Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
3 denního novorozence bych určitě budila. Může mít žloutenku, je spava a slabá. Jako 6 hodin je fakt hodně.
@karkarka píše:
3 denního novorozence bych určitě budila. Může mít žloutenku, je spava a slabá. Jako 6 hodin je fakt hodně.
Taky mi to přijde fakt moc. V 17 trochu něco snědla, jinak teď už se chytla, asi na 20 minut. Co mám dělat když se to bude opakovat? Mám strach, aby jsem opravdu nemusela přikrmovat ![]()
@Anonymní píše:
Já budit chci, snažím se, celou dobu v porodnici nám to krásně fungovalo, ale dneska vzdoruje a nevím co si s ní počít, když prostě nechce.je mi jí moc lito, je mi jasné, že musí mít hlad
Jestli ji nemůžeš pořádně probudit (tzn. nejde o jedno vynechané kojení), tak je to blbý. Zkus jako první pomoc zalézt s ní do postele, dát si ji na prsa, kůže na kůži, jestli se chytí…
@Anonymní píše:
Já budit chci, snažím se, celou dobu v porodnici nám to krásně fungovalo, ale dneska vzdoruje a nevím co si s ní počít, když prostě nechce.je mi jí moc lito, je mi jasné, že musí mít hlad
Odstříkej mléko a zkus jí to opatrně dát po lžičkách.
A kolik má kg? Narodila se v termínu? Menší a nedonošené děti se nevzbudí a tam budit musíš. Mně se děti budily samy bez problémů.
Budila jsem, mala ma zloutenku a byla
hodne spava, moc nepalala, mne se lktace rozjizdela pomalu, moc nepribirala.. takze jsem prvni 3 tydny poctive budila, ted (4.tyden) uz ji nebudim a rika si sama po 2-4h i v noci, hlavne mi za predchozi tyden hodne pribrala a laktace uz je snad ustalena, tak proto uz nebudim podle budiku…
Nikdy jsem nebudila ani jedno dítě.
Pokud by opravdu nechtělo jíst, zkusila bych dokrmit odstříkaným mlíkem nebo UM. Syna jsem první 2 dny po příchodu z porodnice 2× dokrmila UM, byl ve stresu ze změny prostředí asi. Najedl se, uklidnil, od té doby se kojí bez problémů (jsou mu 4 týdny).
První dvě děti se budily samy po čtyřech hodinách. Vše bylo ukázkové.
Poslední dítě mělo silnou žloutenku. Budila jsem, protože by se dítě samo nevzbudilo.
Od příbuzných jsem se dozvídala, jak jsem hrozná matka, že budím novorozence. Že bylo dítě žluté jako pomeranč nikomu divné nepřišlo. Bylo to i díky tento řečeno hodně náročné.
V porodnici jsem zkoušela různé polohy kojení, než jsem našla jednu top. Návody jsou na YouTube. Doporučuji se na to podívat.
Dále mi v porodnici poradili dítě vysvléci a lehce ho otřít mokrou žínkou. Jen musíš mít doma opravdu teplo. Stačí jen lehce, aby se dítě probralo.
Mne nakonec pomohla změna času kojení. Tu si musíš sama najít. Dítě jsem budila po třech hodinách, hodinu jsme se “prali”, pak se teprve přisálo. Ještě v porodnici jsem zkusila budit po čtyřech hodinách a najednou to šlo s menšími obtížemi (trochu jsem musela u kojení budit i tak, avšak miminko to celkem zvládalo). Jak dítě sílilo, přestala jsem budit, protože se dítě začalo budit samo.
Kojení po čtyřech hodinách mi potvrdili i v porodnici, jelikož byly viditelné výsledky. Avšak kladli mi na srdce, abych držela maximálně čtyři hodiny. Protože pak by mohlo být miminko již moc zesláblé a nemělo by na kojení sílu.
Také doporučuji si společně lehnout, kůži na kůži.
Držím palce, aby bylo brzy lépe.
Určitě to prober s pediatrem a nenechávej miminko spát tak dlouho. Zdravé miminko si o kojení řekne samo. Nedonošené, se žloutenkou, nikoliv. Pak musíš budit ty a nebrat vážně rady, ať necháš miminko spát.
