Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, dceři je 16 měsíců. Už několik měsíců měla jeden denní spánek. Teď z ničeho nic začala vstavat v pět, tím pádem je už v osm rano unavená a zralá na spánek. Má teď zas tedy dva spánky přes den a je úplně jedno, v kolik jde večer spát, ale budík je vždy v pět. Jak to bývá u děti, čím déle jde spát, tím dřív vstává.🤦🏼♀️Nějaká rada, jak to změnit? Vidím i na ní, že po ránu ten spánek ještě potřebuje, ale už proste neusne🤦🏼♀️Předem dekuji za všechny rady☺️️🙏🏼
Kdyby vypila takhle brzo ráno mléko, tak znovu neusne?
Mi se takhle brzo každé dítě probudilo. Buchlo UM. Lehlo si za mnou do postele (jinak se spávalo na svém v noci) a dospalo se.
@Kelsey neusne, je stále kojená. Je to první, co udělám. Dám ji prso, naji se, otočí se a sedne si. Pokud ji hned nevyndam ze spacího pytle začne pláč, který nemá konce🤦🏼♀️
V tomto věku je to běžné. Vstávají i dříve. Časem se to srovná.
Nám se malá první roky takhle v předjaří vždycky začala budit ráno dřív. Jsem se pak vždycky těšila na změnu času, abysme začali vstávat zase trochu rozumněji. ![]()
Letos už je lenošnější
ale taky přišla trochu změna.
@K_Rachel píše:
Dobrý den, dceři je 16 měsíců. Už několik měsíců měla jeden denní spánek. Teď z ničeho nic začala vstavat v pět, tím pádem je už v osm rano unavená a zralá na spánek. Má teď zas tedy dva spánky přes den a je úplně jedno, v kolik jde večer spát, ale budík je vždy v pět. Jak to bývá u děti, čím déle jde spát, tím dřív vstává.🤦🏼♀️Nějaká rada, jak to změnit? Vidím i na ní, že po ránu ten spánek ještě potřebuje, ale už proste neusne🤦🏼♀️Předem dekuji za všechny rady☺️️🙏🏼
Počkat. Spánek se jí změní ještě mockrát. A v pubertě ji budeš budit k obědu ![]()
Nepomáhá nic
malé je 3,5 roku a vstává mezi 5 a 6 hodinou stále, občas se stane zázrak a spí do půl 7…prostě jak se v 5 hodin vzbudi na čůrání, už neusne…vstávám v půl 6 do práce a jak vylezu z postele, vstává se mnou.. chodím do práce a víkendu mě to strašně štve.. ale neudělám nic, přes den je pak protivná, ale už neusne…
Několik měsíců se mi budil 5.20. Budou mu 4 a pravidelně vstává v 6-6.15. Akorát teď už se prijde pomazlit a pak jde na záchod, vycistit si zuby a potichu hrát do pokoje aby maminku a tátu alespoň do půl sedmé až sedmi nechal ještě odpocivat ![]()
@hospodki doufam, ze i ta šestá přijde brzy. Jsem docela ranní ptace, ale ta pátá je fakt brzy i na malou🤦🏼♀️ 😀
Takhle jsem s dcerou vstávala od jejich 4 měsíců az do dvou let
taky žádný mlíko nepomáhalo, prostě byla vyspala a hotovo, zato já jsem byla jak chodící mrrvola
teď jsou ji čtyři a obvykle vstává něco málo po šestý, když to dotáhne do sedmi, tak
a to bývá hodně výjimečně… Nezbývá, než vydržet ![]()
Nám pomáhá jen dokonale zatemnit pokoj, mít dítě v posteli a nereagovat nebo co nejméně. Popř. mléko.
@K_Rachel každé dítě je jiné.. můj taky vstává ráno v 5, přes den 2× 2 hodiny venku spí. Nedej bože, když se režim poruší, tak je schopný vstávat ve 3
řadu nemám, čekám, až tohle šílené období přejde ![]()
U nadpisu jsem si myslela, že ráno sám od sebe vstává puberťák.
U malých dětí mi to přijde normální, u nás to trvalo až do 1. třídy. Nepomohlo nic. Dcera to vylepšila tím, že od roka nespala ani přes den.
@Russet píše:
Počkat. Spánek se jí změní ještě mockrát. A v pubertě ji budeš budit k obědu
To je pravda. Včera děda volal, kdy si může mládež vyzvednout na jarňáky. Natěšený, že v 7h. vyjede. To by u nás byl před 9h., tak jsem ho uzemnila, ať si klidně přispí, že o víkendu vstávají na oběd. Teda pokud je nehoním, že musí uklízet. Ale to poslední dobou vyhlásím v pátek odpoledne, ať si uklidí pokoje, převlečou postele, jestli nechtějí, abych je v sobotu ráno budila.
Bohužel, neuděláš s tím nic. Jen asi jít brzy spát, ať jsi vyspalá ty. Mně takhle vstávají obě děti, starší(4) asi od půl roku( byly doby, kdy to zvládal i před čtvrtou) a mladší(2,5) se mu časem přizpůsobila-naštěstí. Ale večer jsou zase po sedmé hodině v posteli. Starší už nespí po obědě od roka a půl. Taky jsem to nikdy nepochopila, jsou kolikrát unavení, ale spát prostě nebudou.