Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Monca G měli jsme to podobné…bronchitidy, pak se rozvinulo astma. Nyní je dcerce rok a půl a už je v naprostém pořádku. Prý neměla ještě dostatečně vyvinutou imunitu…
je to na dlouhé povídání, až bude chvilka, popíšu tady, jak to bylo u nás, teď moc nestíhám ![]()
@ivodička Díky
Ráda si přečtu váš boj s nemocema
Já mám taky podezření na astma nebo alergii ![]()
U nás to bylo takhle…malá se narodila v říjnu, plně kojena. V lednu se začal objevovat atopický exém-zatím žádná hrůza…V únoru chytla od malého neštovice(bylo ji 4 měsíce) a pak už to jelo. Po neštovicích viroza, pak akutní zánět průdušek, šestá nemoc, znova průdušky. Celkově se ji během 3 měsíců zhoršilo dýchání…diagnoza stále stejná-obstruktní zánět průdušek. Léčeno spiropentem, antibiotiky…nakonec nám doktor (bylo ji 7 měsíců) stanovil diagnozu dermo-respirační syndrom se zvýšenou reaktivitou průdušek - česky prostě chytla všechno, co kolem ni proletělo+alergická reakce projevující se pomalu nastupujícím astmatem. Dostali jsme léky-vdechovala Ecobec + ventolin několikrát denně. na alergologii ještě navíc přidali sirup aerius na ztlumení alergických reakcí.
Pak už to šlo jen k lepšímu. Ventolin jsme během měsíce vysadili, zůstali jsme jen na vdechovaných kortikoidech-zezačátku 2 vstřiky ráno a večer, nyní je ji rok a půl a má jen ráno 1 vstřik. Od nasazení léků byla bez problémů
, jen jednou měla herpetickou angínu. Měla i reakce na bílkovinu kravského mléka-dnes se cpe jogurtama ![]()
@ivodička
Hm, tak koukám, že ste si s malou taky užili své. Co se týče toho atopického ekzému, tak sem malému asi před 2 měsíci objevila takovou skvrnku pod krčkem - jako kdyby taková krubice, hrubší kůže v barvě kůže, nijak se to nezvětšovalo nic. Dneska sem si toho všimla i trochu kolem pupku. Myslíš, že by to mohlo být ono? Nemám s tím zkušenosti jak to vypadá. Vždycky se na to doktorky chci zeptat a pokaždé sem na to zatím úspěšně zapomněla
Tak snad příště nezapomenu. Není to žádná hrůza, 2 skvrnky, ale mohlo by to s těmi bronchitidami souviset - jak píšeš, u vás se pak z toho vyklubalo astma.
A ještě dotaz - jak vám doktor určil tu diagnózu? Poslal vás na nějaké vyšetření/dělal odběr krve nebo něco? Nebo to prostě jen určil podle toho, že malá trpěla hodně na ty bronchitidy?
