Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, dcera 11 let má delší dobu na chodidle pupínky viz fotka. Nebolí jenom občas začnou svědit třeba jeden den a pak je zas klid. Co to může být a čím to namazat když to svědí? Díky
To je noha zvenku od kotniku vejs a ne chodidlo, bych rekla. Pupinky vypadaj jako molusky. Nekdo to necha vyskrabat na koznim. Je to virovy, driv nebo pozdejs to odezni. A taky prej dost nakazlivy. Mne to ale kdysi od batolete doma nikdo nechytil a to tam byl i novorozenec.
Ja bych rekla nejaky typ exemu, take jsem to mivala jako dite, vzdycky to pocase zmizelo, pak se objevilo..zkuste koupit hydrokortizon a objednat na kozni..kdyby to byly molusky, tak na kozni stejne musite, ale ty by se rozsirovaly nejspis i na dalsi casti tela..
Já to úplně dobře na té fotce nevidím, ale mým dětem se občas udělají na chodidle potničky. Speciálně, když si vezmou ponožky s nižším obsahem bavlny anebo synovi někdy z kopaček - když je vedro, jak se v tom ta noha zapaří. Mažu zinkovkou, za pár dní zmizí.
Vy nevíte, kde je chodidlo? Vždyť to má na kotnících. Kopřivka, ekzém, potničky, namazala bych to třeba Fenistilem.