Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Pruhovaný_mýval píše:
@Gracetheworld nojo, on má tohle každý svůj názor a naštěstí je dost možností pro každého. Nicméně právě to, co ostatní považuji u zděných domu za výhodu, je pro mě spíš odstrašující. My volíme pasivni drevostavbu hlavně z duvodu velmi nízké energetické náročnosti, možnosti snadněji adaptovat vytapeci a rozvodné systémy, rychlosti stavby a i kvůli pocitu, který mám u dřevostaveb prostě jiný než ve zděných domech. A až umrene, tak naše děti naloží domeček na Avii a odvezou do sběrného dvora, a pořád budou mít hodnotný pozemek nezatizeny zastaralou ruinou.
Což je mimochodem teď dost problém, bo slušný pozemek se skoro nedá sehnat. Na všem stojí ohavne zděné nebo azbestove samodomo barabizny v dezolatnim stavu, jejichž majitele trpí bludnou představou, že mají ještě nějakou cenutakže my musíme tento architektonický zázrak zbourat, abychom vůbec mohli postavit něco rozumného.
Ano, máme super pozemek, bez žádné předchozí stavby, tak máme volnou ruku.
Každá stavba má své a bohužel hodně často člověk narazí na zatvrzelé odpůrce dřevostaveb, kteří odmítají možost že existuje i něco jiného než cihla ![]()
Jednou zdědím část domu po babičce, zděný dům ze 70-80 let, obří dvougenerační objekt s naprosto nevyhovujícími dispozicemi pro moderní bylení a upřímně, při představě že bych to měla rekonstruovat tak, aby se v tom dalo bydlet mě jímá hrůza.
Děti jedou naši dřevostavbu buď přizpůsobí obrazu svému, což bude výrazně jednodušší než by bylo u zděného domu, nebo to naloží na tu avii a odvezou do sběrného dvora jak říkáš ![]()
Nestavéme úplně pasiv, ale daleko do pasivo to mít nebude ![]()
@liptom píše:
@Midliva Jasně. Za dva týdny vyzdi. Ale betonová deska je o něčem jiném - a ne, vše rychle a po první zimě mají akorát dům k opravám.Mám velmi dobrého známého zedníkaTak že mi nemusíš poučovat. A o svépomocí tu já osobě nemluvím
A myslíš, že tu dřevostavby postaví na holou zem? ![]()
@Gracetheworld jak vypadá naprosto nevyhovující dispozice? Že se jde do kuchyně přes záchod? Nebo jak? To mě vážně zajímá, z profesního hlediska.
@liptom v čem je jiná betonová deska? V tom že 3 týdny se nechává zrat? Takže to máme 5tydnu navíc oproti dřevostavbe
jake opravy, tak logicky, když někdo stavet neumí tak je jedno jestli cihla nebo dřevo, obojí dokáže samouk kutil pokazit ![]()
@Gracetheworld píše:
Každá stavba má své a bohužel hodně často člověk narazí na zatvrzelé odpůrce dřevostaveb, kteří odmítají možost že existuje i něco jiného než cihla
Jednou zdědím část domu po babičce, zděný dům ze 70-80 let, obří dvougenerační objekt s naprosto nevyhovujícími dispozicemi pro moderní bylení a upřímně, při představě že bych to měla rekonstruovat tak, aby se v tom dalo bydlet mě jímá hrůza.Děti jedou naši dřevostavbu buď přizpůsobí obrazu svému, což bude výrazně jednodušší než by bylo u zděného domu, nebo to naloží na tu avii a odvezou do sběrného dvora jak říkáš
Nestavéme úplně pasiv, ale daleko do pasivo to mít nebude
Hm. Plácance. Aktuálně v dřevostavbě bydlím a až seženu pozemek, tak jedno vím jistě: další dům rozhodně nebude dřevostavba.
@Gracetheworld píše:
Každá stavba má své a bohužel hodně často člověk narazí na zatvrzelé odpůrce dřevostaveb, kteří odmítají možost že existuje i něco jiného než cihla
Jednou zdědím část domu po babičce, zděný dům ze 70-80 let, obří dvougenerační objekt s naprosto nevyhovujícími dispozicemi pro moderní bylení a upřímně, při představě že bych to měla rekonstruovat tak, aby se v tom dalo bydlet mě jímá hrůza.Děti jedou naši dřevostavbu buď přizpůsobí obrazu svému, což bude výrazně jednodušší než by bylo u zděného domu, nebo to naloží na tu avii a odvezou do sběrného dvora jak říkáš
Nestavéme úplně pasiv, ale daleko do pasivo to mít nebude
Mám trošku pocit, že si to obhajuješ hlavně sama před sebou, že dřevostavba je prostě to NEJ. Neznám žádného řekněme bohatšího člověka z mého okolí, který by si postavil dřevostavbu protože je to lepší. Všichni mají haciendy z cihly. Proč asi? ![]()
Máme roubenku a jsme moc spokojení. V krabici z osb bych nežila ani omylem, to mnohem radši kvalitní zděný dům. Zděný dům je mnohem těžší udělat špatně a mnohem snažší opravit. Veškeré práce taky vyjdou levněji a najít někoho, kdo to umí se dřevem, je opravdu těžké a ještě je to potřeba všechno ohlídat. Vždy můžete udělat zděný dům s elementy ze dřeva. Np. tchanovci mají celé podkroví vyložené dřevem a je to fajn.
