Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Brintellix se k léčbě OCD nepoužívá ani jako off-label medikace. Používá se k léčbě depresivních onemocnění. Jiné léky ti na OCD nezabraly?
@noiretblanc
Měla jsem depresi s ocd symptomy. Před brintellixem Sertralin, ale kvůli NU změněno za Brintellix…Deprese ustoupila, ale obsese zatím zůstávají, proto jsem chtěla vědět, jestli s tím má někdo osobní zkušenost…četla jsem, že se používá i na úzkosti, i když na ně primárně není určený.
Ty se v téhle tematice nějak více orientuješ? Děkuji
Ano, jsem psychiatr. Na depresi Brintellix dává smysl. Předpokládám, že šlo o vedlejší účinky v sexuální oblasti, když se šlo cestou Brintellixu. Na úzkosti (potažmo i OCD) je obecně méně účinný než SSRI, ale je to individuální. Co psychoterapie?
@noiretblanc
Tak to je hezké, že se tady snažíš poradit nám trpičům ![]()
3.týden po začátku užívání sertralinu mi začaly šílené úzkosti, ty pak trochu ustoupily, ale ani tak AD neměly moc efekt a lékařka navrhla spíše změnu AD než navyšování.
A myslíš tedy, že může pomoct i na obsese? Nebo aspoň zabrat na úzkost, ať jsem schopná s nimi lépe pracovat? Beru 10mg, teď 6 týdnů. Nebo radši vybrat jiné AD?
Ano, začala jsem chodit na KBT, ale jsme v začátcích a úzkost mě pořád dost drtí.
Děkuji moc.
@Anonymní píše:A myslíš tedy, že může pomoct i na obsese? Nebo aspoň zabrat na úzkost, ať jsem schopná s nimi lépe pracovat? Beru 10mg, teď 6 týdnů. Nebo radši vybrat jiné AD?
Ano, začala jsem chodit na KBT, ale jsme v začátcích a úzkost mě pořád dost drtí.
Děkuji moc.
ahoj, na obsese se principiálně nepoužívá, je indikován na deprese
ale viděla jsem že tu a tam jej berou i na úzkosti a s efektem, takže na úzkost jako takovou nějaký efekt mít i bude, a občas se dává
zda bude stačit u vás, to je otázka
pokračujte i v té psychoterapii, ta je důležitá, vydržte s braním léku a pak se při kontrole poradíte co a jak dál…6 týdnů je ještě docela brzy na hodnocení
nicméně na OCD jako takové se Brintellix nepoužívá a ani by to na to pojištovna nehradila…je však možné že se vám OCD zlepší i pod vlivem psychoterapie, tzn vyčkejte
trpělivost ![]()
a pohyb venku, na světle…i když pravda, počasí je teda letos pěkně na nic ![]()
Po 3 týdnech bych léky neměnila, to si ještě sedá, ale neznám všechny okolnosti, proč k tomu došlo. Na jaké jsi byla dávce Sertralinu a navyšovalo se postupně?
Může to pomoct, záleží celkově na tvém stavu a jak jsou úzkosti provázané s depresí, co ti je způsobuje atd. Měla jsi úzkosti a OCD i bez deprese? Jak dlouho bereš ten Brintellix?
@Anonymní píše:
Ahoj, má někdo osobní zkušenost s Brintellixem v léčbě OCD? Pomohl Vám na obsese?
Děkuji.
Ahoj, jak tady psaly holky, tak Brintellix není indikován na OCD. Z mé zkušenosti se na OCD nejvíce dává asi sertralin, pak fluvoxamin, já třeba beru fluoxetin… Na těžší formy se může dávat klomipramin, ten mi doporučovali v NÚDZu, ale já ho nemůžu kvůli jeho NÚ.
Brintellix je primárně na deprese a nevím, jak je to teď, ale dřív se nemohl dávat jako první volba AD. Já Brintellix brala na deprese (OCD mám taky), ale pořád jsem po něm zvracela (může to dělat), tak jsem ho musela vysadit.
Jinak mi úplně na OCD nepomohlo nic, tak nějak s tím musím žít. Ale chodila jsem právě do toho NÚDZu v Klecanech na rTMS (magnetická stimulace mozku), to je na OCD schváleno pojišťovnou, až 30 aplikací ročně.
Držím palce.
@noiretblanc
Měnily jsme až po 7 týdnech, brala jsem 50mg (týden 25mg, pak 50mg). Říkala, že by nenavyšovala z důvodu, že mi v tom 3.týdnu začaly šílené úzkosti a dost se zhoršila i deprese a právě začaly obsese - strach, že někomu nějak ublížím. Před nasazením sertralinu jsem měla spíše lehkou depresi, sem tam se objevila nějaká úzkost nebo vtíravá myšlenka, ale úplně jiného charakteru než myšlenky teď (např. co kdyby mě přítel podvedl), ale to jenom nárazově sem tam a nevím, jestli se to taky považuje za projev ocd. Já to brala prostě jako úzkostné myšlenky.
Nyní mám obsese pořád (strach z ublížení) a značně mě to omezuje…
Brintellix beru dohromady 9 týdnu, nejdříve 3 týdny 5mg (bez efektu) a 6 týdnu 10mg.
Vím, že některé věci v mém životě nejsou úplně ideální a musím je změnit, ale k tomu potřebuji začít trochu lépe fungovat. ![]()
@Borrealis
Děkuji, budu to muset probrat s doktorkou. Mám malé dítě a potřebuji fungovat, už se v tom nějakou dobu plácám a vlastně ani nevím, jestli mi léky, co beru pomůžou.
