Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezky den ![]()
S dcerou zijeme v zahranici (sev. afrika) kde je dobrym zvykem davat na kazdou rymu antibiotika. Za jeji rok jich mela nesocet. Prikladam tomu jeji castou nemocnost. Cca pred mesicem a pul trpela bronchitidou, nemoc se vlekla asi mesic. Zhruba 14 byla v poradku a ted je nemoc zpatky a je jeste v horsim stavu. Inhalujeme a davame sirup. Zajimalo by me, je nutne pri teto nemoci podavat antibiotika, ci ne? Jak se pozna puvod nemoci, zda je bakterialni nebo virovi?
Predem moc dekuji za reakce!
Mě na to malej taky trpí a ATB mívá když už opravdu není zbytí…
Zkus olejový zábal…olej nahřej, polej s ním plínku, ovaž kolem hrudníčku a pak ještě převaž suchou plínkou…hezky to zahřeje a uleví…
@fly-ash CRP by nebylo možné vyšetřit? Podle hodnoty se dá soudit, zda se jedná o bakteriální zánět nebo virový. U nás už Dr. mají přístroj v ambulancích, v nemocnici jako samoplátce jsem platila 250,– takže nic hrozného..
@fly-ash píše:
Hezky den
S dcerou zijeme v zahranici (sev. afrika) kde je dobrym zvykem davat na kazdou rymu antibiotika. Za jeji rok jich mela nesocet. Prikladam tomu jeji castou nemocnost. Cca pred mesicem a pul trpela bronchitidou, nemoc se vlekla asi mesic. Zhruba 14 byla v poradku a ted je nemoc zpatky a je jeste v horsim stavu. Inhalujeme a davame sirup. Zajimalo by me, je nutne pri teto nemoci podavat antibiotika, ci ne? Jak se pozna puvod nemoci, zda je bakterialni nebo virovi?
Predem moc dekuji za reakce!
To je celkem masakr..proč na všechno dávají ATB? ![]()
Dítěti bych je dala jenom ve zvlášť závažných případech..
Původ nemoci se pozná z krve, nech udělat test CRP.
Můj syn trpí na záněty průdušek opravdu často a ATB dostane vždycky. Někdy se to dr snaží udržet bez, jenže se zhorší vždy tak, že si pro atb musíme dojet.
Situace se změnila od té doby co jsme dostali VENTOLIN. To se atb z 50% vyhneme.
Holky, ted i po pouziti leku se ji zvedla horecka na 39,7
![]()
Ja uz nevim co s ni.
co je to ten test
CRP?
Taky nechápu proč neudělají CRP? Píchnutí do prstíku a hned zjistí zda jsou potřeba ATB.
My si bronchitidou prošli před rokem, malá byla 12 dní v nemocnici, kde jí podávali berodual a zvlhčovali vzduch. Ale byla bez teplot.
Je to vyšetření z krve, odebírá se kapička krve z prstíku, je to rychlovka…
Hodnota CRP [mg/l] Význam
do 6 normální hodnota
6-35 virová infekce
35 - 50 neurčité rozmezí
přes 50 bakteriální infekce
Pokud je hladina CRP nižší než 40 mg/l, obvykle se předpokládá, že se jedná o virovou infekci, nepředepisují se antibiotika, která zabírají jen na bakteriální infekce, u kterých jsou hodnoty CRP vysoké (v určitých situacích však antibiotika mohou být předepsána i u chorob způsobených viry k zabránění možných komplikací). Po úspěšném podání antibiotik na bakteriální infekci hladina CRP rychle klesá.
Jo, jak přesně psaly už maminky výše, CRP pozná, zda jde o infekci virovou(ta se zvládne sama pomocí paralenu, novalginu, kapky na kašel), nebo bakteriální, ta se bez antibiotik neobejde. Moje dcerka trpí od 4 měsíců zvýšenou reaktivitou průdušek, chytla všechno, co kolem ní proletělo. Takže během 2 měsíců byla nemocná možná osmkrát. Vždy ji udělali CRP z prstíku, aby se nenasazovali antibiotika zbytečně - to by je musela mít snad furt. Potom nam napsali sprey, který vdechuje ráno a večer přes masku, jsou v něm kortikoidy a ty působí, že už její průdušky tak nereagujou a od té doby je v pohodě.
