Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
**Anonymní:
Dobrý den,
navštěvuje někdo z Vás obezitologii? Jak to tam probíhá? Řeším synovu váhu prakticky od narození. Narodil se jako 4 kilový, z porodnice šel po týdnu téměř 5 kilový, v roce měl 14 kilo…(plně kojený + zeleninové příkrmy). Od mala mu koriguju stravu, nejí žádné sladkosti, nepije sladké, nejí ani bílé pečivo, nesmažíme…sladké má pouze příležitostn ve škole, v kroužcích (když někdo slaví narozeniny), doma vyjímečně, ani ho nechce… prostě je chudák prakticky na dietním režimu od mala. Vedeme ho od malička ke sportu a sport ho moc baví. Momentálně 3× týdně fotbal, 1× atletika, 1× skaut. Mimo to denně venku, průměrně 15 tisíc kroků denně. Má 9 let, 140 cm, 47 kilo! Nechápu z čeho stále přibírá. Kapesné nemá, a potají také nejí. Vidím možná problém v tom, že jí sice zdravě, ale asi víc. Sní vždy celou porci bez zbytku (od mala). Na snídani obvykle jí 1-2 plátky celozrnného toustového chleba s kuřecí šunkou a zeleninou, na svačinu ovoce nebo jogrurt, oběd jí ve škole (vaří vcelku zdravě), odpoledne po škole buď ovoce nebo plátek chleba s nějakou pomazánkou nebo šunkou, večeře obvykle zeleninový salát s masem, vejce s chlebem a pod. Už fakt nevím co s ním, protože ubrat jídla už fakt není kde, když má pořád hlad. S pediatričkou jsem to několikrát řešila, ta mi vždy řekla, že se jí nezdá obezní, že je trošku oplácaný (na tu váhu nevypadá) a že z toho vyroste.
Jelikož máme 80% rodiny obézních, tak tomu nevěřím. Já sama celý život bojovala s váhou, teď mám váhu normální, ale za cenu, že jím roky podle kalorických tabulek a jezdím 500 km na kole měsíčně, mám hypofunkci štítné žlázy… Jinak dcera o tři roky starší, stejná strava, sport jen rekreačně s váhou nemá nejmenší problém… Když s ním zajdu na tu obezitologii, vezmou mu i krev a vyšetří štítnou žlázu a případně jiné markery? Děkuji za vaše postřehy.
Docela se divím, že tu štítnou žlázu nemáte dávno zkontrolovanou od dětské. To mi přijde v takovém případě jako základ.
@ivašot. píše:
Docela se divím, že tu štítnou žlázu nemáte dávno zkontrolovanou od dětské. To mi přijde v takovém případě jako základ.
Jj, dala bych mu SŽ vyšetřit, ale screening se provádí při narození, myslím. Což neznamená, že teď mu třeba ta SŽ pracuje správně.
A myslíte, že jít rovnou na endokrynologii nebo radši na tu obezitologii? Já jdu právě na endokrynologii příští týden, tak bych se pana doktora rovnou zeptala, jestli mi ho vezme bez žádanky.
"Anonymní píše:
A myslíte, že jít rovnou na endokrynologii nebo radši na tu obezitologii? Já jdu právě na endokrynologii příští týden, tak bych se pana doktora rovnou zeptala, jestli mi ho vezme bez žádanky.
no a tvůj endokrinolog je i dětský? Někteří endokrinologové obezitu léčí, takže ideálně najít endokrinologa co se zabývá i léčbou obezity.
To bych už taky dávno řešila tu štítku, je to divné. Jako asi není obézní, ale nadváhu má a při tom objemu sportu by měl být schopen normálně jíst (rozuměj nekorigovaně a klidně si semtam dopřát nezdravé prasečinky) a nepřibírat ![]()
Anonymní píše:
Nejdříve žádanku na endokrinologii. Někteří endokrinologové léčí i obezitu.
Anonymní píše:
Já bych šla k praktikovi a chtěla žádanku na dětskou endokrinologii.