@Monca G Exém má různou podobu, u někoho jen malá krupička-nejčastěji v záhybech, nebo bílá suchá místa…určitě se na to pediatra zeptejte…
Jinak u nás žádné vyšetření nedělali. Nejdřív neustále doktor dumal nad tím, proč furt marodí-bylo to po těch neštovicích, takže všechno nasvědčovalo tomu, že je rozhodili imunitu. Pak přišel neustálej kašel…když to pak šlo do toho „astmatu“(nebyl to vyloženě astmatický záchvat, spíše se jakoby pomalu dýchání zhoršovalo), tak jsem to poznala podle toho, že začala dýchat tak divně-prodlužoval se ji výdech. Nádech ji šel a výdech byl takový zdlouhavý a dušnější. Při poslechu měla slyšitelný „pískot“ na průdušnici-známka zužování se průdušek. Pak nám doktor nasadil ty vdechované léky a od té doby fakt v pohodě ![]()
Alergologické testy smysl prý neměli, na alergen reagovala, ale v krvi by se snad neukázal, byla na to ještě malá. Teď je ji rok a půl a jelikož je v pořádku, tak si náš pediatr myslí, že měla prostě jako kojenec nedostatečně vyvinutou imunitu…
Třeba to bude u vás podobné, jak trochu vyroste, bude to lepší… ![]()
Ahoj holky-maminy
!Opět Bronchitida už mě to nebaví a mám opět strach že nás zavřou do nemocnice
.Synovi je 15 měsíců. Poprvé sme leželi v nemocnici jak mu byli 4,5 měsíce jeden den na JIP a 3dny na dětském oddělení. Po druhé sme opět leželi jak mu bylo 7 měsíců 1 den na JIP 3 dny na dětském odělení pak nás opět museli poslat na JIP nedostávalo se mu kyslíku tak ho opět pozorovali prostě děs a hrůza. Po druhé hospitalizaci už nám dali domů ve spreji Ventoli, Budiar-stříkáme každé ráno a opět nám předepsali na večer prášek SINGULAIR.23.10 jdeme k DR na kontrolu a už mám panickou hrůzu že nás vyšle opět do nemocnice. Neumím si představit syna držet v postýlce na JIP se všema těma drátkama na sobě
.Mám ještě staršího syna 6 let a ten je od mala FIT je mi vždy po něm smutno.Ale to asi každá s vás zná bohužel.
@MarusCieslar píše:
Ahoj holky-maminy!Opět Bronchitida už mě to nebaví a mám opět strach že nás zavřou do nemocnice
.Synovi je 15 měsíců. Poprvé sme leželi v nemocnici jak mu byli 4,5 měsíce jeden den na JIP a 3dny na dětském oddělení. Po druhé sme opět leželi jak mu bylo 7 měsíců 1 den na JIP 3 dny na dětském odělení pak nás opět museli poslat na JIP nedostávalo se mu kyslíku tak ho opět pozorovali prostě děs a hrůza. Po druhé hospitalizaci už nám dali domů ve spreji Ventoli, Budiar-stříkáme každé ráno a opět nám předepsali na večer prášek SINGULAIR.23.10 jdeme k DR na kontrolu a už mám panickou hrůzu že nás vyšle opět do nemocnice. Neumím si představit syna držet v postýlce na JIP se všema těma drátkama na sobě
.Mám ještě staršího syna 6 let a ten je od mala FIT je mi vždy po něm smutno.Ale to asi každá s vás zná bohužel.
Ahoj, uplne te chapu. Syn (ted 13 mesicu) je taky furt nemocny s pruduskama, nastesti se mu to posledni dobou nerozjede az do akutni bronchitidy jako na zacatku, takze hospitalizace neni nutna a doma lecime Spiropentem, Mucosolvanem, Fenistilem. Aktualne je znova nemocny (vydrzel byt zdravy 14 dni), dnes sme byli na kontrole, porad je hodne zahleneny, nemuze hleny poradne odkaslat.
Tobe drzim palecky, snad nebudete muset opet do nemocnice. Ja sem byla s malym v nemocnici jen kdyz mel bronchitidu poprve (v necelych 4 mesicih) - to byl 4 dny na JIP a 3 na standardnim pokoji. Byl tenkrat jeste prte, tak se ho dalo celkem v pohode udrzet na posteli na JIP. Ale ted uz bych si to taky nedokazala predstavit, je hodne zive dite a chvili neposedi, radsi si to ani nepredstavuju jaka by to byla hruza a jen se modlim at uz s nim do nemocnice nikdy nebudu muset ![]()
A nedoporucila ti treba doktorka neco pro podporu imunity? My ted bereme asi mesic sirup Imunoglukan - bere se 1ml na 5kg (při nemoci se davka zdvojnasobi), bud na lacno rano nebo pred spanim. Musi se brat aspon 2-3 mesice aby byl videt efekt. Ale doktorka rikala, ze s tim ma dobre zkusenosti. Tak uvidim jaka bude zima - lonskou sme totiz promarodili fest, vydrzel byt zdravy tak 1-2 tydny.