Tady doktor koukne do krku a zahlasa, ze jde o bakterialni infekci a tim to hasne ![]()
@ivodička Mala ted inhaluje pres masku kazde 4 hodiny, a kdyz slysim ze kasle vic mam ji davat kazde dve hodiny. Inhaluje Farcolin.
A jaky sprej konkretne?
Sofinka je take porad nemocna, treba by nam to pomohlo
@fly-ash nevím, na co je farcolin. Mě malá vdechuje ECOBEC-kortikoidy tlumící záněty a reakce. Ten farcolin-není to třeba jen na usnadnění odkašlávání?
Ecobec bereme od dubna, začala 2 vstřiky ráno a dva večer, teď už má jen 1 ráno. K tomu měla dříve ještě VENTOLIN-šla při zánětech do astmatu, tak ten držel průdušky rozšířené, aby se nedusila. Ale ten už jsme zatím vysadili…
Oba dva léky-ECOBEC a VENTOLIN jsou v takových střikovadlech, malé se to nasadí na masku, vstříkne se a nechá se jí to tak 8 nádechy vydýchat. Až bude větší, tak se ji to naučí, aby si to dělala sama-stříknout do pusy a vdechnout, ale to je ještě daleko… ![]()
Ty kortikoidy, tím, že je vdechuje, působí přímo na sliznici v průduškách a tlumí tím reakce, takže ty časy, kdy chytla každou nemoc, už jsou tím snad pryč… ![]()
Ecobek inhalujem také:2 x denně a když začně hodně kašlat, nebo sípe, tak hned dámáme Berodual.
Nám hodně od nemocem pomohl Bron-chovaxon
Malá ho dostávala do mlíčka a je fakt, že ho měla 2 x do roka a za ten rok neměla ani jednou ATB
Hezký den maminky,
chci se zeptat těch, které mají zkušenosti s častými infekcemi horních cest dýchacích u svých děti. Mám skoro 8 měsíčního syna a od 4 měsíců je skoro pořád nemocný. V necelých 4 měsících měl akutní bronchitidu a zánět nosohltanu, zkončili na týden v nemocnici (léčba Eucasolem, kortokoidy, sirup Ambrobene na vykašlávání, Nasivin do nosu). Za 3 týdny po vyléčení měl bronchitidu zas, na jedné straně plic už počínající zápal plic. Tentokrát jsme vyléčili doma pomocí Spiropentu, Ambrobene, Nasivinu a odsávání hlenů a zvhlčování vzduchu. Pak byl asi 3 týdny klid, pak prodělal 6 nemoc. Po ní 14 dní klid a teď má zase náběh na bronchitidu - dostali jsme opět Spiropent a sirup na vykašlávání. ATB jsme naštěstí nedostali ani jednou (nebyl důvod, CRP v normě).
Ale říkám si, že to přeci není normální aby tak malé dítě bylo prakticky skoro pořád nemocné, ne? Doktorka mi dneska říkala, že mi když tak domů předepíše Ventolin nebo Eucosal abych mohla bronchitidu když tak podchytit hned v začátku při prvních příznacích. Ale mě by spíš zajímala příčina než pak do něj cpát spreje a další chemii. Chci jen vědět zda to je normální a běžné, že je tak často nemocný nebo má horší imunitu a proto hned všechno chytne nebo je to nějaká alergie??? Nebo kde je zakopaný pes ![]()
Nejhorší je, že se mu ty průdušky rozjedou vždy strašně rychle - jeden den je úplně zdravý, druhý den má trochu rýmu a přes noc se mu rozjede kašel tak, že ráno už sípe a je zahleněný a jdeme k doktorce.
Nemáte některá podobné zkušenosti? Poslala vás vaše pediatrička pak na nějaké imunologické vyšetření nebo vyšetření na alergii?
Děkuji za rady a zkušenosti.