Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky,
kojím tříměsíční miminko a v prsu jsem si nahmatala docela velkou bulku. Prsa už nalitá nemám, proto mě to docela šokovalo, že tam taková bulka může být. Má cca 2-3 cm, neboli a ani o ní nevím, kdybych si nedělala samovyšetření prsu. Může to souviset s kojením nebo mám myslet na něco horšího? A k jakému lékaři se případně chodí?
Ano, hned běž. Gynekolog, případně i obvodní lékař ti vydá žádanku na mamografii.
@Diane1990 me se při kojení dělaly tukové bulky. Jako kontrola nebude od věci, ale pokud kojíš a nebolí to, tak to bude v pohodě. Me taky zduřela jedna žláza a ikdyz od loňského ledna nekojím, tak se zmenšovala snad půl roku.
@KarlKarlson píše: Více
Všichni tady umremeeeee
klídek. 2-3cm útvar v prsu při kojení jsou spíš mléčné žlázy než nádorové onemocnění
@Diane1990 taky jde o umístění - pokud je to někde u bradavky, tak tím spíš je to v pohodě. Pokud třeba v okraji skoro podpaží, tak tam rozhodně řešit bez odkladu.
@hospodki píše: Více
Ano, spíš to bude něco nezhoubného. A ty si fakt lajzneš u nově objevené bulky tohle říct? Jednak neříkáš pravdu - nádory jsou velmi často právě pod bradavkou. Výskyt rakoviny u mladých žen poměrně signifikantně roste. Každá kampaň a každý lékař jasně hlásá, že při objevení bulky je nutno co nejdříve to řešit.
Drtivá většina jsou neškodné a nezhoubné útvary, ale vždycky je potřeba zkontrolovat to u odborníka a to co nejdříve. Prosím tě, nikdy nikomu neříkej, že jde o umístění a že když to nebolí, je to v pohodě. Nádory totiž nebolí.
Určitě na sono prsou. Vůbec nechápu, jak to někdo může zlehčovat
Taky jsem si nahmatala bulku při kojení. Holky mně tu uklidňovaly, jak je to na 100 % z kojeni, a nemělo to s kojením nic společného. Ale díky bohu - byl to lipom. Držím pěsti.
Sorry, ale mě už tohle přijde na hraně retardace. Máš v prsu něco, co tam dřív nebylo a být nemá a ty se jdeš ptát, jestli máš jít k lékaři? Když ti tu napíšou, že ne, tak nepůjdeš? Umíš se zaregistrovat sem, ale nejsi schopná zavolat svému obvodnímu nebo na gynekologii? To snad není pravda ![]()
Ano, šla bych na gynekologii. Kontrola je na místě, to je snad jasné.
Nikde jsem nepsala, že nemá jít k lékaři, ale tohle je dost běžné u kojení tak klídek. Příspěvky plné paniky zakladatelce fakt nepomáhají.
Napsat někomu, ať jde hned pro žádanku je panika? No tak jo, hlavně že rozdáváš nesmyslné a chybné rady o tom, kde je správný nádor umístěný a jestli má bolet. ![]()
Presne tak, opravdu nechci nikoho strasit, ale znala jsem pani, ktere zhoubny nador v prsu objevili prave pri kojeni..a byvaji v tomto odobi hodne agresivni, je to vse oropojene se zvysenou hormonalni cinnosti. Takze zakladatelko, alou pro zadanku na mamologii, vystavi gyndar nebo prakticky lekar a rekni ze sis neco nahmatala at necekas dlouho.
@Diane1990 píše: Více
Ahoj,
může to souviset s kojením a nejspíš i bude, ale jistota je jistota a doporučuji IHNED volat gynekologovi ať tě prohlédne. Zdůrazni že kojíš.
Přeji, ať vše dobře dopadne.
Ano běž. Raději vyloučit, že jde jen o sraženinu a nic vážnějšího, než to podcenit. Mám teď v okolí velmi čerstvě potvrzenou rakovinu prsu. Tam to odhalil mamograf.
Tento příspěvek je fakt přes čáru. Hlavně první věta, výsměch mnoha ženám. Kolik už jich na karcinom prsu zemřelo… Umírá… Já teda při nahmatani bulky (v životě 2×), umírala. STRACHY!!!
Ale co už… Zhoubný nádor může být kdekoli v prsu či jeho bezprostředním okolí, podpaží.. pravda je v tom, uvádí se, jak jsi to asi myslela, že na okraji prsu směrem doprava v pravém, doleva v levém prsu nahoru k podpaží se ty zhoubné nachází častěji, ovšem není to kritérium pro vyloučení vážné diagnózy. Takže u každé bulky je potřeba provést utz/mamografické vyšetření.
Zakladatelko, je bulka volně pohyblivá vůči okolí, když už jsme u příznaků?
Moje spolužačka (38 let) takhle během kojení našla bulku blízko dvorce, po šestinedělí, řešila po asi měsíci, kdy nemizela, doktorům se zdálo nepravděpodobné, že by mohlo jít o něco závažnějšího, takže se další vyšetření protáhla asi o tři měsíce, zemřela za rok potom. Nechala po sobě maličkou holčičku a dva její malé bratry a taky tedy díkybohu manžela a dobrého otce jejich dětí.