Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny maminky,
mám 20měsíčního syna, který je ranní ptáče. Běžně vstává kolem 4:30. S blížící se změnou času (z letního na zimní) se obávám toho, že mi bude vstávat ve 3:30, což si ani nechci představovat
Zhruba týden mu posouváme dopolední i večerní spánek (ukládáme ho kolem 19:15, kdy už bývá opravdu dost unavený), ale zatím bez efektu. Po probuzení se nedá udržet v postýlce, ječí jak o život a vydrží to, dokud s ním člověk nevstane.
Máte nějaký tip, co by mohlo pomoct? ![]()
Nedávat ho spát tak brzy, anebo nedávat po obědě, malá mi nespí od roku po obědě
A když ještě spala po obědě tak jsem jí dávala až v 10 večer, posune se mu to tak
@mucyk píše:
Zdravím všechny maminky,
mám 20měsíčního syna, který je ranní ptáče. Běžně vstává kolem 4:30. S blížící se změnou času (z letního na zimní) se obávám toho, že mi bude vstávat ve 3:30, což si ani nechci představovatZhruba týden mu posouváme dopolední i večerní spánek (ukládáme ho kolem 19:15, kdy už bývá opravdu dost unavený), ale zatím bez efektu. Po probuzení se nedá udržet v postýlce, ječí jak o život a vydrží to, dokud s ním člověk nevstane.
Máte nějaký tip, co by mohlo pomoct?
S dcerou jsem to měla stejně, ale neudělala jsem s tim nic, také byla a stále je ranní ptáče. Ted mi to teda vyhovuje kvůli školce, ale když byla malá, tak to bylo peklo občas. Bydlíme v bytovce s dalšíma 4 nájemníkama, takže si v půl 5 ráno dělat co chceme nešlo. Většinou jsem jí četla nebo jí zabavila nějakou hrou a byla s ní, aby byl klid. Unavená jsem z toho byla, to jo. Vyzkoušela jsem včecko možný, aby spala ráno dýl, ale nic nezabralo…
To nás samozřejmě napadlo, dávat ho spát později, ale malý už je pak strašně přetažený a jen ukazuje na dveře do ložnice (=„chci jít do postýlky spinkat“). Před dopoledním spánkem je to to samé, nezajímá ho nic, než postýlka.
Je to malý urputňák, sežral by nás zaživa, kdybychom mu zkoušeli zrušit dopolední spánek.
@mucyk V tomto věku už syn pravidelně po obědě nespal a chodil v 18h vykoupat a spát spal od cca 18.30 do 5-6h ráno. Posun večerního spaní nevedlo k pozdějšímu vstávání dítě je ranní ptáče nezbývá nic než se s tím smířit. Okolí mě zezačátku uklidňovalo že až bude v pubertě tak ho dřív jak v 10 z postele nedostanu že si pak pospím
to nejsem spáč mě stačí do 7h. Mě se osobně příčí aby dítě strašilo do 22h
chci mít taky chvilku večer pro nás a ne tady poskakovat s dítětem.
Taky by mě zajímalo, jak a v kolik spí přes den?
U nás se syn cca v 18m začal budit v noci a byl několik hodin vzhůru. Nakonec nám pomohlo spočítat, kolik hodin denně prospí a vhodně to rozdělit přes den a dodržovat. První den to bylo náročné, udržet ho ještě chvíli vzhůru a pak ho po určité době probudit (spal po obědě hrozně dlouho), ale zabralo to hned a po pár dnech už jsem to ani nemusela tak striktně dodržovat a v noci už nevstával.
@mucyk píše:
To nás samozřejmě napadlo, dávat ho spát později, ale malý už je pak strašně přetažený a jen ukazuje na dveře do ložnice (=„chci jít do postýlky spinkat“). Před dopoledním spánkem je to to samé, nezajímá ho nic, než postýlka.
Je to malý urputňák, sežral by nás zaživa, kdybychom mu zkoušeli zrušit dopolední spánek.
Asi bych to moc nelámala, pak bude jen přetaženej a protivnej. Je mi jasné jak je to únavné, ale některé děti „předělat“ nejdou. Zaměřila bych se na to, jak ho zabavit ráno, aby to pro tebe nebylo moc vyčerpávají a mohla jsi ještě odpočívat. Jinak myslím, že ta změna času se za den dva zase vrátí do normálu, prcci se v tomhle hodně rychle přizpůsobí…
@mucyk Když dopolední spánek vyžaduje tak ho neruš náš chodil spát po obědě, ale už v 11h někdy i dřív vstával brzo vše jsme měli posunuté a chodil i dřív večer jinak byl protivný a přetažený a když jsme se někde zdrželi šel spát později o to dřív ráno vstával ![]()
U nás pomáhalo to, že jsem mu dala v tenhle vražedný čas flašku s mlíkem, pohladila ho a řekla, že se nevstává. Chvíli si pár dnů pobrečel, pak si hrál a nakonec usnul a naučil se spát minimálně do 7.
Spánek přes den jsem nijak nemusela upravovat - spal 2× denně.
Jojo, u nás se vstává v 5, je to dřina, co si budeme nalhávat.
Já už jsem rezignovala, strčím mu tablet (26m). Spát jednou přes den ještě musí, usíná mi někdy za pochodu kolem 11h. Spát chodí kolem 20h…
Přesunu času se bojím jak čert kříže, ale mám plán, jak to snad trochu přečůrám. ![]()
A co mu ten čas spánku posouvat postupně? po 5-10 minutách? Na m to v 5-6 zkoušel jenom nejstarší, pak jsem to jeho povídání začala ignorovat, a on kupodivu v pohodě usnul. nepomohlo by, aby sis ho vzala do postele k sobě, neusnul by znovu? Pro mě je teda tohle šílená představa, my máme problém vstávat v 8 do školky, a když se nikam nejde, spíme všichni, včetně mimina, až do 11 nebo i dýl..v půl 5 by mě to zabilo
![]()
Tak moje dcerka vstava kolem pate rano uz tak rok (je ji 2,5), kdyz spala v poledne, sla spat kolem 21:30, kdyz odpo nespi, jde spat po 20hod, zpravidla za den naspi 9hodin a nenadelam bohuzel nic
ale jak uz tu zaznelo, pozdejsi ukladani k pozdejsimu vstavani opravdu vest nemusi. Rano je s nami v posteli, zpivame atd, pak po seste poustim pohadky a vstavame. Nezbyva asi nez vydrzet, casem se jim snad rano z postele nebude chtit ![]()
Nechej to tak a ty se mu přizpůsob. Vstávání tak časně nebude trvat roky, ale dočasně chvíli ano. My to tak také měli. Dítě vstává brzy dodneška, ale třeba o prázdninách (cca po 14-ti dnech) si zvykne spát déle.