Jak se změnilo vaše plánování bydlení v současné době?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
7.2.26 21:18

bydlení 2026

Ahoj,
jak se změnilo vaše plánování bydlení v současné době vzhledem k vysokým cenám nemovitostí, splátek hypoték a nákladů rodiny s dětmi? Upustil jste někdo od stavby domu, koupil byt a nelitujete, ulevilo se vám? Nebo upustil od koupě většího bytu a zůstal v menším? Uskromnili jste se a jste nakonec rádi, že nemáte tak velkou hypotéku?
Vše zvažujeme a zajímaly by mě reálné příběhy plánování a pořízení bydlení v této době. Že někdo v jiných diskuzích napíše, že by pod 150m2 domu nebydlel, ale stavěl před 10lety, už teď je výměra pro nejbohatší a názor do větru :lol:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
7.2.26 21:31

My jsme v létě 2025 prodali náš velký dům a koupili malé 4+1 na kraji krajského města.
Doplatili jsme naprosto minimální hypotéku ( ale spláceli jsme ji 19 let ) a koupili si za hotové ten malý dům. Jsme naprosto spokojený. Vyhovuje nám to jak to je maximálně.
Ale důvod nebyly ceny hypotéky, chtěli jsme to jako životní změnu. Hypotéku bychom v klidu dospláceli i tak. Jen teď máme menší plochu na vše a vlastně pohodu. :kytka:

Naše dcera si v roce 2024 pořídila byt s předzahrádkou na hypotéku ( 3+1, rozměry nevím odhad 80m2), ale velmi rozumnou. Asi by chtěli baráček úplně původně, ale takhle je to prý taky fajn.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.2.26 21:36

Děkuji!
Nebo i ta životní změna, to mě také zajímá. Někdy nás dům zatíží nejen finančně, ale i časově, a skromný byt vlastně přinese také úlevu.
My jsme už měli několik různých bydlení a teď velmi přemýšlíme, jak se správně rozhodnout.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.2.26 22:08

Když jsme začali stavět dům, ceny se zvedly na dvojnásobek…chtěli jsme dům za 4mil, máme dům za 8mil…nyní se nám zvedá úrok hypotéky na dvojnásobek, ale v pohodě to zvládneme, budeme platit z 15tis, 21tis po 5 letech hypo…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.2.26 08:03

Máme byt, plánujeme koupit dům..už máme vybraný a řešíme s majiteli jestli nám počkaji do května, kdy manžel prodlouží smlouvu na dobu neurčitou…jakmile bude mít smlouvu, hypo nebude problém (už jsme si nechávali dělat kalkulaci) ale už jsem po rodicaku zpět v práci, další dítě neplánujeme. V bytě ne že bysme byli vyloženě nespokojení, ale chceme zahradu…možnost koupit/ pronajmout jen zahradu jsme zvažovali a nikde v našem okolí bohužel není žádná k mání…být máme na hypotéku kde platíme cca 6tis, za dům by to bylo 25…což tedy spolkne mojí výplatu (mám poloviční úvazek) a manželova (cca 60) nám zbyde na ostatní výdaje…takže by to mělo být vpoho

• Citovat
  • Upravit
532
8.2.26 15:49

Me to připadá jako téma na článek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.2.26 15:50

@martula78 Proč? Není. Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.2.26 15:59

Koupila jsem před 10 lety starší maličký domek 4+kk 120m² a menší zahradkou za 700 tisíc. Rekonstrukce spolkla 1 milion. Dnes prodávám za 5,5 milionu. Už mám kupce.

Dům už nechci a nechtěla bych ani v budoucnu, moc starostí. Kupuju místo toho dceři byt.
Bydlím s manželem v jeho domě, starat se o dva domy je časově náročné.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.2.26 16:56

My sme planovali dom, nakoniec sme to prehodnotili a kupili byt 4+kk s celkom velkou terasou. Vyslo to asi na polovicu toho, co by sme dali za dom a vyhovuje nam to.
Sme radi, ze hypoteka realne vezme tak 10% nasich prijmov(aj po tom, co sme ju refinancovali s urokom 4,6%) a mohli sme zas viac utratit za kvalitne vybavenie, nove auto, atd. Hlavne mame pohodu toho, ze v podstate nemusime v ziadnej situacii riesit peniaze. Do domu uz ist nechceme 😄

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.2.26 17:47

Není to kvůli cenám nemovitostí, ale… rodiče mají několik bytů a jsme s mimčem v 2kk, ikdyž rodiče nabízeli větší, tak v tom nevidím smysl, dítě je s náma v posteli a místo navíc nepotřebuje :nevim: mám ráda útulné prostory, kde nemusím dělat zbytečné kroky navíc :mrgreen: odhaduji, že dítě bude pptřebovat víc místa tak okolo 4.? roku, tak plánuji stěhování do většího na tehdy. Nebo kdybychom si ppřizovali druhé…

• Citovat
  • Upravit
2902
8.2.26 18:04

Změnily se a hodně. Ještě před takovými šesti lety jsem měla plány, že jednou, na důchod, prodám dům a koupím za něj malý byt, 1+1 nebo dvougarsonku někde v Berouně, v Rokycanech nebo v Hořovicích a mladí že by měli základ pro hypotéku na byt v Praze. Jo, prdlajs. Dneska jsou ceny bytů i mimo Prahu prostě raketa. O hypotéce a podminkách pro to, aby vám ji vůbec dali, ani nemluvě. Sice stoupla určitě i cena domů, ale zase když už chce někdo investovat, tak podle mého názoru raději investuje do novostavby, kde nebude muset na nic sáhnout a ne do starého, kde by musel rekonstruovat od sklepa po střechu, aby to měl podle sebe. Sice to není tak úplně pastouška a pořád drží, ale každou chvíli je něco - kotel, bojler, střecha, fasáda… Takže už to mám asi na doživotí. Pokud teda neskončím někde v domově důchodců :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.2.26 06:25

Loni jsme kupovali s manzelem byt, meli jsme dilema, novy developersky projekt za 9 nebo 6 let starý byt za 7,5 mil. Nakonec jsme zvolili levnejší variantu. Ačkoliv máme velmi dobrý příjem a zázemí, rozhodli jsme se pro levnější variantu. Stát se muze všechno a doba je nejistá. Byt jsou jen kulisy, to podstatné je dení kolem. A ten klid na dusi, ze nedluzim bance je k nezaplaceni.

• Citovat
  • Upravit
2997
9.2.26 07:06
@Anonymní píše: Více

Plánujeme úplně to stejně. Prodej velkého domu kdy máme dospělé děti a máme v merku zahradu, kde si v přírodě a v klidu postavíme malý 3+kk. Strašně se těším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.2.26 07:20

Letos nám končí fixace hypotéky. Splátka vzroste o cca 6-7 tisíc. Příjmy nám stouply za tu dobu o něco víc, tak to zase tak moc nepocítíme, ale samozřejmě by bylo lepší mít těch 7 tisíc na jiné věci.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.2.26 07:57

Muzu se zeptat, vy, co mate dum, jak to, ze platite tak malo? Jako v jakych lokalitach jsou ty nenovitosti?
Nam nacenili hypoteku na 43 tisic… A ten dum neni zadna dvacetimilionová hacienda

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max