Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Havlova píše:
Je tady.
Fotka tu byla, smazala jsem ji. Není extrémně tlustý, on je takový chlapisko, nikdy nebude vyžle. Stačilo by mu dát dolů cca 5 kilo, teda spíše vyrůst 5-10 cm a nepřibrat. A ano vážně jí tak zdravě a sportuje a tak moc přibírá, má to tak od malinka. Máme ale obezitu v rodině ze všech stran, do toho poruchy štítné žlázy, diabetes, takže zkusím ještě ty testy, jestli není zakopaný pes tam.
@Anonymní píše:
Díky, koukala jsem na stránky naší nemocnice a jako samoplátce TSH, T3, T4 stojí 600 kč, takže jestli nepochodím, zajdu tam sama. Díky za radu.
pokud bys nechala nabírat jako samoplátce, tak ne celkové T3 a T4, ale volné - tedy fT3 a fT4. Je třeba aby byl zdravý a nebyl ani krátce po nemoci, jinak to může být zkreslené.
@Anonymní píše:
Fotka tu byla, smazala jsem ji. Není extrémně tlustý, on je takový chlapisko, nikdy nebude vyžle. Stačilo by mu dát dolů cca 5 kilo, teda spíše vyrůst 5-10 cm a nepřibrat. A ano vážně jí tak zdravě a sportuje a tak moc přibírá, má to tak od malinka. Máme ale obezitu v rodině ze všech stran, do toho poruchy štítné žlázy, diabetes, takže zkusím ještě ty testy, jestli není zakopaný pes tam.
Testy jsou vhodné, ale i kdyby to vyšlo dobře, sežeň odborníka pro sebe i pro něho. Nic mu sama „neordinuj“.
https://klaragelnarova.cz/blog/
Jak tak brouzdám po netu a hledám psychologa, narazila jsem na tento web…ten článek jako by psala paní o mně
![]()
@Anonymní píše:
Asi máš pravdu, já když to tady po sobě čtu, tak fakt uznávám, že to dost přeháním.![]()
.Prázdniny by pro to mohly být ideální, už jen vzhledem k tomu, že bude minimálně 4 týdny mimo domov… (tábory)
Jedna z mých dcer má taky sklony k tloustnutí a to jsem driv nevěřila, ze to existuje, myslela jsem, ze ty tlustý proste hodně jedí. Dcera zdědila dispozice z manzelovo rodiny, ne ze by byli obézní, ale tchyně má cely život trochu nadváhu a manzel taky nebyl a není hubeňour. Dcera má k jídlu kladný vztah, musím ji trochu krotit, tlustá není, dá se říct, ze akorát, ale kdybych to neuhlídala kdoví jak by vypadala. Ale není to o tom, ze by si nemohla dat zmrzlinu, čokoládu, hranolky. Vsechno s mírou, myslím ze zakazovat dětem sladkosti a občas nezdrave jidlo má v budoucnu úplně opačný efekt. Me jenom trochu štve, když vidím kolik toho naladujou jiné děti a jsou jako paratka. My to hlidame a dítě stejně nikdy úplně hubene nebude ![]()
@Alušáček píše:
Jedna z mých dcer má taky sklony k tloustnutí a to jsem driv nevěřila, ze to existuje, myslela jsem, ze ty tlustý proste hodně jedí. Dcera zdědila dispozice z manzelovo rodiny, ne ze by byli obézní, ale tchyně má cely život trochu nadváhu a manzel taky nebyl a není hubeňour. Dcera má k jídlu kladný vztah, musím ji trochu krotit, tlustá není, dá se říct, ze akorát, ale kdybych to neuhlídala kdoví jak by vypadala. Ale není to o tom, ze by si nemohla dat zmrzlinu, čokoládu, hranolky. Vsechno s mírou, myslím ze zakazovat dětem sladkosti a občas nezdrave jidlo má v budoucnu úplně opačný efekt. Me jenom trochu štve, když vidím kolik toho naladujou jiné děti a jsou jako paratka. My to hlidame a dítě stejně nikdy úplně hubene nebude
Přesně, já mám tedy děti jenom dvě, ale dcera je od mala štíhlá, kluk váleček…životospráva stejná, množství jídla stejné. To samé má kámoška, 4 děti, 3 štíhlé, nejmladší obézní. Já teda teď v té snaze „polevila“ a nechala kluka jíst kdy má hlad (ale teda pouze normální jídlo - né kokina a brambůrky, ty zůstávají jen za odměnu, oslavy), ale děsím se co bude, protože jí víc než jedl… Zítra jdeme oslavit samé jedničky, tak už týden nemluví o ničem jiném, než co dobrého si objedná na jídlo… V úterý jdeme k pediatričce a nechám mu vzít pro jistotu krev na ŠZ, ale obávám se, že spíše než ŠZ jsou to geny…
@Anonymní píše:
Přesně, já mám tedy děti jenom dvě, ale dcera je od mala štíhlá, kluk váleček…životospráva stejná, množství jídla stejné. To samé má kámoška, 4 děti, 3 štíhlé, nejmladší obézní. Já teda teď v té snaze „polevila“ a nechala kluka jíst kdy má hlad (ale teda pouze normální jídlo - né kokina a brambůrky, ty zůstávají jen za odměnu, oslavy), ale děsím se co bude, protože jí víc než jedl… Zítra jdeme oslavit samé jedničky, tak už týden nemluví o ničem jiném, než co dobrého si objedná na jídlo… V úterý jdeme k pediatričce a nechám mu vzít pro jistotu krev na ŠZ, ale obávám se, že spíše než ŠZ jsou to geny…
Z jedno „nezdravého“ jídla člověk neztloustne, stejně jako z jednoho dne v posilce nezesílí…
Dokonce se říká, že občas je vhodně zařadit takový den „obžerství“ kdy se příjme víc kalorii a i nezdravě. Že pak to tělo nejede v nějaké rutinně.
A zkuste ještě nějak tu lordózu. Zkoušet se protahovat, tak aby si uvolnil bederní svalstvo a posilovat různě střed těla. To není jen cvičit břicho, ale různé balanční prvky, pohyb po 4 (ale ne po kolenou). Hodně vidím jak to prospívá klukovi na parkouru, ale to není sport dostupný všude…
@Anonymní píše:
Kluka nenutím sportovat, kroužky si vybral sám a fotbalem žije.
A ano, mám asi nezdravý postoj k jídlu, vyrůstala jsem jako obézní šikanované dítě a nechci, aby si tím prošel i on.
Ahoj,
přečetla jsem diskusi. Máš placenou verzi KT nebo jedeš neplacenou. Já si teda myslím, byť ty lupínky jsou údajně zdravé, že má na snídani samé sacharidy a jednduché cukry viz. mléko. Proč mu nedáš, chleba, máslo, šunko, sýr, vajíčka, cotage…po tom určitě nepřibere. Pokud používáš KT tak víš, že výdej energie musíš „dojíst“ jinak nehubneš, ale ukládáš. Přijde mi ten tvůj ukázkový jídelníček špatně. Jakou vačíš polévku - jaké tam má bílkoviny či jiné zdroje /pokud z luštěnin ty mají vysoký podíl sacharidů. Není moné, že si prostě tělo ukládá?
Za mě to extrémně řešíš a přenášíš své nedořešené bolesti z šikany na syna a závěrem mu spíše škodíš než prospíváš. Máte našlápnuto na poruchu příjmu potravy.
@Anonymní píše:
https://klaragelnarova.cz/blog/
Jak tak brouzdám po netu a hledám psychologa, narazila jsem na tento web…ten článek jako by psala paní o mně![]()
![]()
Bude dobré, když začneš řešit své bolesti. Je opravdu extrémní, jak syna vážíš, hlídáš..Mám také dítě se skolnem ke kulatosti, ale toto bychmu opravdu neděla. V jeho pojetí tě nechce zklamat, protože…proto ti volá, tvrdí, že nic dalšho nejí. Bojí se zklamání a nepřijetí, vlastní nedostatečnosti. Bruslíš na moc tenkém ledě, tak ti přeji, ať se led neprolomí.
@Coleta píše:
Ahoj,přečetla jsem diskusi. Máš placenou verzi KT nebo jedeš neplacenou. Já si teda myslím, byť ty lupínky jsou údajně zdravé, že má na snídani samé sacharidy a jednduché cukry viz. mléko. Proč mu nedáš, chleba, máslo, šunko, sýr, vajíčka, cotage…po tom určitě nepřibere. Pokud používáš KT tak víš, že výdej energie musíš „dojíst“ jinak nehubneš, ale ukládáš. Přijde mi ten tvůj ukázkový jídelníček špatně. Jakou vačíš polévku - jaké tam má bílkoviny či jiné zdroje /pokud z luštěnin ty mají vysoký podíl sacharidů. Není moné, že si prostě tělo ukládá?
Za mě to extrémně řešíš a přenášíš své nedořešené bolesti z šikany na syna a závěrem mu spíše škodíš než prospíváš. Máte našlápnuto na poruchu příjmu potravy.
Nejí denně lupínky, třeba 2×týdně a ty špaldové mají spoustu bílkovin a vlákniny. Střídá s kváskovým chlebem s pomazánkou, sýrem, rybičkama, jindy bílý jogurt s ovocem…jídelníček co jsem dala byl nějaký typický den, ale samozřejmě jí každý den jinak. Kalorické tabulky placené mám a poměr bílkovin/sacharidů/tuků míval vyvážený, jedl okolo 1700 kcal (pokud se nedojídal jinde, ale není mi známo kde).
Jinak už jsem se spojila s psychoterapeutkou přes jídlo, se kterou budu řešit sebe. Teď jsem mu nechala volnou ruku, nebudu ho vážit a řešit a uvidíme po prázdninách jak dál…pokusím se dát hlavně já „do pořádku“ a vyrovnat se svými traumaty s dětství…
@Anonymní píše:
Nejí denně lupínky, třeba 2×týdně a ty špaldové mají spoustu bílkovin a vlákniny. Střídá s kváskovým chlebem s pomazánkou, sýrem, rybičkama, jindy bílý jogurt s ovocem…jídelníček co jsem dala byl nějaký typický den, ale samozřejmě jí každý den jinak. Kalorické tabulky placené mám a poměr bílkovin/sacharidů/tuků míval vyvážený, jedl okolo 1700 kcal (pokud se nedojídal jinde, ale není mi známo kde).
Jinak už jsem se spojila s psychoterapeutkou přes jídlo, se kterou budu řešit sebe. Teď jsem mu nechala volnou ruku, nebudu ho vážit a řešit a uvidíme po prázdninách jak dál…
A tech 1700 kcal měl na udržení váhy nebo na shazování. 1700 kcal denně mám já v hubnoucím režimu a vysokou váhou. Množství jídla a složení neodpovídá tomu, co jsi zde dávala za příklad. Když vezmu dále jeho pohybovou aktivitu…tu máš v těch 1700kcal nebo zvlášť?
U takového dítěte +- 1200 kcal, ale nejsem odborník.
@Coleta píše:
A tech 1700 kcal měl na udržení váhy nebo na shazování. 1700 kcal denně mám já v hubnoucím režimu a vysokou váhou. Množství jídla a složení neodpovídá tomu, co jsi zde dávala za příklad. Když vezmu dále jeho pohybovou aktivitu…tu máš v těch 1700kcal nebo zvlášť?U takového dítěte +- 1200 kcal, ale nejsem odborník.
https://vyzivadeti.cz/…tske-vyzivy/
Já mám také 1600-1700 kcal a to jídlo co jsem mu dávala tak 1600-1700 kcal mělo..on sní hlavní jídla velké porce (oběd a večeři sní velkou dospělou porci, to máš jen oběd s večeří dohromady cca 900 kcal) a když mu dám malou nenají se a žadoní o přidání… Já si myslím, že těch 1700 kcal je dost, možná i moc, ale kdybych mu dala ještě míň, řval by mi hlady…
Díky všem, kouknu po nějakém psychologovi zabývajícímu se poruchami příjmu potravy…kdybyste měli nějaký konkrétní typ na online terapii, budu ráda. Já si vlastně doposud ani neuvědomila, že už to co dělám je až tak moc za hranou. Já si opravdu nedala 5-6 let ani zmrzlinu nebo hranolky, jak moc se bojím, abych se nedostala tam, kde jsem byla…