Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, už par měsíců řeším zhorseny spánek u témeř 3 létě dcery a rada bych znala Vás názor. Dcera spala vždy slušně, ale posledních par měsíců v noci i přes den pláče ze spaní, křičí maminko, vzlyká, mluví a ted už se i budí předčasně a potom je přirozené přes den unavená, nevrla a chce jít spát už kolem 11 ( vždy chodila mezi 12 a 13 h )nemá ani chuť, sílu na oběd. Ja ted nevím jestli to je jen období a přejde to samo a nebo bych to měla řešit. Obvykle stačí když k ni přijdu, promluvim a ona spí dal, ale je to i 4 x za noc. nejsem si vědoma žádné velké změny, všechno děláme jako už snad od narozeni. Jeste mi přijde, ze se me hodně drží, něco ve smyslu separační úzkosti. Moc všem dekuji za názor a omlouvám se za interpunkci- tablet
Vzpomeň si, kdy to začalo. V té době u vás mohlo dojít k třeba k hádkám, nebo něco někde něco slyšela, viděla. Někdy tohle způsobí i očkování. Někdy i nemoc. Nebyla jsi třeba některou noc pryč a ona se bojí, že tam nebudeš? Nečekáte miminko?
Nechutenství může způsobovat i nedostatek železa
Chtěla bych jen napsat, že v tom nejste sama, ale neporadím. Mladší dcerka bude mít v lednu 3 roky.
Po uspávacích obřadech prvorozené jsem si vychvalovala jak druhá dcerka krásně usíná. Stačilo jí dát do postele, pohladit, říct dobrou noc a hotovo - za 2 minuty spala.
Potom přišel čas a řekla jsem si, že jí odbourám dudlík (měla ho už jen na usnutí, potom ho vyplivla a přes den ho nepotřebovala). Nastalo peklo, uspávání snad hodinu, 6× za noc jsem k ní chodila a hladila. Potom se to trochu uklidnilo a měla i dny kdy jsem za ní celou noc nešla (asi tak 2× do měsíce). Od září jsem ji dala na dopoledne do školky, kam se těšila a chodila ráda, ale byla tam jen 9×, je pořád nachlazená, smrká, kašle a potřebuje péči takže je doma. A jsem na tom podobně jako u Vás. Uspávám 50minut, a do pokojíčku chodím 4× za noc. Jen tam přijdu, řeknu „pšššt, spinkej“ ona se otočí a chrupe dál. A brečet ji nemůžu nechat, protože v pokojíku spí se starší dcerkou, která by se budila…
Věřím, že je to přechodné období a snažím je jí nepolevit. Před spaním máme pořád stejné rituály, tak věřím, že až bude zase 100% fit a zvykne si na školkový režim všem se nám uleví. Snad to zvládne do ledna - to se musím vrátit do práce… ![]()
Prostredni syn mi v tomto veku chodil v noci do postele, nejdriv jsem ho tam musela rvouciho prenest, pak se naucil vzbudit se a prijit sam. Kolikrat dorazil uz kolem 11 vecer. Ve spani pak jeste zacal natahovat, ale to na nej stacilo polozit ruku a spal dal. Preslo to v cca 3,5 letech, pak jsme se domluvili, ze uz bude spat celou noc v posteli.
@mari1912 očkováni ne, je pravda ze to je horší ten den když ji někdo hlídá, chodím už víc jak rok na par dni v měsíci do práce, dcera byla úplně v pohodě, pak se to trochu zlomilo a zacla si me hodně hlídat i jsem zakládala téma jestli muže mít 2,5 létě dítě separační úzkost. spojistost to mít muže, protože v noci křičí maminko dost zoufale, no ale ted nevím co s tím, do práce musím chodit dal.Ale noční neklid nezačal v období kdy jsem zacla chodit do prace
@masa. dekuji za reakci, mate to podobně, jen s tím rozdílem ze Sara ma ještě dudlika ma, u vás je důvod asi jasny. Pridada mi ze ma nějaký ´streś a to se pak odrazí na spaní, hlavně to pak dospava přes den, musím ji i budit, protože pak večer rádi a nechce spí kat
Holky, dítko v dubnu tři roky. Od miminka spí krásně, celou noc… Teď posledních pár dní neklidný spánek - neustále se vrtí, šmrdlá nožkami a hledá polohu, kňuká, pobrekává a i se samozřejmě rozpláče, chvilku trvá než zase usne - většinou to má při usínání to vrtění a pak cca 1, max 2× za celou noc.. U nás se žádné změny nekonaly, chováme se stejně, máme stejné aktivity, stejný režim na spaní, žádné hádky, očkování… žádné velké změny. Do školky ještě nechodí, až v září.
Krásně mluví v celých větách a má obrovskou slovní zásobu - teď jsme si všimli, že když nám chce něco rychle říct, zadrhává. Ale v běžném hovoru mluví normálně. K Dr jsem volala a ptala jestli řešit nebo ne, prý je to normální, skokově se vyvíjí a může to mít vliv na řeč. A že kdyby se to do měsíce nezlepšilo, tak přijít.
Takže mě napadlo jestli i to spaní s tím nemůže souviset, když se nic okolo nezměnilo?
Blbe sny
. Nekterym detem se zdaji neskutecne veci. Hnusne. Veci, co v zivote nikdy nikde nemohli videt
.
Idealne lezet s ni, hladit, mluvit na ni.
Takovehle neklidne spani u nas nekolikrat byly roupy
. Starsi dcera zadrhavala cca od tri, tehdy jsem vycetla, ze je to fyziologicke a melo by to zmizet cca do roka. Ji teda do urcite miry drzelo do 7r, ale po 4.roce se to velmi lepsilo.
Holky díky. Na roupy to určitě nevidím. Třeba dnes zakňukal v jedenáct, přitulila jsem se k němu, pomazlila a pak spinkal celou noc krásně. Asi ty sny ![]()
A k tomu zadrhávání - prý je to vývojové a běžné, říkal doktor, jak chce něco rychle říct - v hlavičce to má, ale přes pusinku mu to tak rychle nejde. A umocňuje se to spíš tím, že fakt nádherně, srozumitelně mluví v celých větách.
Jinak děkuju 🎀