Nechala bych udelat komplexni odbery, ale mozna zkratka opravdu mate v rodine pomalejsi metabolismus a kdyz se k tomu pripoctou ty vetsi porce…
Syn mel takoveho kamarada a primarne byl problem v tom objemu - kdyz byl u nas nahodou na veceri, tak syn k veceri snedl jednu kaiserku, ale kamarad dve a pritom jsou stejne stari… A mas opravdu jistotu, ze si urcite nikde nicim pravidelne „neprilepsuje“…? U nas na ZS si treba kluci zvykli, ze kdyz bylo teplo, zustavali jeste treba cca hodinu po vyucovani v takovem parku vedle skoly a hrali vybiku. Pani ucitelka to na rodicaku prezentovala velmi pozitivne, ale pak mi syn doma rekl k tomu to „b“ - ze vzdy nekdo z te party zajde k nejblizsimu Vietnamcovi (a ze u kazde ZS nejaky pobliz byva…
) a koupi tam chipsy a colu… Jinak ten kamarad nebyl vylozene obezni - spis takovy hromotluk, vycnival vzdy i do vysky. Rodina se celkove stravuje zdrave, s vahou nikdo jiny problem nema. Sladkosti mu doma nikdy vylozene nezakazovali, i kdyz taky se uz od detstvi snazili ho trochu krotit, takze takove to povedomi „to bych nemel, abych nebyl moc tlusty“ uz ten kluk rozhodne nekde v hlave ma… A na ty chipsy a colu se pry vzdy dost hrnul, co mi rikal syn, takze trochu uz takova ta lakavost zakazaneho ovoce tam mohla hrat roli si myslim. Takze o techto vsech vecech bych se asi snazila popremyslet. Jinak ale je u vas super ten sport - hlavne tedy fotbal a atletika. Ten kamarad sice „oficialne“ sportoval, ale realne to zas tak velky vydej nebyl (krav maga jednou tydne). Ono u tech deti dela pomerne hodne i ten neorganizovany volny cas. Syn ma treba za sebou 90 minut volejbaloveho treninku, pak jede jeste 3km na kolobezce k babicce a misto, co by sebou potom flakl na gauc s mobilem, tak si dalsi dve hodiny kope na dvore sam s micem (jako tak, ze je uplne durch, ale jeho proste hrozne bavi beh a pohyb obecne…). Takze se pak vubec nedivim, ze je stale dost vyhubly, i kdyz ji dost a kvalitne. Naopak u toho kamarada to je trochu zacarovany kruh - chvili zkousel se synem ten volejbal, ale nechytlo ho to, protoze beh ho nebavi a vzhledem k te telesne konstituci ani neni moc obratny… A kdyz nekomu neco nejde, tak ho to celkem logicky ani nebavi.
„@Anonymní“ V 9 letech musel absolvovat preventivní prohlídku. Teď čtu, že to jeho Dr. neřeší. Na tvém místě bych vyměnila doktorku za jinou, která nemávne rukou před jeho váhou.
Možná jen špatný metabolismus. Já se podívám na dort a hned mám o 2kg víc, sportuji, ale pokud se nehlidam, hned priberu a můžu sportovat od rána do večera. Kamarád si dá 6 knedlíků, dezert a je jak tyčka. Někdo to tak bohužel má a musí s tím „bojovat“. Výhoda u syna je, že ještě vytáhne, tak má šanci, že váha bude stejná, jen bude mít o 5cm víc a bude to OK.
A co třeba opačný problém? Jak vychází strava podle kal. Tabulek synovi? Je to ještě dítě, roste a má dost sportu. Nemá naopak tělo malý příjem a pak si ukládá každý kousek jídla?
@topazio píše: @Anonymní: V 9 letech musel absolvovat preventivní prohlídku. Teď čtu, že to jeho Dr. neřeší. Na tvém místě bych vyměnila doktorku za jinou, která nemávne rukou před jeho váhou.
Na devítiletku jdeme za 3 týdny, uvidím jak pochodím na endokrynologii a podle toho se asi zařídím…minule když jsem to vytáhla, tak si to zapsala, že to jako řešíme a že uvidíme příště, jak se to vyvíjí…
@Mrg píše:
A co třeba opačný problém? Jak vychází strava podle kal. Tabulek synovi? Je to ještě dítě, roste a má dost sportu. Nemá naopak tělo malý příjem a pak si ukládá každý kousek jídla?
Upřímně…spousta lidí tvrdí, jak má malý příjem a když to nahodí do tabulek, zjistí, že má více kcal než by měl mít…ono totiž spousta lidí sní strašně malý objem jídla, ale kaloricky bohatého. Této teorii o přibírání z nedostatku jídla nevěřím - viz třeba koncentrační tábory, jedli málo a nenašel se nikdo, ani jeden tlustý…
Nicméně jsem si i tuto teorii vyzkoušela sama na sobě, měla jsem jídelníček od známého poradce Totha a přibrala na něm 6 kilo za 2 měsíce…sama hubnu až při 1500 kcal a dle garmin hodinek a pohybu, který mám (denně 70 minut kolo) bych měla hubnout při 1900-2000 kcal a nefunguje to ![]()
@Magda26 píše:
Nechala bych udelat komplexni odbery, ale mozna zkratka opravdu mate v rodine pomalejsi metabolismus a kdyz se k tomu pripoctou ty vetsi porce…Syn mel takoveho kamarada a primarne byl problem v tom objemu - kdyz byl u nas nahodou na veceri, tak syn k veceri snedl jednu kaiserku, ale kamarad dve a pritom jsou stejne stari… A mas opravdu jistotu, ze si urcite nikde nicim pravidelne „neprilepsuje“…? U nas na ZS si treba kluci zvykli, ze kdyz bylo teplo, zustavali jeste treba cca hodinu po vyucovani v takovem parku vedle skoly a hrali vybiku. Pani ucitelka to na rodicaku prezentovala velmi pozitivne, ale pak mi syn doma rekl k tomu to „b“ - ze vzdy nekdo z te party zajde k nejblizsimu Vietnamcovi (a ze u kazde ZS nejaky pobliz byva…
) a koupi tam chipsy a colu… Jinak ten kamarad nebyl vylozene obezni - spis takovy hromotluk, vycnival vzdy i do vysky. Rodina se celkove stravuje zdrave, s vahou nikdo jiny problem nema. Sladkosti mu doma nikdy vylozene nezakazovali, i kdyz taky se uz od detstvi snazili ho trochu krotit, takze takove to povedomi „to bych nemel, abych nebyl moc tlusty“ uz ten kluk rozhodne nekde v hlave ma… A na ty chipsy a colu se pry vzdy dost hrnul, co mi rikal syn, takze trochu uz takova ta lakavost zakazaneho ovoce tam mohla hrat roli si myslim. Takze o techto vsech vecech bych se asi snazila popremyslet. Jinak ale je u vas super ten sport - hlavne tedy fotbal a atletika. Ten kamarad sice „oficialne“ sportoval, ale realne to zas tak velky vydej nebyl (krav maga jednou tydne). Ono u tech deti dela pomerne hodne i ten neorganizovany volny cas. Syn ma treba za sebou 90 minut volejbaloveho treninku, pak jede jeste 3km na kolobezce k babicce a misto, co by sebou potom flakl na gauc s mobilem, tak si dalsi dve hodiny kope na dvore sam s micem (jako tak, ze je uplne durch, ale jeho proste hrozne bavi beh a pohyb obecne…). Takze se pak vubec nedivim, ze je stale dost vyhubly, i kdyz ji dost a kvalitne. Naopak u toho kamarada to je trochu zacarovany kruh - chvili zkousel se synem ten volejbal, ale nechytlo ho to, protoze beh ho nebavi a vzhledem k te telesne konstituci ani neni moc obratny… A kdyz nekomu neco nejde, tak ho to celkem logicky ani nebavi.
Jsem si na 100% jistá, že nelže. Pokud si někde něco vezme, sám mi to hlásí, netají to. Nebo když je doma sám, volá mi, jestli si může vzít na svačinu to a to…No ale samozřejmě, když je třeba na nějakém soustředění s fotbalem, a tam mu na oběd naservírují párek v rohlíku, půllitrovou kofolu a zmrzku, tak mu to zakázat nemůžu, když to jedí všichni…Loni mi přijel z týdenního skautského tábora + 1,5 kila, z 3 denního fotbalového soustředění +1 kilo…
Dobrý den,
navštěvuje někdo z Vás obezitologii? Jak to tam probíhá? Řeším synovu váhu prakticky od narození. Narodil se jako 4 kilový, z porodnice šel po týdnu téměř 5 kilový, v roce měl 14 kilo…(plně kojený + zeleninové příkrmy). Od mala mu koriguju stravu, nejí žádné sladkosti, nepije sladké, nejí ani bílé pečivo, nesmažíme…sladké má pouze příležitostn ve škole, v kroužcích (když někdo slaví narozeniny), doma vyjímečně, ani ho nechce… prostě je chudák prakticky na dietním režimu od mala. Vedeme ho od malička ke sportu a sport ho moc baví. Momentálně 3× týdně fotbal, 1× atletika, 1× skaut. Mimo to denně venku, průměrně 15 tisíc kroků denně. Má 9 let, 140 cm, 47 kilo! Nechápu z čeho stále přibírá. Kapesné nemá, a potají také nejí. Vidím možná problém v tom, že jí sice zdravě, ale asi víc. Sní vždy celou porci bez zbytku (od mala). Na snídani obvykle jí 1-2 plátky celozrnného toustového chleba s kuřecí šunkou a zeleninou, na svačinu ovoce nebo jogrurt, oběd jí ve škole (vaří vcelku zdravě), odpoledne po škole buď ovoce nebo plátek chleba s nějakou pomazánkou nebo šunkou, večeře obvykle zeleninový salát s masem, vejce s chlebem a pod. Už fakt nevím co s ním, protože ubrat jídla už fakt není kde, když má pořád hlad. S pediatričkou jsem to několikrát řešila, ta mi vždy řekla, že se jí nezdá obezní, že je trošku oplácaný (na tu váhu nevypadá) a že z toho vyroste.
Jelikož máme 80% rodiny obézních, tak tomu nevěřím. Já sama celý život bojovala s váhou, teď mám váhu normální, ale za cenu, že jím roky podle kalorických tabulek a jezdím 500 km na kole měsíčně, mám hypofunkci štítné žlázy… Jinak dcera o tři roky starší, stejná strava, sport jen rekreačně s váhou nemá nejmenší problém… Když s ním zajdu na tu obezitologii, vezmou mu i krev a vyšetří štítnou žlázu a případně jiné markery? Děkuji za vaše postřehy.
Příspěvek upraven 22.06.23 v 11:21