Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já nosila brýle od nějakých 2 let do 15 let a byla to hrůza… nesnášela jsem je i ve škole se mi smáli.. v 15 kontaktní čočky tak už to bylo dobrý… ve 21 operace očí a nejlepší věc
Já nosím asi od 11 myslím
A nikdo se mi nikdy nesmál, jako měli poznámky první den, spíš překvapení ale jinak ne. Taky záleží jestli má normální brýle nebo nějaký „kostěný“ když to tak řeknu
těm dětem nejde o brýle spíš o to že nejsou „módní“
Ne, dcera (12) se nestydí, naopak - nosí je i tehdy, když by nemusela, cítí se s nimi dobře. V situacích, kdy je sundat bezpodmínečně musí (v divadle na jevišti nebo na plavání), říkává, že si bez nich připadá nevýrazná resp. „vyblitá“ ![]()
Dnes je dětí s brýlemi spousta a kromě toho, výběr obrouček je opravdu nepřeberný, dneska už jsou opravdu módním doplňkem. Jako dítě jsem z nich byla také nešťastná, ale ta hrůza, co jsem byla nucena nosit na očích, se s dnešními šmrncovními brýlemi nedá absolutně srovnat.
Nosím brýle od 4 let a když se mi někdo posmíval tak jsem si o něm myslela, že je padlý na hlavu
Mindráky jsem měla úplně kvůli jiným věcem. Myslím, že dnes se dají vybrat opravdu krásné brýle a když se do nich dají plastové ztenčené čočky, tak i při více dioptriích člověk vypadá dobře ![]()
Začala jsem nosit brýle ve 12. Tenkrát je měl ve třídě jen jeden kluk. První den zájem, pak už nic. Nikdo se mi neposmíval. Vybrali mi brýle hezké, nebylo čemu se řechtat.
Syn (10) dostal bryle nedavno, ma hezke, moderni, znacku jeho oblibeneho sportovniho tymu. Slusi mu moc, vypada s brylema lepe nez bez ![]()
Na sport dostane cocky, ty sportovni bryle mi prijdou desny.
Takze ne nestydi se. Ale v tech sportovnich to by se stydel.
Syn (11) dostal brýle na jaře, nejdriv se spolužáci divili (ale neposmivali), teď po par měsících reagují, ze vypadá divně bez nich. Brýle mu slusi.
Nosí brýle od 2.třídy. Teď je jí 14, nosí je ráda, má dvoje do školy a jedny starší na sport. Zkoušela čočky, nevyhovovaly jí, raději brýle. Vždy si je vybírala sama tak, aby se jí líbily a cítila se v nich dobře. Nikdy neměla ty dětské plastové, nechtěla je.
Příspěvek upraven 29.08.19 v 12:23
Já nosila od první třídy a nikdo se mi neposmíval, naopak všichni snad i záviděli a všem to pak přišlo takový intelektuálský…To jsem si ještě tak říkala ve 14 letech, teď bych si za ten názor dala facku, protože sice se nikdo nesměje, ale ty brýle mi celkem překáží ![]()
@Vemas píše:
Syn (10) dostal bryle nedavno, ma hezke, moderni, znacku jeho oblibeneho sportovniho tymu. Slusi mu moc, vypada s brylema lepe nez bez
Na sport dostane cocky, ty sportovni bryle mi prijdou desny.
Takze ne nestydi se. Ale v tech sportovnich to by se stydel.
Dcera sportuje v běžných brýlích, hraje závodně florbal a jezdí na koni. S brýlemi i lyžuje a jezdí na kole, chce to ale dobře vybrat helmu. Čočky jí nevyhovovaly. Brýle nikdy nerozbila.
Já je začala nosit až v druháku na vejšce, mladší syn má vadu po mě a brýle nosí od 5. třídy. V optice super výběr, syn má dvoje, nechala jsem ho ať si vybere sám jaké mu nejvíc sedí tvarem i barvou, ve třídě není rozhodně sám a jestli se mu někdy někdo smál, tak nad tím nejspíš mávl rukou.
Dcera zacala nosit bryle pred rokem, to ji bylo 8 a vubec neresila, ze by se ji kvuli tomu mel nekdo posmivat. Neni jedina ve skole. Naopak se bez nich citi nesva, ale ji opravdu moc sluší, to rikala i doktorka
ma sportovni verzi, coz vyuziva na gymnastice a atletice. Jinak mam zkusenost s tim, ze naopak deti co bryle nenosi by je mit chteli. Asi nejaky modni trend.
@Havlova a jake sportovni ma syn? my kupovali dceri taky sportovni, tedy jdou rozebrat a misto nozicek se da gumicka. Pak se ty bryle ani nehnou.Ona je nosi i normalne a jsou moc pekny. Tak jestli je to to same nebo ty sportovni vypadaji jinak?
Ahoj, otázka je jasná, nosí vaše děti brýle a jak se s tím vyrovnali, stydí se za to? Neposmívají se jim ostatní děti? Myslím větší děti tak od 10 ti let. Já jsem byla před 35 lety jediná s brýlemi ve škole a styděla jsem se