Bydlí se super (v roubence - k tzv. „dřevostavbám“ se nevypovím), ale je to mnohem komplikovanější a dražší než zděný dům. Taky to není pro někoho, kdo chce mít všechno dokonalé, takové bydlení prostě někdo musí mít rád.
@Zumpa Já vyrostla v roubence a za život jsem bydlela jak v moderní dřevostavbě, tak ve zděném domě i v paneláku. Vím do čeho jdu.
Jak jsem napsala v prvním příspěvku, pokud bychom chtěli dům do patra, o dřevostavbě bych ani neuvažovala. Stavíme ale přízemní dům, a tam uživatelsky mezi dřevostavbou a zděným nevidím moc rozdíl.
@inkakřivák nevyhovující dispozice jsou rozhodně průchozí pokoje.. Ve stařičké zděné chalupě (částečně i šutr) je to formou cca vagonu, tj. z chodby jdeš do kuchyně-přes tu do obýváku-přes tu do ložnice - a přes tu to pokojíčku
až tam vzadu je pak technická a koupelna.. to by tě jeblo tam bydlet..
naštěstí jsme tam spíš jen v létě nebo na oslavy, tak dočasně se to dá, ale takovýhle zděný dům, kde navíc z té kuchyně je do obýváku půlmetrová nosná zeď, to fakt rekonstruovat směrem ke dnešním standardům nechceš…
je teda atypický v tom, že chodbou se dostaneš do té technické a do pokojíčku - takže je to kolečko
dá se tam chodit prostě dokola…
ale vždy musíš projít ty pokoje ![]()
kdo to vymyslel, měl navrhovat spíš nějaké únikovky ![]()
kdyby to byla dřevostavba, tak bych jednodušila vymlátila aspoň tu jednu příčku mezi kuchyní a obývákem..
ony dřevostavby fakt mají i výhody včetně té rychlosti…
a co bude za 60 let, to ať tam pak řeší vnoučata ![]()
klidně bych do ní šla
(líbil by se mi i srub, ale evokuje spíš chalupu a spíš do hor…a navíc žádná láce..)
Příspěvek upraven 11.02.22 v 14:16
@Midliva
Tak když máš tyhle argumenty, tak to jo.
![]()
Spíš se zeptej majitelů dřevostaveb zkušenosti a pak tu obhajuj, že drevodomek je lepší než cihla.
![]()
A levnější
- pokud má jít o kvalitu
( Samo, že nepočítej sruby, ale tj jiná cenová, o které tu zakladatelka jistě nepíše. )
![]()
@Zumpa Proč?
myši dělají mejdan?
životnost?
co ti překáží konkrétně??
mně teda přijde fakt lepší co do případných úprav.. na té naší zděno-kamenné chalupě je to bez mega-investic prakticky neproveditelné..
já bych se za dřevostavbu nezlobila ![]()
@berusa.m To bude asi jenom pocit. Já od začátku tvrdím že jak zděný, tak dřevostavba má své plusy a mínusy, nic není černobílé. Obojí se dá udělat dobře, ale obojí se dá taky dobře pokazit. Upřímně je mi jedno jestli náš budoucí dům bude dřevostavba, nebo zděný, těším se do vlastního a nového bydlení ![]()
Pokud člověk není extra bohatý, tak vždy přemýšlí v kontextu financí, možností a očekávání. V našem případě dřevostavba dává smysl, našli jsme dobrou firmu, která má čas to nám dům postavit již letos, mají dobrý poměr cena/výkon a jsou schopní nám garantovat cenu. Pokud bychom v době hledání firmy našli stejnou firmu která by za těchto podmínek stavěla zděné domy, šli bychom možná do zděného, kdo ví. Bydlela jsem jak v dřevostavbě, tak ve zděném a pocitově mi líp bylo v té dřevostavbě ![]()
Pokud by bylo víc peněz, tak bych volila barák o trochu větší, ale pořád asi dřevostavbu.
