Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
koukala jsem se na internet na brýle pro nejmenší (od 1,5 roku), moc jsem toho nenasla a kdyz uz tak ty gumové, kulate, ktere se mi uprimne nelibi..
Nemate prosim nejaky typ na hezke detske bryle, budu rada i za foto.
Dekuji
Jana
My začínali s těma kulatýma silikonovýma - synovi bylo asi 2,5. Byl dost divoch, od tří let chodil na pohybové kroužky, tak jsem nechtěla hned nějaký pěkný, aby si je nezmařil. Teď už kupujeme nejmenší dospělou velikost, pěkné plastové barevné.
Dají se koupit i plastové nebo kovové, stačí zajít do nějaké větší optiky. A na webu namátkou http://www.bryle-online.cz/…/1/x/88/y/21 pro inspiraci.
Ahoj, náš je dostal v roce a tři čtvrtě. Normálně jsem šla do optiky a „musela“ vzít první, co mu prodavačka vyzkoušela, jiné si nasadit nenechal. Jsou klasické, nikdy nebyl problém, snáší je moc dobře. Má je na takovou širokou gumu, nepadají, ani si je nesundavá.
Pro brýle půjdeš stejně do optiky, tam si určitě vybereš.
Jo a stály i se všema příspěvkama od pojišťovny 750,– Kč.
Tak my jsme začínali na půl roce s plastovými (ale takové „hezčí“, než ty obyčejné)- zn. Color-optik Active Flexy… a od června už má „dospělácké“ kovové.
Je pravda, že je moc nechce, ale jsem nekompromisní - je u nás totiž veliká šance, že bychom se mohli operaci vyhnout, když je bude poctivě nosit ![]()
Sofie měla první asi na 17měsících, celosilionové ale hranatější (ty kulaté jsou příšerné). Teď na 2letech má už normální sice za 2000,– ale vypadají dobře. I když i ty silikonové jsem platila myslím 1500,–
Ahoj, někdy jsou brýle pro nejmenší vážně hrůza. Chápu, že na 1. místě je praktičnost, ale… Já toto naštěstí řešit (zatím) nemusím. Kamarádka objednávala obroučky ze zahraničí TR90. Tady si nechala vsadit skla. Přidávám nějaké fotky. Nevím, zda se dají koupit v ČR. Určitě se dají najit i jiné značky.
@Janicka 22
V optice ti poradí a najdou, které sedí, my tam byli teda z větší to už měla 4r. když e přišlo na to, že má 4 dioptrie a šilhá
no a strávili jsme v optice asi hodinu a půl než jsme našli vhodné, které i vypadají dobře i pasují holce a cítí se v nich dobře.
Takže najít dobrou optiku, jestli už máte recept na brýle od očařky, tak s ním zajít a vybrat, které budou ty pravé.
Brýle stýly 1500,– ale měli jsme recept od očařky, takže půlku proplatila VZP, jsou tam plastové sklíčka a nějaké ohebné části.
@Khalmati takový malý bobíšek, a už má brýlky
ale musím říct že je to fešák, pan důležitý
![]()
@Khalmati
vidím, že taky musíte lepit nálepky, vy máte všechny takové hezké jednobarevné? Nám napsala oční takové barévné nálepky stínítka, akorát my to lepíme na brýle né na oko ![]()
@K-Black děkujeme
Na půl roce mu zjistili vrozenou vadu, šilhavost a 6 dioptrií na každém oku.. Teď na dvou letech už má „jen“ 3 dioptrie a šilhá stále stejně..
@Kelsey My musíme na oko, proto kdybychom je dávali na brýle, tak „podkukuje“ - takže přeprat a zalepit.. A hlavně musíme střídat oči co 2 hodiny - např. ráno v 8 zalepím levé oko, v 10:00 sundám a vezmu novou lepku (protože na víc jak jedno použití už to nedrží) a přelepím pravé oko.. Takže máme spotřebu celou krabičku (100 ks) na 20 dní - aspoň že tohle hradí pojišťovna… Jsou jednobarevné a dají se na ně nalepit samolepky (které samozřejmě nedrží), takže je lepíme „za odměnu“ na lednici.. Při té spotřebě co máme si dovedete představit, jak ta lednice už vypadá
Jo a jsou to tyhle
@Khalmati
Aha co 2h.?
To je hodně často, malý to má až tak vážné? Nám řekli, že stačí střídat jeden den levé zalepit a jeden den zalepit pravé.
My máme právě baravené jsou na tom obrázky.
A taky jsme nedopláceli, ale ty jednobarevné se mi líbí víc, je to míň nápadné.
Holka už se mi trošku stydí, tak je jí to trošku nepříjemné.
@Kelsey my taky musíme lepit přímo na oko, aby nešvindloval a nekoukal do stran. Ono asi záleží na té poruše. Náš má dalekozrakost a okluzory taky máme ty barevné. Ten má naštěstí jen na jedno oko a na dopoledne a doufám, že to pomůže. O operaci zatím nic nepadlo, tak snad to pomůže. Jinak má 5 a 6 dioptrií, teď teprve půjdeme na poslední zesílení skel, dát mu to najednou je asi moc velká změna.
Holky, a jak snáší vaše děti to vyšetření? U nás je to strašný boj, minule se to ani nepovedlo ![]()
My právě dojíždíme na kontroly do Motola, náš doktor (ač bývalý primář očního v Motole) nás tam odkázal, že sám už nic víc nezmůže..
@Kelsey - a co se zmínit dr., aby vám předepsal ty Pro-optha? Já myslím, že by v tom neměl být problém, ne? ![]()
@Paní Columbová - vyšetření je vždycky nelítostný boj
Musely ho zalehnout sestřičky i já a chtěl pořád zavírat oči.. Nejhorší je, že už jakmile se mu blíží k obličeji s tím „rozkapávadlem“, tak už začne jančit…
![]()
@Khalmati
jo řeknu jí to, byli jsme tam v červnci a další planovanou kontrolu máme na prosinec, počítám, že ty nálepky bude muset mít ješětě dlouho, že bez nálepek šilhá strašně, tak se pak zeptám na jiné, teď máme ještě 2,5 krabičky doma
Nás čeká kontrola v Motole až po novém roce.. Ale pro další krabičky si budu muset doběhnout do 14 dnů (k našemu dr.).. Ta spotřeba je fakt šílená
![]()