Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše: Více
Zakladatelka: Mám stejnou otázku. Právě proto jsem diskuzi založila jako 2026, protože ta situace se strašně změnila.
Příběhy, jak někdo změnil směr, mě ale zajímají z každého období, je to inspirativní ![]()
Neberte si hypotéku. Jako opravdu.
Pokud nechápete, že někdo si bral hypotéku na 4m před 15 lety a má jinou splátku než někdo, kdo si teď bere 8m, tak do toho fakt nechoďte.
My už máme hypotéku třetí a rozumíme velmi dobře. To jsme se asi nepochopily my. Diskuze by ideálně měla být o bydlení v současné době, protože jsou pořizovací ceny úplně někde jinde, takže příklady z před 5 a více lety teď nikomu nepomohou..
No nepomůžou. Tak i ti co měli třeba 5 let fixaci mají letos navýšení splátky a zase tolik splaceno není. Tam ten rozdíl není o tolik jiný jako noví žadatelé.
Měli jsme našetřeno a nebrali si celou částku, dům máme veliký, postavený podle našich představ, platíme 15tis a bude se nám to zvedat na 20tis…
Myslim ze ten rozdíl teda je. Minimalne v tom, za kolik ten dum dnes koupíme. Vim, jak se ceny pohybovaly 2021, když jsme chtěli dum porizovat s byvalym a kolik stoji dnes. Nechapu ale kde lidi zacinajici cerpat hypoteku teď berou domy za nejakou slusnou cenu…
Narazim na informace z tehle diskuze
Přesně!! My jsme měli určité plány před 5 lety a nové děláme nyní a dvojnásobné zvýšení cen jak pořízení bydlení, tak i výdajů na děti apod. Člověk nemá jen vyšší splátku, ale také daleko vyšší běžné výdaje na rodinu.
Ahoj vsem,
ceny nemovitosti ve velkych mestech jsou naprosto sileny. Praha je jasna, ale ze ty ceny jsou silene i v Brne, Olomouci, Zline apod, kde lidi oproti Praze opravdu maji polovicni platy, a mozna ani to ne, tak to mi hlava nebere. Dat za panelovy 2kk v Praze nekde v Bohnicich nebo Cernym moste bez balkonu 6,5 milionu, kde ani nemuzete poradne zaparkovat tak to je sila. A jeste se o to kupujici pretahuji. Na to abyste koupili rozumny bydleni v Praze tak musite mit plat 100tisic kazdy v tom paru a jeste dost nasetreno abyste meli na tech 20% nebo dat do zastavy jinou nemovitost. Ted je to naprosta manie. I pozemku je malo a ty dobry jsou bud hned pryc, nebo se na netu ani neobjevi nebo jsou sileny ceny. Ja osobne resim nemovitost v Praze a okoli jen na investici takze me nic netlaci a prave proto vidim co za naprostou silenost se v tech realitach deje a jak je ten trh naprosto agresivne nastaven proti kupujicimu. Takze naprosto chapu, ze mnoha lidem to prekopalo enormne zivot a zpusob jakym bydli. A je mi fakt lito lidi, kteri z ruznych duvodu prosvihli sanci na svoje vlastni bydleni. A ted uz to treba nemuzou dohnat. A kecy nekterych chytraku, kteri ziskali svoje bydleni po haluzi a nepokorne mektaji ze neni psane pravo na vlastni bydleni tak to jsou presne Ti, kteri by si, za dnesnich podminek, nebyli schopni koupit v Praze ani mikro garsonku.
Vsem, kteri zazivaji trapeni s bydlenim, protoze ten trh je opravdu velmi pokriveny, preji at se jim to co nejlepe vyresi ![]()
Koupi jsme odložili, sehnali jsme dobrej podnájem a hlavně se nám jej podařilo vybavit za dobrý peníze. Ani jsme nemuseli nakupovat z inzerátů, jak jsme mysleli, našli jsme shop s dobrejma věcma i cenama. Třeba teď poslední úlovek jídelní set catini by za plnou cenu stál za hřích, a to jsme ho sehnali v akci 😍
Zdravím, zaujal mě váš příspěvek a zajímá mě i druhá strana. Při aktuálních cenách, dění, nemyslíte si, že je čas řešit chytré bydlení?
Zároveň by mě zajímalo, jestli někdo z vás dokáže říct, co to chytré bydlení znamená. Počet chytrých domácností od roku 2020 rapidně roste, ale i přesto mi přijde, že o tom spousta lidí nic neví a je vůči tomu dost skeptická.
Když si vezmu, že v 2010 byl iPhone rarita a známka luxusu, dnes ho již používá každý druhý a to samé by se mělo stát i s chytrým bydlením. Každý to vnímá jako luxus, ale myslím si, že by to měl být v roce 2026 pomalu standard.
Spoustu lidí o tom nic neví a tak se ptám i zde na váš názor a zda jste již něco takového řešili nebo jste o tom slyšeli, ale skrz špatnou informovanost jste od toho odstoupili.
Díky vše, co se zapojí do komunikace. ![]()
Kdo platí málo má prostě půjčeno málo.
Je jedno v jaké lokalitě, úroky jsou všude stejné.