Pokud bychom nestavěli přízemní dům, ale patro, tak tam bych do dřevostavby nešla.
@inkakřivák píše:
@Gracetheworld jak vypadá naprosto nevyhovující dispozice? Že se jde do kuchyně přes záchod? Nebo jak? To mě vážně zajímá, z profesního hlediska.
Naprosto nevyhovující dispozice pro moderní bydlení neznamená, že se tam s těmito dispozicemi bydlet nedá, ale že z toho prostě neuděláš bydlení moderní.
V tomto případě je tam velice malá koupelna, záchod, který je malý a nedá se tam dát umyvadlo. Kuchyň je úzká bez místa na lednici, ta je v úzké dlouhé špajzce vedle kuchyně, takže od lednice ke sporáku to máš tak 15-20 kroků. Mezi kuchyní a obývákem je nosná zeď, takže spojenou kuchyni a obývací prostor nevyrobíš. Pračka je ve studeném sklepě, kam se jde po úzkém schodišti a garáž na moderní automobily hodně úzká, takže tam pořádně nezajedeš ![]()
Upravit cokoli z vyjmenovaného by nebylo vůbec nic jednoduchého ani levného. Plus kdyby šlověk dělal rekonstrukci, už by musel stejně vyměnit veškerou elektroinstalaci a tak, aby to utáhlo moderní domácnost.
@Midliva píše:
@liptom v čem je jiná betonová deska? V tom že 3 týdny se nechává zrat? Takže to máme 5tydnu navíc oproti dřevostavbejake opravy, tak logicky, když někdo stavet neumí tak je jedno jestli cihla nebo dřevo, obojí dokáže samouk kutil pokazit
A tu dřevostavby základě na čem? Na hlíně? Tak v tom případě bych ji skutečně nechtěla.
@Lucy75 píše:
@inkakřivák nevyhovující dispozice jsou rozhodně průchozí pokoje.. Ve stařičké zděné chalupě (částečně i šutr) je to formou cca vagonu, tj. z chodby jdeš do kuchyně-přes tu do obýváku-přes tu do ložnice - a přes tu to pokojíčkuaž tam vzadu je pak technická a koupelna.. to by tě jeblo tam bydlet..
naštěstí jsme tam spíš jen v létě nebo na oslavy, tak dočasně se to dá, ale takovýhle zděný dům, kde navíc z té kuchyně je do obýváku půlmetrová nosná zeď, to fakt rekonstruovat směrem ke dnešním standardům nechceš…
je teda atypický v tom, že chodbou se dostaneš do té technické a do pokojíčku - takže je to kolečko
dá se tam chodit prostě dokola…
ale vždy musíš projít ty pokoje
kdo to vymyslel, měl navrhovat spíš nějaké únikovkykdyby to byla dřevostavba, tak bych jednodušila vymlátila aspoň tu jednu příčku mezi kuchyní a obývákem..
Příspěvek upraven 11.02.22 v 14:16
ony dřevostavby fakt mají i výhody včetně té rychlosti…
a co bude za 60 let, to ať tam pak řeší vnoučata
klidně bych do ní šla
(líbil by se mi i srub, ale evokuje spíš chalupu a spíš do hor…a navíc žádná láce..)
Jenže tady se mluví o nějakých domech z padesátek, a to se nezlob, to se dávno žádné kameni na zdění nepoužívalo. Ani ty průchozí pokoje. To co popisujes, je dost typická chalupa z přelomu 19. a 20. století.
No a co občas vidím za typové projekty se od téhle chalupy moc neliší. Velká obytná kuchyň (to oblíbené pokoj s kuchyní), odkud vedou dveře do chodbičky k ložnicím a koupelně, a občas i schody do patra.
A předpokládám, že ty jistě všechno řešíš s ohledem na vnoučata, co?
Protože víš, jaké budou za šedesát let poměry. TOS mě rozesmála. Ještě před pár lety nikdo nevěděl o TC, nedělaly se domácí ČOV, například. Ještě před třemi lety nikdo netušil, že se letos zvednou ceny energií, lidí v pohodě dávali i elektrokotle.
Ale chápu. Tato moudrá generace to ví. A proto se na třicet let zaseka do hypotéky za 5%, aby postavila barák z papundeklu, který za čtyřicet let bude tak akorát k demolici. Kdežto slušně vyřešeny dům z keramiky bude možná potřebovat novou omítku a pokud má plastický s dvosklem, tak nový okna. Jo a kotel. Voda v plastu a topení v mědi vydrží.