Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje známá má fígl na klíšťata. Poradila ji to před léty lékařka. Přiložit sirku na toho parchanta a tak krouživě hongat, až se pustí. Jsem to viděla prvně, jak dokázala bez potíží a bez zatrhnutí dostat ven toho šmejda.
Příště zkus. Nevím, jestli by to fungovalo i na zatrhnutého. Ale na přisátého to funguje.
@Kelsey píše:
Moje známá má fígl na klíšťata. Poradila ji to před léty lékařka. Přiložit sirku na toho parchanta a tak krouživě hongat, až se pustí. Jsem to viděla prvně, jak dokázala bez potíží a bez zatrhnutí dostat ven toho šmejda.
Příště zkus. Nevím, jestli by to fungovalo i na zatrhnutého. Ale na přisátého to funguje.
Co to je hongat?
Cinkni zitra doktorce, ať máš klid ![]()
Každopádně na klíšťata jsou nejdokonalejší nástrojem speciální plastové háčky. Klíště, i sotva prisate, je s nimi venku za dvě sekundy a nikdy nestrhnes hlavu. Jen nasunes a vytočíš. Prodavaji se za pár korun v lékárně.
Kup na to černou mast, vyhnisá to dřív. Pokud to tam jen necháš, může se to zapouzdřit.
Než něco vyhnisa může trvat dost dlouho. Týden, týdny i roky (stalo se mi
).
@Anonymní píše:
Ahoj, včera jsem ve vláskách u dcery zatrhnula klíště - zřejmě hlavičku s kusadly. Přes den nic, dnes večer jsem se dívala a má tam jakoby hmatatelnou bouličku cca 1-2cm, vevnitř černá tečka, asi ta hlavička klíštěte, navečer jí to hrozně svědí. Zarudlé to nemá - nevypadá.
Jsem spíš rozhozená z té bouličky - je to normální? Vždy se mi udělá po klíštěti případně červený flek, ale boule nikdy. Díky za zkušenosti, případně bych ráda věděla, za jak dlouho cca ta boulička může splasknout, nebo jak pomoct tomu dostat ten zbytek klíštěte ven - asi do toho nerýpat, že…
Stalo se mi u dvouletého dítěte to samé před čtrnácti dny. Večer tam měl malou jakoby boulicku a ráno už nic, jen černou „tečku“ -ty kusadla. Po týdnu to bylo uplne ok. Mě by hlavně nenapadlo, že dítě může mít klíště na hlavě, objevili jsme ho náhodou. ![]()
@Elea9 píše:
Stalo se mi u dvouletého dítěte to samé před čtrnácti dny. Večer tam měl malou jakoby boulicku a ráno už nic, jen černou „tečku“ -ty kusadla. Po týdnu to bylo uplne ok. Mě by hlavně nenapadlo, že dítě může mít klíště na hlavě, objevili jsme ho náhodou.
Představ si, že i na varlatech a pindíkovi. Prohlížet se musí všechno…
Může být úplně kdekoliv, není důvod, aby byly vlasy výjimkou.
Zakladatelko,
Místo s klíštětem/po něm by se vždy mělo vydezinfikovat. Zkuste (kromě klasické dezinf.) použít peroxid vodíku (3% z lékárny). Možná zvládne vyšumět zbytek klíštěte.
V každém případě bych zašla k Dr., přeci jen je vždy lepší klíště nahlásit a nechat si poradit. To není „zbytečné otravování“, to je pro klid duše. Protože za rok, pokud se objeví zdravotní problémy u dcery, si na klíště už nikdo nevzpomene. A přitom to můžou být borelie. Nestraším, jen to raději zmiňuji.
Dcera mela ve vlasech uz hodne nacucane kliste. Ma dlouhe huste vlasy a pri beznem prohlizeni to male nebylo videt. Vytahnout se mi ho nepodarilo kvuli hustote vlasu. Zustala tam hlavicka. Boulicku (takovu tvrdou, na dotek pusobila jako strup) mela asi mesic a pul, sama zmizela. Ale ta cerna mast je dobry napad.
@Janli píše:
Představ si, že i na varlatech a pindíkovi. Prohlížet se musí všechno…
Tyto místa mě zrovna napadla.
Prostě jen mi to ve vlasech asi nepřišlo úplně představitelné… Přeci jen hlava je celkem „tvrdá“ a na těle je mnoho dalších částí, kde by se klíště určitě přisálo lépe.
@Elea9 píše:
Tyto místa mě zrovna napadla.Prostě jen mi to ve vlasech asi nepřišlo úplně představitelné… Přeci jen hlava je celkem „tvrdá“ a na těle je mnoho dalších částí, kde by se klíště určitě přisálo lépe.
No jo, jenze kdyz dite hlavou proleze krovi, tak se mu tam kliste krasne uchyti. A nez by se tema vlasama prodralo nekam pryc, tak se prisaje. Zviratkum se taky prisava v srsti.
Ahoj, včera jsem ve vláskách u dcery zatrhnula klíště - zřejmě hlavičku s kusadly. Přes den nic, dnes večer jsem se dívala a má tam jakoby hmatatelnou bouličku cca 1-2cm, vevnitř černá tečka, asi ta hlavička klíštěte, navečer jí to hrozně svědí. Zarudlé to nemá - nevypadá.
Jsem spíš rozhozená z té bouličky - je to normální? Vždy se mi udělá po klíštěti případně červený flek, ale boule nikdy. Díky za zkušenosti, případně bych ráda věděla, za jak dlouho cca ta boulička může splasknout, nebo jak pomoct tomu dostat ten zbytek klíštěte ven - asi do toho nerýpat, že…