Drzim pesti at vse dobre dopadne! ![]()
Tak na tu imunitu si to napíšu a poptám se ji, nic mi zatím nedoporučila
.Je to děs tohle počasí. My to máme celý rok vždy jak se změní počasí z tepla na zimu a naopak bobek chrchlal a sypal i na dovolené v červenci
…No fakt mám hrůzu jak se nezlepší do toho 23,byli sme u DR totiž minulý týden jak sýpal a teď jak tam půjdem po více jak 14 dnech a pořád to samé tak nás pošle. Taky si ho neumím představit na JIP neusedí ani u jidla natož ležet v postýlce…
@MarusCieslar Ahojky, my s tím taky docela bojovali, ale pomohla návštěva alergologa. Kromě Ventolinu jsme preventivně foukali Ecobec a dostali jsme i něco silnějšího na imunitu. Nemocný byl sice pořád i tak, ale už to nešlo do akutních bronchitíd a nemuseli jsme do nemocnice.
Doktorka mi uz ted taky rikala, ze ma podezreni na nejakou alergii, protoze se mu ty prudusky furt vraci. Posle nas asi na testy.
@MarusCieslar Tak se s ni zkus taky pobavit na toto tema - koukala jsem se na tvuj profil, ze bydlis v Bohumine. Ja jsem z Frydku-Mistku, ono to ovzdusi tady na Severni Morave taky tem dychacim cestam moc neprida
No uz se „tesim“ na letosni zimu - bude urcite zase vyzivna a „uzijem“ si cerstveho smogu.
![]()
To jo Moni, užijem si opět všichni své! No na alergologii chodíme co 3 měsíce teď jdeme začátkem listopadu a to už asi manžel vyletí z kůže
ať nám už něco předepíšou co pomáhá a ne furt to stejné dokolečka a nic nepomáhá ať je nemocný to je normální ale ne až tak to je fakt na hlavu
Vím že Nás je hodně takových ale já jsem taková poseroutka jak jsem někde uzavřená a vidím jak můj bobíšek brečí jak do něho furt něco píchají
My byli v nemocnici taky asi ve 3,5 měsících s Bronchytidou. Doktorka mě tak vyděsila, že na to asi bude trpět, že jsem ještě z nemocnice objednávala inhalátor a teď při jakémkoliv náznaku inhalujeme vincentku. Teď jsme byli nemocní a na průdušky to naštěstí nevlezlo.
@Monca G Jj, u nás bylo taky podezření na alergii, ale nakonec z toho vyšla jen rozházená imunita.
My jsme taky ještě loni bydleli ve Frýdku. To ovzduší je fakt děs. Pokud bys chtěla navštívit dobrého alergologa, tak Mudr. Dudek. Má ordinaci v Místku, ale tam se čeká dlouho. A nebo v Metylovicích v Sanatoriu a tam berou docela brzy.
Prosim o radu maminky, co leci deti bronchitidou.Muj synek 17 mesicu ma obstrukcni opakovanou bronchitidu. Lecime 2× denne ecobecem, sirup aerius, zvykaci tablety na noc a pri potizich ventolin 3× denne. Mesic jsme meli klid a ted to ma zase, ryma a osklivy kasel. Zajima me, jestli by jeste na ten kasel nemel brat jeste nejaky sirup? Krom toho ventolinu vsechny zminene leky bere kazdy den a od vcera co mu zase zacal kasel, jsem nasadila ten ventolin.Rymu uz ma tyden. A ja nevim, zda ten ventolin staci nebo by se mel davat jeste nejaky sirup na kasel? Nas detsky lekar, nez jsme byli na alergu nam rikal, ze mame davat spiropent, nebo lontermin( podle toho, co mu zrovna lip zabiralo) a k tomu strikat ventolin. A pak kdyz jsme byli na alergu, doktorka nam rikala, ze zminene sirupy jsme zaroven s ventolinem brat nemeli, ze to leci stejne a ze se bere bud to, nebo to, tak ze tyto sirupy davat nemam a mam davat jen ventolin.Dnes sem se ji snazila dovolat abych se zeptala, ale nedovolala jsem se. Zatim syn nesipe, jen obcas chrci. Poradite nekdo? Dekuji.