Bronchitida u 2,5 letého a prevence – tipy, zkušenosti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
158
2.6.25 17:43

Bronchitida prevence??

Ahoj holky, náš malý ma 2,5…od ledna chodí do jesliček a začaly samozrejme různé nemoci. Poslední měsíce nás potrápila párkrát laryngitida. Ted ale přišly obstrukce, bronchitida a byli jsme na pohotovosti. Dostali jsme Ventolin a po 3 dnech je to ok. Dokonce už muže do jeslí podle doktorky. Každopádně spustil se mu vlhký kašel, který není nějak častý, párkrát za den, k tomu mu teče z nosu. Přemýšlím, zda mu v této fázi něco dávat? Sirup nejaky? Nemate tip?? Doktorka nic neřekla uz, byl tam frmol a ze je v poho podle ni. Mame jet na dovolenou za cca 10 dnu, samozrejme mam obavy, aby se to zas nevrátilo, což se prý stává…Vim, ze to asi nejde uplne ovlivnit, ale hledám podpůrnou cestu jak to treba zlepšit? Nemáte někdo zkušenost? Nejake doplňky bo tak? Ted dáváme pouze med domácí a ráno :Xyzal sirup…čeká nás na podzim alergologie. Ted je to prý zbytecne, ja sama alergik jsem a pry to muze souviset s predispozici z me strany. Prababička měla dokonce astma :(
Dekuju za jakoukoliv radu :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9720
2.6.25 20:48

Kolikrát měl obstrukční bronchitidu?

Neměla jste jako dítě častější záněty průdušek? Netrápí vás déletrvající kašle? Nezadýcháváte / nerozkašlete se po námaze? Nerozkašlete se při přechodu z tepla do zimy a naopak?

Na podporu imunity můžete dávat beta-glukany + vitamín D + probiotika. Xyzal v rámci imunomodulace též.

Jinak alergologické vyšetření se může dělat v kterémkoliv ročním období. Asthma bývá u dětí často ne-alergické.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
2.6.25 21:01

@Doctus tu obstrukční bronchitidu teď poprvé, na pohotovosti nám říkali, že se to umí vracet :,(
Ano, měla jsem potíže jako dítě s průduškami, to je fakt. Do těch 6 let max tuším, to mi mamka říkala. Jinak žádný kašel mě netrápí, naštěstí, ani se nezadychavam. Je mi 34, když nekdy marodim, vzdycky to je spis nosohltan a v pubertě anginy. Jsem hodně sportovně založena, tak dech mi nedělá potíže.
Moc dekuju za tipy, vážím si toho :andel:, zkusim si v lékárně neco z toho pořídit. Déčko od Terezie dávám.
Ahaa, nam to řekli takhle a dali žádanku, ale mohu zkusit tedy zavolat a objednat nas rovnou. Malému pořád teče z nosu po te obstrukci, nvm jestli to je jakoby dobre, ze se spustilo to ucpané uvnitř??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9720
2.6.25 21:14

@verus500
Pokud jste měla jako dítě časté záněty průdušek, nedá se vyloučit, že nemáte asthma, byť nyní v „klidové fázi“.

Pokud asthma začne v dětském věku, dítě z toho postupem času „vyroste“ (diagnóza zůstává nadosmrti, obtíže ale v dospělém věku prakticky nejsou).

Pokud se asthma poprvé objeví u 50letého člověka, tak ten už s tím dožije.

Do nosu ať vám PLDD předepíše nosní kortikoid, nejčastěji je používán momethason-furoát.

