Budoucnost současných absolventů
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Budoucnost současných absolventů
Myslíte si, že současní absolventi jsou na tom hůře než dříve? Myslím vzhledem ke stavu ekonomiky a k tomu, že přibývá různých absolventů a trh je v podstatě nasycen? Přemýšlím, jaký obor by si měly děti zvolit, aby se nestaly nezaměstnané a aby vydržely pracovat do 70 nebo se do té doby stihly aspoň zabezpečit. Když vidím ceny bytů a nájmů, tak je prostě i těch 20 tisíc dnes málo, pokud chtějí lidé rodinu. Přijde mi, že dříve bylo lehčí najít po škole práci, zaměstnavatelé nebyli tak nároční, neplacené stáže (dle mého vykořisťování) neexistovaly a nezaměstnanost nebyla tak vysoká.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
máš na mysli konkrétní typy škol, anebo prostě všechno, včetně učebních oborů?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nojo, někdy halt musí slevit, ne každý dá nástupní plat 20t ![]()
A hledat i mimo obor.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
absolventi
@kočička Evička píše:
@Kaliopamáš na mysli konkrétní typy škol, anebo prostě všechno, včetně učebních oborů?
Mám na mysli vše, včetně učebních oborů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No minulý rok jsem doděla Bc. a o práci jsem neměla nouzi a to jsem v kraji s jednou z nejvyšších nezaměstnaností. Myslím si, že ten kdo práci chce tak jí také najde. Střední školu jsem vystudovala Obchodní akademii a vysokou školu mám regionální rozvoj.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si myslím, že když je dneska někdo manuálně zručný a umí řemeslo, tak to není vůbec špatné.
Najít dobrého řemeslníka je fakt problém.
A co se týká třeba VŠ - tak technické, technologické a strojní obory.
Nezaměstnaných absolventů z humanitních směrů je už docela dost a vlastně i většina soukromých VŠ je humanitního zaměření.
Nikdo si neotevře soukromou přírodovědnou nebo technickou VŠ, protože ty vstupy by byly tak šílené, že si ani neumím představit výši školného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě by se líbilo, kdyby dcera uměla nějaké řemeslo. Aby se tomu opravdu věnovala. Dnes maturita atd. nic není. Takže když je člověk opravdu šikovný, tak nebude mít o práci nouzi.
- Citovat
- Upravit
@Kaliopa píše:
Mám na mysli vše, včetně učebních oborů.
radši bych volila učební obor, ve kterém se dneska člověk prosadí mnohem líp, než např. školy typu - ekonomie, sociologie atd…Jsou i žádané technické směry, co se týká vyšších škol. V dnešní době vyjde ze škol plno absolventů, kteří jsou vpodstatě schopni dělat např. finanční poradce a podobné obory, ve kterých zas tolik uplatnění vzhledem k jejich počtu, prostě nenajdou. Obchodovat taky nemůžou všichni, někdo musí i tvořit hodnoty a poohlídla bych se hlavně po takovém oboru, kde není na každém rohu konkurence číňan. Podle mě je optimální buď něco, kde se uplatní ve státní správě, anebo učební obor v oblasti, bez které nemůžou lidé tzv. být, znám např. firmičky (jednotlivce), kteří se zaobírají oborem „voda, plyn, topení“ a neví, kam dřív skočit. Anebo drobnej opravář aut sám na sebe. Pokud je šance vystudovat např. práva, tak tam samozřejmě bude „práce“ pořád a může se uplatnit v hodně sférách.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@elinka90 píše:
No minulý rok jsem doděla Bc. a o práci jsem neměla nouzi a to jsem v kraji s jednou z nejvyšších nezaměstnaností. Myslím si, že ten kdo práci chce tak jí také najde. Střední školu jsem vystudovala Obchodní akademii a vysokou školu mám regionální rozvoj.
A co s regionálním rozvojem děláš?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Technické obory, pokud jde o vysoké školy, jinak vidím velkou budoucnost i v řemeslech (učnák, popřípadě nástavba). Absolventů VŠ je moc a jsou neuplatnitelní proto, že je zde spousta soukromých, ale i státních VŠ s neuplatnitelnými obory a tak nenáročným systémem, že to udělá každý deb.il.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
absolventi
Evička - já jsem slyšela názor, že řemeslo není dobré z důvodu, že člověk se fyzicky opotřebuje a prostě to do těch 65 fyzicky nevydrží. Navíc lidi mají málo peněz a snaží se platit málo. A když se podívám na nezaměstnanost vyučených, tak je vyšší než u SŠ a VŠ a platy nejnižší. Tak nevím, jak to je.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kaliopa píše:
Myslíte si, že současní absolventi jsou na tom hůře než dříve? Přijde mi, že dříve bylo lehčí najít po škole práci, zaměstnavatelé nebyli tak nároční, neplacené stáže (dle mého vykořisťování) neexistovaly a nezaměstnanost nebyla tak vysoká.
Myslim, ze ano, v tom smyslu, ze kazdy zamestnavatel chce praxi a je z toho zacarovany kruh, kdyz ho bez praxe skoro nikde nevezmou..Myslim, ze je docela pretlak vsech tech vysokoskolaku, co si mysli, ze jim titul automaticky zajisti slusnou praci, coz uz dneska take neplati..Urcite ma podle me dnes vetsi sanci sikovny vyuceny clovek ovladajici remeslo, takovych lidi je dnes velky nedostatek, ale remeslo dnes neni moc v mode, kazdy chce nekam do kancelare..Proti neplacenym stazim nic nemam, napr. u nas je to dobra sance, jak se uchytit a ziskat trvale zamestnani..Jinak celkove s tebou souhlasim, kolikrat si rikam, ze jsem rada, ze mam ty zacatky davno za sebou a dnesnim absolventum fakt nezavidim.. ![]()
Příspěvek upraven 22.06.14 v 13:58
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@radkka píše:
Technické obory, pokud jde o vysoké školy, jinak vidím velkou budoucnost i v řemeslech (učnák, popřípadě nástavba). Absolventů VŠ je moc a jsou neuplatnitelní proto, že je zde spousta soukromých, ale i státních VŠ s neuplatnitelnými obory a tak nenáročným systémem, že to udělá každý deb.il.
Já myslím, že nejde jen o to, zda ty školy jsou náročné nebo ne, ale o to, že prostě tolik lidí není už potřeba. Neustále se mluví o nedostatku techniků a nadbytku ekonomů a právníků, ale dle statistik mají technici nižší mzdy než ekonomové a právníci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kaliopa píše:
Já myslím, že nejde jen o to, zda ty školy jsou náročné nebo ne, ale o to, že prostě tolik lidí není už potřeba. Neustále se mluví o nedostatku techniků a nadbytku ekonomů a právníků, ale dle statistik mají technici nižší mzdy než ekonomové a právníci.
Technici nemají nižší mzdy. A myslela jsem to tak, že právě z důvodu nenáročnosti je těch absolventů tolik. Ted mají diplom lidé na VŠTEČB, ale na VUT BRNO nebo ČVUT by ho neudělali, ani kdyby se pos… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě je to v dnešní době náročnější, nemají to jednoduché. Dnes mají největší budoucnost řemeslníci, jak se říká řemeslo zlaté dno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit