Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj dámy, jdu si trošku postesknout, proto prosím, kdo má zájem chladit si žáhu, tak jinde. Já vím, že mnoho rodičů i děti je na tom hůř, ale nějak to na mě padlo. Syn je úžasný, miluju ho nadevše, od malička se snažím vše dělat správně co se týče držení, cvičení, jídla, ted kroužky atp (má 20m).
Přijde mi však, že každé období je po fyzické stránce něco. Jako miminko predilekce, zvládli jsme doma. Poté zas velmi šikovný a rychlý, ale přišlo asymetricke plazení. Tak rehabilitace a cvičení doma. Zase v pohodě, krásné a dlouho lezl a přišel W sed. Tak korigování. Přišla chůze, paráda, žádné pády ani odchylky, teď po 5m vtáčeni špiček, takže půjdeme zase na rehabilitace, zřejmě tam bude zase i asymetrie. Přijde mi, že ten chudák snad nebude nikdy “normalni”. Snažím se uklidnit, ze každý z nás něco má a žijeme, ale říkám si, zda z něj vyroste normální zdravý kluk, i kdyby neco z tohohle přetrvávalo? Že bude moci sportovat, bude plnohodnotný muž po fyzických stránkách, může být zdatný atd.
Budu rada za komentáře těch, co třeba už mají starší/dospělé kluky a v novorozeneckém/batolecím věku to taky tak měli.
Pro někdo téma, kdy si budou klepat na čelo, ale ja bych opravdu potřebovala odpovědi zkušenějších.
Děkuji
@VeraPec1 ten kluk hlavně má ustaranou matku, která vše řeší. Pořiď si tři děti a uvidíš, co řešíš u třetího. A také z těch třetích dětí vyrostou „normální dospelí“. Spoustu toho děláš ty, že máš čas a chuť to řešit. Kdybys to neřešila, nic se nestane. Jo, take jsem jako prvomatka opravovala w sed.
@VeraPec1 přestaň tak šílet a bude v pohodě i on. Jsou daleko horší věci. Se 4.ditetem jsme od 3 měsíců chodili na fyzio co týden.. A kupodivu jsem si nikdy nemyslela, že není normální. Je o chlup starší, jak tvoje dítě a beru to v pohodě
Mám pocit, že s dětmi člověk řeší pořád něco a nemyslím, že jsou kvůli tomu „nenormální“
Jen ve zkratce co si vzpomenu: syn: novo žloutenka, infekce pupíku, ekzém, problémy s kojením, šílená nespavost, růstové problémy, oční problémy - nošení okluzoru, dlouhodobé bolesti břicha, častá nemocnost, sociální „mimoňství“, v pubertě úzkosti a nespavost. Dcera: motoricky příliš popředu, korekce Vojtovkou, jeden úraz za druhým, logopedie, rovnátka a určitě bych si vzpomněla na další
A jsou to úplně normální děti, neboj
![]()
Prostě mám dneska splín, tak to na mě nějak padlo, že sem se opravdu snažila, ať má vývoj a vše v pohodě a zase se našla nějaká kravina a říkám si, zda pokud to nevycvičíme se to s nim nepotáhne až do dospělosti.
Řešení pořídit si 3 děti, abych neřešila kraviny opravdu nechci, díky za validní radu.
@VeraPec1 píše: Více
Díky tomu, že to nepodceňuješ, ten vývoj v pohodě má
Taky by ses na to mohla vyprdnout a byl by z něj quasimodo ![]()
Syn je dávno dospělý a dřív se to myslím zdaleka tolik nehlídalo…
Hlavičku ze začátku radši otáčel na jednu stranu, různě jsme podkládali a nutili na druhou, srovnalo se časem, asymetricky se plazil určitě pár týdnů, neřešili jsme, lezl později normálně a docela dlouho, chůze samostatná od 15 měsíců bez pádů, W sed používal a ani mě nenapadlo to nějak řešit. Od 6 let hrál fotbal, do 17 let i za krajské výběry, spoustu dalších sportů. Na rhb poslán cca v 10 letech kvůli zádům a plochým nohám, po pár cvičeních ukončeno, že OK. Je to zdravý mladý chlap, sportuje a pracuje jako hasič.
Stačí pro uklidnění?
ten kluk, narozdíl od tebe normální je… fakt bych ti nepřála dítko, které má „pořád něco“, jak ty píšeš… ![]()
jsi matka řešitelka, sama sobě tím ubližuješ, přenášíš to na malého a co je nejhorší, koleduješ si o pořádný malér. takhle si akorát něco přivoláš, fakt budď ráda za to, jaké dítě máš.
@VeraPec1 Ber to tak, ze aspon bude kdyztak zvykly se o sebe starat a cvicit
To se do zivota taky hodi.
Dcera vtáčí špičky po manželovi a jeho rodině, bojujeme s tím už 5let…ale jinak je výborná sportovkyně, všechny sporty se učí rychle, co si vybere, v tom je dobrá
manžel s tím taky normálně funguje…a obě dcery prošly neurologii a rehabilitacemi…já mám fyzio ráda a jsem ráda, že je prohlédne, aby neměly problémy do budoucna…na první jsem se vše naučila a druhá už má trochu jiné podmínky pro vývoj ![]()
@azaleila píše: Více
Napadlo mě to samé
Zakladatelka je mimo. Ne to dítě.
Teda priznam, uz mam davno dospele dite, ale o popsanych symptomech vubec nevim, jasne, vedelo se o slehle hlavicce a resili se nozicky, ale jak dite, lezlo, chodilo a nevim co delalo, vubec..kouka na hracky, obraci se, leze, chodi..ale vubec me nenapadlo resit detaily. Fakt pred vami smekam ![]()
Moc se na nej soustredis, porid si dalsi a prejde te to
v dnesni dobe se u deti resi uplne vsechno… co se driv neresilo… a zijeme.
Teď jsem si vygooglila ten W sed a musím říct, že mi tak občas seděly/sedí obě děti a vůbec by mě nenapadlo, že je na tom cokoli špatně.