V případě další recidivy bronchitidy nečekat na alergologa a už trvat na udržovací léčbě inhalačním kortikoidem. Ventolin jste měli přes chamber, nebo v sirupu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
2.6.25 21:23

@Doctus teeda, moc dekuju za kvalitni informace! Kez by to takhle uměli vysvětlit všude, pak by člověk mohl být klidnější a jednat. Dekuju moc!
Momethason doma mam, uz ale delší dobu, asi pul roku otevřen…mrknu na to. Jednou jsme ho meli, jen si ted nejsem jista jestli ja nebo maly, to předpokládám bude rozdíl v “síle”.
Ventolin máme přes chamber, mame ho dávat jen v akutních případech, kdyz uslyším, ze píská nebo povrchově dýchá, což bylo to, čeho jsem si všimla. Nemel teploty, ale povrchove zrychlené dýchání a to mi přišlo divne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9720
2.6.25 21:29

@verus500
Kdykoliv byste museli v budoucnu podávat Ventolin, neměl by se podávat bez současného celkového nebo inhalačního kortikoidu. Ventolin jen potlačí příznaky, ale neřeší zánět v průduškách. Navíc po 5 dnech léčby v rámci down-regulace receptorů ztrácí na účinnosti.

Je to stejné jako u asthmatiků. SABA-only režim je více než důrazně nedoporučován, ale běžně to mnozí alergologové píší, to začínám vždy vidět rudě. Já je chápu, režim AIR v případě některých kombinací IKS/formoterol je dražší. Data však mluví jasně, as-needed IKS/formoterol je prioritní, SABA-only je stejně moderní jako trabant v plné palbě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
2.6.25 21:43

@Doctus a co je napr ten inhalační kortikoid? Ten momethason?? Ventolin mel dnes naposled 4.den jen rano a vecer, predtim po 4 hodinach.
Ted jen doufam, ze ty průdušky jsou ok, podle poslechu prý ano :nevim: …ale porad je zahleněný….ty režimy neznám, ale vygooglim, dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9720
2.6.25 21:51

@verus500
Mezi inhalační kortikoidy patří např. beklomethason-dipropionát, budesonid, flutikason-propionát. Možná vám budou povědomější výrobní názvy Soprobec, Ecobec, Budiair, Flixotide apod.

Momethason-furoát je používán dominantně pro nosní aplikaci (koncentrace stejné pro děti i pro dospělé).

Zahlenění může být odrazem přetrvávající průduškové hyperreaktivity, kdy podrážděné průdušky tvoří více hlenu. Kdybyste chtěla mít tu nejlepší inhalační léčbu pro dítě, tak chtějte Flutiform 50/5 (byť je teda dražší, 120 dávek stojí zhruba 550 Kč).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
2.6.25 22:11

@Doctus mockrát děkuju, tyto info jsou pro mě cenné, horko těžko bych to správně někde načetla.
Pořídím, neznám moc ty názvy, nová oblast pro me, ale časem budu snad více zběhlá.
To zahlenění mě štve nejvíc, to je to, co nám dělá potíže. Ma i vzdy u toho bílý jazyk v zadní části. Moučnivka vyloučena u doktorky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9720
2.6.25 22:16

@verus500
Bývá tedy opakovaně zahleněný a toto trvá delší dobu? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
3.6.25 07:32

@Doctus ano, bohužel na tohle trpíme mi přijde. Když už něco má, tak zahleneni a z toho většinou kašel, občas i teploty. Jednou jsme už měli antibiotika, název na S…sirup nějaký a kůru Bronchovaxomu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9720
3.6.25 11:27

@verus500
Asthma se může u menších dětí projevovat i výrazným a/nebo protrahovaným zahleněním. Trošku mě udivuje, že to PLDD neřešil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
3.6.25 19:23

@Doctus :( hmm no ona nám dala jen tu žádanku na alergo. Dnes nás objednali na konec září :nevim: …malý ma takový ten mokrý kašel aktuálně. Začala jsem dávat sirup od Terezie Stop kašel…ten máme doma. Pres den dávám med lžičku a odsávám vodnatou rýmu cca 3×denne…teploty nejsou, maly si hraje, je v poho, ale kdyz zakašle, tak mi to prijde nic moc. Nevim jestli nepujdu zase k doktorce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí