Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mam asi trochu zvlastni dotaz, ale vrta mi hlavou uz nekolik mesicu. Moje 4-leta dcerka ma casto bublinky v moci - neni jich moc, po ranu vice, pres den vetsinou mene. Maji Vase deti bublinky v moci? Zacala jsem si toho vsimat pote, co jsem cetla clanek o tom, ze to muze byt projevem nemoci ledvin, ale nevim, jestli je to do urcite niry normalni a maji to deto bezne nebo je to duvod k obavam. Prvni dite no
Tak si rikam, ze nez dcerku pozenu s pripadnou prkotinou k lekari, zeptam se zkusenejsich. Dcerku nic netrapi, neboli, je spokojena. Diky za nazory ![]()
@veri37 píše:
V zachode pred splachnutim haha![]()
Tak si nalij obyčejnou vodu z kohoutku ze stejné výšky do lavoru s vodou. Haha, jsou tam bublinky.
Tvl jak může být někdo tak blbej?
Ano, jsou, ale do par sekund zmizi. Tyto zustavaji i po par minutach, coz muze byt znamkou problemu s ledvinami. Nevim ale v jake mire. Neni snad treba hned urazet, to prijde jako znamka blbosti mne.
Za doktorem můžeš, s ranní močí. Stejně tak si můžeš v lékárně koupit papírek na testování moči.
Chtela jsem nejdriv vedet, do jake mity je to notmalni. Ziji v zahranici, kde kazda navsteva lekare znamena nekolik hodin cekani - bohuzel to neni jako v CR, kde maji deti sve pediatry. Papirky na protein v moci tu nejsou dostupne, pouze na glukozu a ketony.
A nemáte ve WC nějaký takový ten henten osvěžovač typu breff apod?
Zadny osvezovac nemame, pak by to samozrejme davalo smysl, ale ten nepouzivame.
@veri37 píše:
Zadny osvezovac nemame, pak by to samozrejme davalo smysl, ale ten nepouzivame.
A jak je to dlouho? Není u vás také vedro? Mírná dehydratace?
Par mesicu to uz bude, ale pravda je, ze dcerka obecne strasne malo pije. Musim za ni porad behat s vodou, kdyz ji to nepripomenu, je schopna nepit a necurat pul dne. Kdyz vice pije a moc je svetlejsi, bublinky vetsinou nejsou nebo okamzite zmizi.
@veri37 píše:
Par mesicu to uz bude, ale pravda je, ze dcerka obecne strasne malo pije. Musim za ni porad behat s vodou, kdyz ji to nepripomenu, je schopna nepit a necurat pul dne. Kdyz vice pije a moc je svetlejsi, bublinky vetsinou nejsou nebo okamzite zmizi.
Tak zkuste nutit pít. Když to nezmizí, budete muset za lékařem.
Diky moc za radu. Zkusim par dni jeste vice dbat na pitny rezim a pokud se to nezlepsi, zajdu s ni.
@veri37 píše:
Takže pravděpodobně má koncentrovanější moc protože méně pije…zkuste tedy teď dbát více na pitný režim a uvidíte…
@veri37 píše:
Chtela jsem nejdriv vedet, do jake mity je to notmalni. Ziji v zahranici, kde kazda navsteva lekare znamena nekolik hodin cekani - bohuzel to neni jako v CR, kde maji deti sve pediatry. Papirky na protein v moci tu nejsou dostupne, pouze na glukozu a ketony.
Poránu z koncentrované moči, kdy nepila, čurá proudem a silně, je normální, že jsou bublinky.