Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, zda některá máte zkušenost s občasným ráčkováním? Dceři budou v prosinci 2roky, začíná v některých slovech říkat R, někdy ho řekne krásně, někdy vůbec, ale ve slově éro, jí skoro vždycky zadrnčí. Stávalo se to taky vašim dětem? Bojím se aby v budoucnu neráčkovala. U nás z rodiny nikdo neráčkuje, tak to nemá po kom podědit. Děkuju za radu ![]()
@Mindi A i kdyby ráčkovala, je to tak zásadní omezení v životě? Ale jinak si myslím, že usuzovat něco takhle brzo nejde a pokud jo, tak spíš to, že ho bude mít dobré, když se ji už teď někdy povede.
@Mindi no nevím, náš často říká slova s R a drnčí a naopak všichni říkají, že ho aspoň bude dobře vyslovovat ![]()
@j.a.n.i1 jistě že není, ale jako mámu mě to trápí, bojím se aby se jí děti ve školce nesmáli. Já sama jsem si s posměchem ve školce užila až až, chci jí od toho uchránit. Třeba začít chodit na logo nebo tak něco ![]()
@dani24687 Tak to jsi mě uklidnila. Já vím, že je ještě brzy tohle řešit.
Já se toho také bála, synovi také naskočilo R brzy, ale spíš ráčkovací. V čerstvých 4 letech ho zkoukla logopedka a prý vše vývojově naprosto v pořádku. Zhruba v té době mu začalo naskakavat normální R a teď po necelém dalším roce říká R naprosto správně. Ale chápu, také jsem se bála…
@Mindi
Tak nato, že ji budou dva roky, tak je ohromě šikovná. R je jedno z nejtěších slabikových spojení, když ho začne dítě používat ve slovech. Já myslím, že je to takové to ladění jazyka, kam ho opřít o zuby, aby to R vyznělo. Takže zatím bych vubec o ráčkování neuvažovala, je to ještě dosti předčasné. Naše malá má rok a osum měsíců a u každého slova používá jen začátky, když chce něco říci. Já ji rozumím, ale cizi určitě ne. A o písmenu R si můžeme nechat, jen zdát
![]()
@Mindi Tak já třeba ráčkuju, nijak extrémně, ale to správné R neřeknu vůbec a v životě se mi nestalo, že by se mi kvůli tomu někdo smál ![]()
Jo to ona je šikovná, mluví opravdu krásně. Už spojuje i slova k sobě. Je to prostě ukecaná holka
. Holky moc vám děkuju, je to moje 1. dítě, tak asi všechno moc řeším ![]()
Určitě nemusí být jen poděděná, tak je to i s koktáním. Může se to nově vyskytnout v rodině.
Nejsem logoped, ale myslím, že obavy jsou předčasné. A kdyby, četla jsem kdysi názor logopeda, že ráčkování jde vždy odnaučit (tehdy v tom článku naráželi na Václava Havla, ale ten to prý odnaučit nechtěl, bral to jako svou „značku“ nebo tak něco). A nemyslím, že by vady řeči byly dědičné, jde spíš o špatně zafixované nastavení mluvidel u určitých hlásek.
@j.a.n.i1 Ono je to asi hodně o lidech, který potkáš. Já mám třeba docela veliký znamínko na levý ruce a od školky po konec základky jsem kvůli tomu slýchala různý posměšky. Nechtěla jsem vůbec nosit tryčka s krátkým rukávem. Na základce jsem měla kamarádku, která R neříkala vůbec a tý se taky děti smály. Furt jí napodobovali, jak mluví. Asi sem tím tak trochu poznamenaná, tak proto to tak řeším, prostě nechci aby se taky trápila…
@Mindi Tak mě možná taky napodobovali, ale já blbě slyším (ne ve smyslu hlasitosti, ale ve smyslu hudebního sluchu a právě rozlišování hlásek), tak jestli to dělali, tak jsem to nepoznala
To se mi stalo i s dítkem od kamaráda, chodil s ním na logopedii a já nebyla schopna poznat, které hlásky, že to říká blbě…
@Mindi Ráčkování není „dědičné“. Špatná výslovnost se dá naučit nevhodnými vzory, ale to, že nikdo v rodině neráčkuje nezaručí, že dítě bude mluvit hned a samo od sebe bez logoopedických vad.
Kdyby měla tendenci špatně vyslovovat, tak je na místě řešit to zavčasu s logopedem (ale na to je ve dvou letech fakt brzo, já třeba budu ráda, když mi dvouleťák bude ochotný říct i něco jiného než baf, bác, bú a pápá).