Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Potřebovala bych poradit, jsem už na dně svých sil. jsem 2 roky na MD s dvěma dětmi, syn 2r, dcera 6m. posledních pár měsíců jedu z rezerv a jsem na dně. syn je v období vzdoru, dcera málo spí, vyžaduje hodně pozornosti, je plačtivá. chvíli jsem to táhla, ale nyní už opravdu nemůžu a mám pocit, že jsem se už zbláznila. syn dělá neustále problémy se vším co souvisí s běžným chodem dne - oblékání - nechce, kope, nočník - odmítá, jídlo rozhazuje kolem sebe, vč nádobí, popř. vůbec nejí, maže si jídlo po obličeji, venku jdeme 200m hodinu, do toho všeho dcera neustále pláče, venku, doma, protože se musím věnovat synovi. jsem už opravdu na dně. nemám čas si ani umýt zuby, neustále hlídám syna, aby malé dceři neublížil. každým týdnem se to stupňuje, poslední dny už jen brečím a chci utéct a říkám si, že jsem asi neměla mít ani děti - nezvládám to. odebírám časopis maminka a na poslední 3 výtisky jsem ani nešáhla, není kdy, chtěla bych si přečíst odbornou literaturu, nemám kdy. když jsem si myslela že už to nemůže být horší, syn přestal odpoledne spát a večer usíná v 11h, 3 hodiny vylízá z postele, volá na nás a pořád dokola. jsme šíleně vyčerpaní a nemám už sílu ani žít. ano, vydržet, ale já už to nevydržím ![]()
@martinkamoje tatínka děti nemají? Babičky, tetičky, kamarádku, kohokoliv, kdo by občas přišel a pomohl ti? Třeba tím, že by si dceru vzal do kočárku ven a ty jsi se mohla chvilku věnovat synovi? Co třeba nějaký MC s nějakým kroužkem pro syna, kde by se na chvilku zabavil.
soucítím s Tebou. Už předem varuju před komentáři typu: Nepchápu, proč si matky pořizují děti tak blízko sebe! Nevšímej si jich!
na odstřel!
a teď k věci - nemůžeš zapojit někoho na hlídání? Kohokoli, kamarádky, babičky, tety.. Tatínek dětí nemůže nějak víc vypomáhat? Také nějaké setkání s ostatními maminkami a dětmi, že by se syn zabavil v kolektivu. Mohlo by Ti také pomoci nosítko na dcerku, měla bys ji u sebe, uklidnila by se, mohla by ses víc věnovat synkovi.
Drž se! Je to jen období, přejde to!
A rodiče by ti nemohli pomoc, alespon občas vzít děti ven aby sis odpočinula? Ale neboj, malej se zklidní, má jen špatný období.. a malinká tkay.. musíš to cvilku vydržet a ono se to srovná
taky mám vě děti.. dvě dáblice 3 roky a 5ti měsíční mimi.. začátk byli taky krušný, ale zklidní se to… ![]()
Tatínek je hodně v práci ale asi 2× za týden vezme malého na hodinu ven nebo někam, dceru mám kvůli kojení pořád u sebe.. flašku i jakékoli jídlo neustále odmítá. pomáhá tchýně, bere si malého 2× do měsíce na noc. nemůžu si na nepomoc stěžovat, dokonce mám i své aktivity, jednou týdně plavání a anj. ale dostala jsem se do nějaké psychózy, že mi už nepomůže ani být 2 hodiny bez dětí. vrátím se, jsem hodinu v pohodě, ale při první scéně jsem zase zpět v tom psych. šíleném stavu bezmoci. už mi jakoby nic nepomáhá, začla jsem i více pít víno, ale kojení mě drží ![]()
ano, mít děti rok a půl od sebe je na hranici snesitelnosti ale tak to proste bylo naplánovanáno s ohledem na práci atd, proste to jinak „neslo“ nebo slo, ale necekala jsem, že to bude tak tezke. syn je velmi aktivni (s porovnnanim jinymi detmi ve stejnem veku) a dcera je miloucka, ale uplakana, vyzaduje porad nosit.. mám pocit, ze to nikdy neskonci a chce se mi utect ![]()
Mít děti takhle rychle za sebou, je náročné pro každou maminku. Já mám děti taky blízko po sobě. Spí s námi v posteli. Na mladší mám houpádlo od Fischer price, dokonalá vychytávka
Pohoupu malou, usne a já se můžu věnovat synovi. Také je dobré navyknout dítě, aby chodilo dřív spát, aby sis odpočinula a nabila baterky. A zapojit víc tatínka.
