Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše: Více
Do nedávna jsem ani nevěděla, že ta možnost je a to, že jsou lidé co přímo propočítají co vyjde levněji…
Takže já bych si nechala propočítat co vyjde levněji a podle toho se zařídila..
Ne, podle rodiny, kamarádu atd… Kteří do toho nedají ani korunu
@Anonymní píše: Více
Třetí možnost je zbrourat a postavit nový.
@smajlik345 píše: Více
Přesně tak, koruny do toho budu dávat já, ale šetřím. Vzhledem k tomu, že mi bylo řečeno že jenom parcela pomalu 6mil. a starý baráček by měl hodnotu 3… Tak mě to dost odrazuje, abych pak neměla jen parcelu a na zbytek čekala 10 let nebo bych splacena hypo.
@cecetka píše: Více
Ano, tak demolice je taky drahá, ale zase se to nebortí ten baráček. Uvnitř je to celkem veliký.
Tak otázka, kolik je toho potřeba opravit na starém. A kolik by stál nový? nevíme, jak velký by byl. Jakou máš o něm představu? měla bys sama na hypotéku? Všeobecně samotná ženská na barák, je trochu divočina.
Je otázka v jakém stavu ten dům je. Může to být rujna, kam budeš muset narvat miliony a nebo bude stačit pár úprav. My jsme šli do starého, na začátku se udělaly nutné úpravy jako voda, elektřina, topení. Pak jsme tam šli bydlet a dodělával se zbytek. Ze začátku jsme měli dokončenou jednu koupelnu, provizorní kuchyň atd. Postupně se dodělal vnitřek - výměny krytin, snížené stropy atd. a pak se dodělal venek, fasáda, střechy atd. Stavět novostavbu by asi ve výsledku bylo levnější, ale tady to bylo rozložené do více let a stihlo se během se té doby šetřit. Navíc jsme díky tomu víc v centru, zahrada byla od začátku funkční a nečekali jsme na terénní úpravy, na trávník atd.
Podle mě je to otázka jednak financí a jednak určitého estetického cítění. Pokud nevíš co s penězma, není problém si postavit novostavbu. Jinak pro běžného smrtelníka je o dost dostupnější si pořídit domek k rekonstrukci (pro rýpaly: každý domek není vhodný a najdou se výjimky, kde se to nevyplatí).
Pro mě osobně další část rozhodování je i v tom, že mi ty novostavby nějak neladí co se týká vzhledu a zasazení do terénu. Opět jsou i výjimky, ale to už se jedná o domy v hodnotě vyšších desítek nebo stovek milionů. Jinak klasická novostavba do 10 mio je kostka v poli s podivnými proporcemi a s nedostatkem vnitřního prostoru - úzké chodby a další kompromisy.. Mě osobně je nějak sympatičtější klasický barák nebo nějaká vilka v normální zástavbě a cenově je to i s rekonstrukcí za zlomek peněz oproti srovnatelné novostavbě.
Starší barák je podle mě i lepší investice, protože jeho hodnota od začátku poroste. Zatímco u novostaveb je to takové dost nejisté, protože na začátku si připlácíš za to, že je to úplně nové (asi jako u nového auta). A ten efekt nového domu vydrží jenom pár let, pak už se z toho stane normální „ojetina“.
My opravili stary a bydli se nam dobre. Cena rekonstrukce byla vysoka, ale urcite ne tolik, jako novy dum vc. pozemku. Je mi jasne, ze kazdy chce nekde bydlet, ale kdyz vidim, kolik pudy mizi pod novostavbama. Kdyz je ta moznost opravit si stary, proc ne.
Moc děkuju. Popravdě odpad, voda, elektřina, topení. To tam všechno je, spíše pouze renovace časem a rekonstrukce. Dá se říct prostě staře zařízený, ale žít se tam dá. Tzn. klidně si tam můžu dát postel, tv a je hotovo. Takže spíš nové zdi, podlahy to chce. Časem venek jako je fasáda, nová střecha, terasa. Nevím proč všichni chtějí nutně, abych byla v novém jen proto, že je to nové, čili čisté a moderní? Nechápu.. Taky se mi to úplně nelíbí a poloha? Ta je dobrá, je to jen kousek od domu, kde bydlím teď. Spíš je tam moc starých zbytečných přístavků kolem toho domu ve dvoře a odvádí se za to daně. No a taky nový kotel by to chtělo už. Donedávna to bylo prakticky obývané.
Bylo mi řečeno, že investovat se dá i postupně z výplaty do výplaty. ![]()
Máme skoro 4tis zahradu na okraji města a dům 200m zastavěné plochy a vše asi za 8,5mil, čerstvé…tak všude určitě není pozemek za 6mil…záleží na lokalitě…a kde bydlíš teď a kolik máš ušetřeno?
@miri_z píše: Více
A jestli je malá novostavba i s parcelou do 10mil.? Tak na to asi opravdu kašlu. Na to bych neměla. Leda hypotéka. Zbytečné zřejmě.
My koupili starý domek po částečné rekonstrukci (voda, elektřina, topení, okna). Dal pomalu predelavame. Výhodou je, že děláme jen na co máme a normálně bydlíme, byť je třeba linka stará a přála bych si novou a další. Na novostavbu bychom neměli, takže radši bydlíme ve starším a ne zcela rekonstruovaném než v bytě v paneláku.
Dobrý den všichni!
Babo raď.
Samozřejmě byla bych na to sama, tzn. sehnat si řemeslníky apod. Pořád si myslím lepší, než si brát hypotéku.
Chci znát jenom váš názor, protože mi připadá, že mně nikdo moc nechápe nebo chápe, myslí to dobře, ale spíš to nevidí moc reálně. Takže.. bydleli byste a opravili radši starý barák postupně(respektive napřed vnitřek - byt), i když to bude stát peníze, ale prostě je střecha nad hlavou, elektřina prostě základ.. Anebo prodali barák a stavěli? Obávám se, že parcela kolikrát může stát stejně jako starý barák, navíc stavět se nemůže jen tak někde, i když máte „svůj plac“ a místo na to, ne? Část lidí nechápe, že chci vrážet do starého, místo abych stavěla nový, ale zase přátelé si myslí, co mi radí rodina je, nesmysl, že mám být ráda, že nějaký barák přece jen mohu mít a záleží jestli jsem ochotna do toho vrážet celý život