Aspoň, že deprese trochu odezněla. Ano, procházky jsou fajn, ale v tomhle počasí se mi ven moc nechce.
@Anonymní píše:
@noiretblanc
Měnily jsme až po 7 týdnech, brala jsem 50mg (týden 25mg, pak 50mg). Říkala, že by nenavyšovala z důvodu, že mi v tom 3.týdnu začaly šílené úzkosti a dost se zhoršila i deprese a právě začaly obsese - strach, že někomu nějak ublížím. Před nasazením sertralinu jsem měla spíše lehkou depresi, sem tam se objevila nějaká úzkost nebo vtíravá myšlenka, ale úplně jiného charakteru než myšlenky teď (např. co kdyby mě přítel podvedl), ale to jenom nárazově sem tam a nevím, jestli se to taky považuje za projev ocd. Já to brala prostě jako úzkostné myšlenky.
Nyní mám obsese pořád (strach z ublížení) a značně mě to omezuje…
Brintellix beru dohromady 9 týdnu, nejdříve 3 týdny 5mg (bez efektu) a 6 týdnu 10mg.
Vím, že některé věci v mém životě nejsou úplně ideální a musím je změnit, ale k tomu potřebuji začít trochu lépe fungovat.
Aha, takže ty jsi měla primárně depresi a ty nutkavé myšlenky se objevily jako reakce na léčbu, které přetrvávají i po změně léků, tak?
U úzkostných poruch je třeba počítat, že ne vždy se všechny projevy zaléčí na 100%, ale měly by se min. snížit na únosnou míru. Takže záleží na intenzitě tvých emocí a jak moc je to obtěžující. Může být i tak, že to není NÚ, ale s ústupem deprese se dostává do popředí jiný rys tvé nemoci. Ráda bych nějak víc poradila, ale bez komplexní znalosti věci to nejde. Držím moc palce ![]()
@noiretblanc
Ano, přesně jak píšeš, doufala jsem, že po změně ty nutkavé myšlenky zmizí, ale bohužel se nestalo. A jsou tedy dost intenzivní, mám strach být se synem sama, to vůbec nezvládám, což je dost velký problém…týká se to i jiných lidí, ale tohle je nejhorší. Proto bych to potřebovala nějak urychleně řešit, ale nevím jak si pomoct.
Moje doktorka mi moc nějakou strategii nenaznačila, říkala, že snad ještě zabere ten Brintellix, proto hledám informace, kde můžu. Nerada bych čekala další měsíc beze změny, pokud tyto léky na můj problém nejsou vhodné…tak prostě nevím, jak se k tomu postavit.
každopádně děkuji ![]()
@Anonymní píše:
@noiretblanc
Ano, přesně jak píšeš, doufala jsem, že po změně ty nutkavé myšlenky zmizí, ale bohužel se nestalo. A jsou tedy dost intenzivní, mám strach být se synem sama, to vůbec nezvládám, což je dost velký problém…týká se to i jiných lidí, ale tohle je nejhorší. Proto bych to potřebovala nějak urychleně řešit, ale nevím jak si pomoct.
Moje doktorka mi moc nějakou strategii nenaznačila, říkala, že snad ještě zabere ten Brintellix, proto hledám informace, kde můžu. Nerada bych čekala další měsíc beze změny, pokud tyto léky na můj problém nejsou vhodné…tak prostě nevím, jak se k tomu postavit.každopádně děkuji
Ahoj, odpovídala jsem ti už výše, nevím, jestli jsi to četla, u OCD je spousta možností léčby, některé léky jsou přímo na OCD vhodnější, než jiné. Jinak jsou různé jiné možnosti, př. ta rTMS, kterou jsem absolvovala kvůli OCD já, nebo jde nově na OCD i ketaminem asistovaná terapie v Psyonu atd. Ty myšlenky, že někomu něco udělám, jsem měla a občas mám pořád, mně na to Dr. dala tedy antipsychotikum a zlepšilo se to. Držím ti palce.
Ahoj, děkuji. Věřím, že těch možností bude více. Já momentálně hlavně přemýšlím, jestli vytrvat u brintellixu, když na tyhle problémy není určený. Moje doktorka se tváří, že by to mělo být v pohodě. Ale nechci čekat další měsíc beze změny, abychom to pak nakonec stejně změnily.
budu to s ní muset znovu probrat.
@Lollitka píše:
Ahoj, jak tady psaly holky, tak Brintellix není indikován na OCD. Z mé zkušenosti se na OCD nejvíce dává asi sertralin, pak fluvoxamin, já třeba beru fluoxetin… Na těžší formy se může dávat klomipramin, ten mi doporučovali v NÚDZu, ale já ho nemůžu kvůli jeho NÚ.
Brintellix je primárně na deprese a nevím, jak je to teď, ale dřív se nemohl dávat jako první volba AD. Já Brintellix brala na deprese (OCD mám taky), ale pořád jsem po něm zvracela (může to dělat), tak jsem ho musela vysadit.
Jinak mi úplně na OCD nepomohlo nic, tak nějak s tím musím žít. Ale chodila jsem právě do toho NÚDZu v Klecanech na rTMS (magnetická stimulace mozku), to je na OCD schváleno pojišťovnou, až 30 aplikací ročně.
Držím palce.
Ahoj prosimte jak jsu se dostala na ty magneticke stimulace? Dekuji
Ahoj, má někdo osobní zkušenost s Brintellixem v léčbě OCD? Pomohl Vám na obsese?
Děkuji.