Jo a jinak se synem chodíme jednou týdně do MC, kde si hraje, já mám na rukou stále dceru, protože tím že spí přes den tak dve hodiny, vsechen odtatní cas ji nosim, minimálne vydrží na koberci nebo v lehátku. pak chodí syn jednou týdně dopoledne do miniskolicky. hrozne by mi pomohlo, kdyby uz chodil kazde dopoledne do skolky, ale ma dva roky. zavidim matkam, co maji starsi deti ve skolce a teprve maji male miminko, taky jsme to tak asi meli udelat ![]()
@martinkamoje nevyčítej si, žes měla udělat něco jinak.. Je to tak, jak to je. Máš hodně aktivit, to je dobře, hlídání taky docela ujde. Prostě to na Tebe sedlo. Jen to neutápěj v tom víně. Pomohlo by Ti se třeba vypovídat nějakému odborníkovi? Psycholog, terapeut.. Nikdy nevíš, jaké nové světlo to může vnést do vzniklé situace
a dceru nenos na rukou, mrkni po nějakém nosítku, ulehčíš si. Každá pomoc dobrá ![]()
Syn chodil spat jeste min tyden chodil spat po obede, sice usinal hodinu, porad vylizal z pokoje, ale nakonec usnul, spal 2 hodiny, ale vecer ho dam v 9h do postele a do 11h strasi na chodbe u zabradli a chce jit dolu za nama… takze si neodpocinu ani vecer a znate to, teprve vecer nadobi, zehleni, uklid koupelny po koupani, zajisteni nezbytnosti na dalsi den. nastesti dcera usina v 8h, ale v noci kojim 2×. nechci manzela vic zatezovat, ma narocnou manazerskou praci a sam je z prace vycerpany, vstava v pet rano. atd atd. asi to nekdy bude lepsi, ale co to te doby? do te doby se mam slozit? zatim se ty stavy projevuji jen bolestmi hlavy, ale co prijde dal?
@Lizzi píše:
@martinkamoje nevyčítej si, žes měla udělat něco jinak.. Je to tak, jak to je. Máš hodně aktivit, to je dobře, hlídání taky docela ujde. Prostě to na Tebe sedlo. Jen to neutápěj v tom víně. Pomohlo by Ti se třeba vypovídat nějakému odborníkovi? Psycholog, terapeut.. Nikdy nevíš, jaké nové světlo to může vnést do vzniklé situacea dceru nenos na rukou, mrkni po nějakém nosítku, ulehčíš si. Každá pomoc dobrá
děkuji
uz delsi dobu uvazuji o vyhledani pomoci, ale co mi poradi.. „vic aktivit pro sebe, vic casu pro sebe, zapojit vic okoli atd.. no ale treba to k necemu bude“
navic s manzelem nemame ani cas na sebe, na sex, na nic ![]()
lehatko mam, ale musim stridat, dcera vydrzi na jednom miste tak 10min a potom uz musim menit na koberec, na ruce, do lehatka, zazpivat, pomazlit a zase dokola
@martinkamoje pochopila jsem, že asi nebudete úplně sociální případ, tak co si třeba zaplatit chůvu? Každý den, nebo obden na procházku se synem, nebo s kočárkem, dvě hoďky taky dobré.. Myslím, že jakákoli pomoc by se Ti určitě hodila..
@martinkamoje nemysli si, mám staršího ve školce, ale více je doma. Pořád nemocný, takže skoro stále mám doma oba dva. Dneska mají 4,5 a 2,5 roku. Když byl mladší mimino, byl podobný jak tvoje malá. Pořád kojený, pořád na rukách. Sice mi pomáhala babičk, ale nehrozilo že by starší chodil někam, nebo že bych já mohla od menšího odejít byť na 30 minut. Takže zas tak zle na tom nejsi. Spíš bych řekla že těch aktivit máte hodně. Mně ten první půlrok přišel nejhorší, pak mezi 8m a 15m to bylo dobrý, a pak zas horší. Teď je to už v pohodě. Zkus popřemýšlet co by ti opravdu pomohlo a zkusit zda by to nešlo zrealizovat. Myslíš si že by ti pomohlo kdyby chodil starší denně někam, ale to nemusí být vůbec pravda. Mohla bys je mít stále doma, a oba nemocné.
@martinkamoje já bych synáčkovi utla to večerní vybíhání, to přeci nejde, aby chodil spát v 11 večer. Moje děti taky přecházely na velkou postel v cca 2 letech, taky měli tendence vylézat, ale holt se na ně šlo s bandurskou, když to nešlo, dostaly na zadek a příště si to rozmyslely. Teď mě to čeká se třetím a rozhodně mu nebudu tolerovat nějaké vylízání, večer je můj, potřebuju od nich voraz ![]()
Co se jídla týká, jak začne kravit, seber, další jídlo za ty 2-3h a hotovo tečka, on časem pochopí, že jídlo není na hraní.
Vypravování smečky je s klesající teplotou děs, mezi druhým a třetím mám 1,5 roku, nejmladší je listopadový, no ta zima po jeho narození byla děsná, co se oblékání na ven týká, oblékala jsem mimino, batole, ještě pomáhala 3,5letému ![]()
Na doma oblékání neřeším, nejmladší má teď skoro 2 roky a je tu věčně nahatej. ![]()
A na uplakánka si pořiď Manducu nebo Kibi, třetí nechtěl být od 3 měsíců v kočárku, tak se nosil, pohoda, venku jsem byla mobilnější, mimino mělo lepší rozhled, zároveň u maminky, ten skorodvouletý na nákupy a jiné neprocházkové akce v kočáru a byl klid.
Doma když byly děti k nesnesení, napustila jsem vanu a alespoň 20min byl klid, voda je bavila ![]()
A neboj, bude líp, hlavně to nesmíš brát tak vážně a snažit se o dokonalost, oni to oba přežijou, ty taky ![]()
@martinkamoje A co malyho dat do detskeho koutku na ty 4h (na dopoledne), sice se za to plati, ale on bude mezi detmi, vyradi se a ty si aspon trochu odpocines a budes „jen“ s malou…
![]()
@martinkamoje, píšeš, že dceru máš na ruce. Co si takto pořídit šátek? Dala by jsi malou do šátku a měla by jsi volné ruce. Taky jsem to tak dělala, mám jen o trochu větší rozdíl 1 a 3/4.