Nikdy jsem nebudila ani nejmladšího a ten se narodil fakt malinký. Jinak ono záleží, jak je jinak prcek spokojený a hlavně, zda nemá třeba novorozeneckou žloutenku. U té bych asi budila, pac děti jsou pak spavejsi. Jestli chceš mít jistotu, tak vaz před a po kojeni a uvidíš, kolik si natáhla a jak pribira ![]()
Nevim, kolik ma kg, zda nema zloutenku a tak, to nepises. Od toho bych se odvijela. Ja dceru nebudila. V porodnici se budila sama, doma pak prospala i celou noc. Ale pribirala a pres den se kojila pekne.
Asi bych pres den nenechavala spat dyl, jak ty cca 4 hodiny, jak tu zaznelo. Ale jak jsem psala, nevim souvislosti. Pokud mela dneska narocnejsi den, neklesej hned na mysli a uvidis dalsi dny.
Ano, staršího jsem budila kvůli žloutence, byl spavejsi, a koncem sestinedeli opět, protože se mi začalo ztrácet mlicko, jak začal celou noc spát. A pomohlo to.
Mladšího nebylo třeba, žloutenka minimální, toho jsem jen pribudila, když jsem potřebovala, aby se nakojil v určitý čas, abych s nim mohla odjet napr. k doktorovi. A navíc se budí v noci sám už od začátku, až na výjimky nespal nikdy nějak souvisle.
První dítě spalo po návratu z porodnice 6 hodin v kuse a vzbudit nešlo. Pak už se to neopakovalo, nejpozději po 4 hodinách bylo vzhůru samo. Tak třeba to bylo skutečně způsobené únavou.
Takhle malé dítě budit. Kojit na požádání ano, ale ne AŽ na požádání, ale UŽ na požádání, tzn když bude mít hlad dříve jak za 3 hodiny, tak dát, ale ze začátku fakt koj po těch 3 hodinách. Mně se sama začala budit za dva týdny po porodu. Pro tebe je důležité, aby se ti ustálila laktace a k tomu bys měla alespoň 8× denně nakojit, což je po těch třech hodinách. Dokonce někdo doporučuje do 3. měsíce, když se dítě nebudí v noci, vstát a odsát, protože ve 3. měsíci bývá krize a noční nekojení se může na ní podepsat. Mně na tu spavost pomáhalo přebalit, trochu s ní zacvičit, dát na břicho, lechtat za ušima a pod bradou. Ale taky si pamatuji ty první dny, kdy tak tvrdě spala, že se nechtěla skoro ani přisát. Ale fakt to přešlo. Neboj se zpočátku nočního kojení, v noci je více prolaktinu, mléka se tvoří víc a ty děti, jak by to věděly, se v noci leckdy lépe kojí jak ve dne. A ještě k tomu času, mně se malá kojí tak pět minut od začátku. Někomu se dítě kojí půl hodiny. Časově ho neomezuj.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
dneska jsem byla propuštěná z porodnice, kde mi celou dobu cpali do hlavy, že musím kojit každé 2-3 hodiny a 20-30 minut.;S malou jsme to dokonale dodržovali, ale musela jsem ji budit. Sama se vzbudila tak max. 2krát. No dneska v 11 dopoledne jsem naposled kojila (asi hodinu v kuse) v porodnici, dojeli jsme domu, vybalili veci apod. a bylo 14h, tak jsem malou budila a už se ji to nelíbí, prostě spinká a nechce. Je to mé první miminko, tak se bojim, abych něco nezanedbala.Něco jsem do ni dostala v 17hodin, ale ona pořad spinká a nechce. Je unavená z cesty a když ji davam k prsu vyloženě odmítá a hlavně usíná.
jsou ji 3 dny. Ptám se tedy:
Budili jste novorozence, nebo jste nechali, ať si řeknou? Mám opravdu strach.. Mám ji nechat spinkat, nebo vzbudit a zase ji trapit nucením?
Odpusťte prosim anonym, je to pro mě velmi citlivé.
Budila jsem malou jen přes den, když si neřekla sama do 3,5 h, ale v noci ji nechávám spát a krásně si zvykla na režim den/noc. Teď si přes den řekne po 2-3 h a v noci i po 5-6 hodinách od posledního krmení
je jí 10 týdnů a přibírá krásně ![]()
První sem nebudila nikdy a druhý měl trošku žloutenku, tak jednou v porodnici ano. Jinak vůbec, vždy sem je oba nechala, ať si řeknou na 🐐