rizikové, neboť hormonální stimulace může pomoci rozjet rakovinu vaječníků, a to je dle mého onkologa fakt průser. Navíc mi to přišlo už jako velké šarlatánství. Fakt nevím, chtěli jsme velkou rodinu, a teď tohle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
29.5.16 21:00

@Híra Přesně jak píšeš - IVF v tvé situaci je zbytečné riziko. Jinak šarlatánství to určitě není - kdyby byl nositelem BRCA muž a ne žena, tak je to dobrý způsob jak zamezit předpání vadné varianty potomkům. Samozřejmě, tak jak píše @kalie, se pak může stát, že dítě bude mít jiné problémy a člověk si to bude vyčítat a bude si říkat, že do toho neměl takhle uměle zasahovat. Ale to už je o náhodě… Bohužel stejně tak to může dopadnout i u přirozeného početí. Nicméně ve vašem případě bych byla ráda za dva kluky a do dalšího dítěte bych nešla. A pokud ano, tak určitě ne přes IVF.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
28.1.17 20:38
@Híra píše:
Byla jsem na genetice i na onkogynekologii. Kluk to samozřejmě také může zdědit, ale ta rizika jsou pro něj samotného výrazně nižší. Ty dva už jsou na světě, nevěděla jsem tehdy o tom, že jsem pozitivní. Jejich testování je možné až od jejich 18.let, ale na genetice mě utěšovali, že typy rakovin, které ten gen způsobuje, se u dětí neprojevují, jsou spojeny až s dospělostí. IVF je rizikové, neboť hormonální stimulace může pomoci rozjet rakovinu vaječníků, a to je dle mého onkologa fakt průser. Navíc mi to přišlo už jako velké šarlatánství. Fakt nevím, chtěli jsme velkou rodinu, a teď tohle.

Dobry den, vim ze uz je to rok, ale muzu se zeptat, jak jste se rozhodla? Pred mesicem mi zjistili to same a rovnez mam dve deti a vzdy jsem touzila po tretim. Nyni uvazuji zda to risknout nebo ne. Hlava rika ne a srdicko touzi jeste po jednom. Dekuji a pevne zdravi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
29.1.17 11:27

Dobrý den, rozhodli jsme se již dále nemnožit. Poslala jsem Vám soukromou zprávu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80049
30.1.17 09:58

BRCA může klidně zdědit i syn, a stejně tak to může předat dál svým dětem. nejde tedy jen o to zda dcera nebo syn. A i chlap může mít klidně zvýšené riziko rakoviny prsu, ale co vím tak bude mít zvýšené riziko rakoviny prostaty. Asi bych zvážila, zda tenhle gen rozšiřovat dál. Ale jak vidím, zakladatelka se rozhodla a dle mého správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
30.1.17 16:25

A kde mi zjisti jestli ten gen mam nebo ne? To je z odberu krve může to udelat praktik?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
30.1.17 19:36
@Luciestep píše:
A kde mi zjisti jestli ten gen mam nebo ne? To je z odberu krve může to udelat praktik?

Tento gen Vám praktik nezjistí. Pokud máte v rodině diagnózu rakoviny prsu či vaječníku pak si můžete zajít na specializované pracoviště, kde Vám na základě rodinné anamnézy tyto testy udělají. Mám pocit, že se u prvního člověka platí a pak už pokud by jste byla pozitivní ostatní členové rodiny (pokrevně spřízněni s vámi) to mají zdarma.

Příspěvek upraven 30.01.17 v 19:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
30.1.17 19:36
@Anonymní píše:
Také jsem brca1 pozitivní, bylo mi to zjištěno, když jsem byla těhotná s první dcerou, gen samozřejmě může zdědit i syn, pro něj samotného to není takové riziko jako pro holky, ale může to předat dál svým dcerám atd…, taky jsme se rozhodovali, jestli druhé dítě přes ivf nebo ne, sourozence pro první jsme určitě chtěli, ale manžel s ivf zásadně nesouhlasí z etických důvodů, protože vlastně embrya se špatnou mutací se vyhodí, říkal, že kdyby takto někdo zkoumal mě, vůbec bych nebyla a že by to byla škoda :srdce:,konzultovala jsem to na genetice a i tam mi ivf nedoporučili…, takže jsme počali druhé dítě přirozeně, ale do třetího už bych nešla, i kdybych chtěla, přeci jen já takový gen prostě šířit dál nechci, ale toho jednoho sourozence jsem dceři chtěla dopřát, i kdybych klidně dětí brala víc…a ono taky není 100% že to ivf vyjde, známá s tím samým problémem na ivf šla a neuchytilo se ani jedno embryo, i když s plodností problém nemá, nakonec taky počali přirozeně…

Nemít už děti, taky bych to udělala stejně jako vy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
30.1.17 21:49

My jsme nic neplatili, nicméně rakovinu prsu či vaječníků měla kromě sestry i moje máma a její máma. Nejprve ale testovali člena rodiny, který už rakovinu měl, tj. v mém případě máma a teprv, když jí zjistili BRCA1 pozitivitu, tak testovali mě. Nevím úplně přesně, proč to tak je, ale trvalo to celé cca 1,5 roku. Jinak my jsme IVF odmítli taktéž z etických důvodů, představa, že několik mých potenciálních dětí skončí v popelnici, protože budou brca pozitivní nebo nedejbože nadbytečný, mě silně odradila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80049
31.1.17 13:40
@Híra píše:
My jsme nic neplatili, nicméně rakovinu prsu či vaječníků měla kromě sestry i moje máma a její máma. Nejprve ale testovali člena rodiny, který už rakovinu měl, tj. v mém případě máma a teprv, když jí zjistili BRCA1 pozitivitu, tak testovali mě. Nevím úplně přesně, proč to tak je, ale trvalo to celé cca 1,5 roku. Jinak my jsme IVF odmítli taktéž z etických důvodů, představa, že několik mých potenciálních dětí skončí v popelnici, protože budou brca pozitivní nebo nedejbože nadbytečný, mě silně odradila.

Myslím si, že je to celkem logické. Protože pokud by ten gen nezjistili u matky, tak je poměrně minimální šance, že ho budeš mít ty. Takže proto je ten postup takový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí