Bude další generace bez řemesla?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Jsou pohodlní a každý chce dělat s počítačem no. Ono je to vidět už dneska kolik je řemeslníků a zvlášť těch co za něco stojí. Nadruhou stranu, když se pak najde někdo, kdo bude svoje řemeslo dobře umět, bude placený zlatem. Mě je jedno jak na to kouká společnost, já lidem pracujícím rukama fandím. Ono je to asi celkově všude kde se dělá rukama, tam člověk práci najde vždycky, nicméně ne každý zaměstnavatel dokáže tu práci finančně ohodnotit, to pak hodně lidí odradí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vsichni lezou na VS a nas, co makame rukama se divaj jak na povl. Pritom si praci v kuchyni nebo u soustruhu neumej ani predstavit. Titulari at jdou do riti. Jsem taky servirka, bavi me to. Vsichni si mysli, jaka je to pohodicka
tak at. Lidi v gastru jsou ale diky podminkam na tom hur a hur a proto do tohodle oboru berou i kopyta, co na place nemaji co delat. Je to tak se vsim. Ja svoje deti pozenu na ucnak at rukama koukaji makat. Budou placeny zlatem
sehnat malire dneska? 3 tydny…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele uvidíme, já bych ráda měla vysokoškoláka, zas ten volný čas a být třeba osvc v dnešní době je pohádka. Když bude mít na prvním stupni horší známky, tak klidně to řemeslo. Rozhodně nechci to, co mám já Gympl a ekonomku. Prostě chci, ať „něco umí“, ať už hlavou jako lékař, účetní nebo rukama jako zámečník, elektrikář. Za podřadné nepovažuju nic, nepřemýšlím nad tím, proč tahle paní dělá uklízečku a tahle prodavačku za kasou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Micaella22 píše:
Vsichni lezou na VS a nas, co makame rukama se divaj jak na povl. Pritom si praci v kuchyni nebo u soustruhu neumej ani predstavit. Titulari at jdou do riti. Jsem taky servirka, bavi me to. Vsichni si mysli, jaka je to pohodickatak at. Lidi v gastru jsou ale diky podminkam na tom hur a hur a proto do tohodle oboru berou i kopyta, co na place nemaji co delat. Je to tak se vsim. Ja svoje deti pozenu na ucnak at rukama koukaji makat. Budou placeny zlatem
Nebo třeba v cizině, v Americe se chytneš někde jako kadeřnice, švadlena, ale že máš nějakou high school nebo i titul, to je jim jedno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No další generace bude přeci už plně automatizovaná
samozřejmě si dělám srandu. Nemyslím si, že by všichni mladí byli líní a nechtělo se jim dělat. Jen buď nemají vzory a nebo jim přijde jednodušší sedět u PC. Ale ano máš pravdu šivnných řemeslníků je čím dál měně a je to škoda.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Muj muz ma tatku truhlare, oba dedy kovare a protoze otec ma totalne zhuntovane ruce a oba dedove to taky odpiskali ve slevarnach zdravim, tak vedel, ze tim se zivit nechce. Prestoze vim, ze ruky ma daleko lepsi nez hlavu. Doma vyrobi vse, prestavel, omitl, vymaloval, pomohl s elektrikou a vodou v byte. U soustruhu je jako doma, ale zivi ho obor, ktery vystudoval na VS. Ja mam jako konicka kniharinu a take me zivi obor z VS. Co se tyce remesel, jsme nastesti v ramci rodiny v podstate samostatni…
- Citovat
- Upravit
Já mám titul a na nikoho, kdo maká rukami se jako na póvl nedívám. To spíš ten, kdo si to myslí, má nízké sebevědomí.
Já mám i střední průmyslovku, takže v podstatě řemeslo mám také. Zkusila jsem makat rukami a až bude potřeba, kdykoli se k tomu můžu vrátit, ale pořád mám možnost dělat práci, kde rukami makat nemusím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Všichni by chtěli mít šikovné řemeslníky, které bude práce bavit a budou k ní mít kladný vztah, ale ruku na srdce, ten přístup učitelů na učňácích, se kterým jsem se párkrát setkala, je ke zblití. S prominutím. Ti učitelé na ta děcka koukají jako na póvl společnosti a taky se k nim podle toho plošně chovají. Neříkám, že všichni a všude, ale je to časté.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono staci, kdyz si rodice uvedomi, kolik penez se da remeslem vydelat a budou deti tou cestou vest. Jelikoz mraky lidi z ekonomek a fildy apod. jsou k nicemu nebo maji mizerny plat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Micaella22 píše:
Vsichni lezou na VS a nas, co makame rukama se divaj jak na povl. Pritom si praci v kuchyni nebo u soustruhu neumej ani predstavit. Titulari at jdou do riti. Jsem taky servirka, bavi me to. Vsichni si mysli, jaka je to pohodickatak at. Lidi v gastru jsou ale diky podminkam na tom hur a hur a proto do tohodle oboru berou i kopyta, co na place nemaji co delat. Je to tak se vsim. Ja svoje deti pozenu na ucnak at rukama koukaji makat. Budou placeny zlatem
Tvá řeč je řečí kmene Póvl…tak se nediv, že se na tebe ostatní tak dívají…
- Citovat
- Upravit
Stačí se podívat do zahraničí. V Anglii ti na prakticky jakoukoli manuální práci stačí rychlokurz, jen pozice jako elektrikář to mají trochu delší. A proto tyto práce většinou dělají debilové, pardon za to slovo. Udělají si kurz a pak vám zprasi barák. Sehnat například dobrého podlaháře nebo instalatéra je nadlidský výkon, i pokud je člověk ochoten platit zlatem. Je to hodně těžká situace. Lidé na tu práci koukají jako na podřadnou, a tak ji nikdo chytrý nechce dělat. Ale pak nabídka trhu vypadá jak vypadá. Podle mě se to ale vyřeší samo, protože cena této práce poroste vzhledem k nedostupnosti dobrých lidí.
- Citovat
- Upravit
Ahoj holky, základám anonymně, jelikož nechci, aby někdo poznal mojí přezdívku. Toto téma je spíš takový, že bych ráda znala i váš názor. Pracuji 10 let jako servírka. Má práce mě moc baví, neumím si momentálně představit dělat něco jiného. Můj manžel pracuje také rukama. Co mě třeba zaráží, že když někomu řeknu, co dělám, tak hned každý bere práci jako podřadnou a že bych se měla spíš zaměřit na něco jiného. Posledních pár let mi přijde, že celkově málo lidí chce pracovat rukama. Už učni, kteří chodí na praxi, jak k manželovi, tak i ke mě, tak prostě většina řekne, tohle dělat nechci, chci jen papír. A jedná se prostě o víc řemesel. U manžela stále podstav, přitom platové podmínky jsou velmi dobré. U nás se zas modlíme, aby neodešel kuchař, je prostě těžké někoho sehnat. Zkrátka si neumím představit, jak to bude vypadat další generaci. Až naše děti vyrostou, budou potřebovat opravit auto, postavit dům, opravit elekriku, instalatér… U holek to i chápu, těch řemesel, kde se hezky uživí moc není. Ale že je i tolik kluků.