Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Mám zakoupený pozemek v Olomoucí a rozhodujeme se pro bydlení ve dřevostavbě nebo ve zděném domě. Jsme milovníky dřeva a přírody, proto neustále vede dřevostavba, ale máme i trochu obavy z její životnosti. Dnes je to moderní a hlavně cenově dostupné bydlení. Pořád zvažujeme, pro jaký typ bydlení se rozhodnout. Budu rád za jakékoliv Vaše vlastní názory.
Jestli jsi milovník dřeva, tak si postav srub. Dřevostavba nemá s dřevem nic moc společného. Já bych dřevostavbu nechtěla. Ale zase bych se toho nebála. Staví se to tady už dlouho a zkušeností je dost. Hlavně si ohlídat to, že najdeš kvalitní firmu byť si trochu připlatit. Ať se dům snů povede! ![]()
@Romsol píše:
Mám zakoupený pozemek v Olomoucí a rozhodujeme se pro bydlení ve dřevostavbě nebo ve zděném domě. Jsme milovníky dřeva a přírody, proto neustále vede dřevostavba…
Jak již zmínila @berusa.m, tak jestli jste milovníky dřeva, tak to bych do konstrukčního systému dřeva nepromítal.
Pokud jste milovníci přírody, tak nechápu, proč ji chcete škodit stavbou ![]()
…ale máme i trochu obavy z její životnosti.
Obavy z životnosti jsou na místě, protože nekvalitním provedením se stavba bude rychle ničit, typický nešvar je nekvalitně provedená paroizolace u difuzně uzavřených staveb.
Dnes je to moderní a hlavně cenově dostupné bydlení. Pořád zvažujeme, pro jaký typ bydlení se rozhodnout. Budu rád za jakékoliv Vaše vlastní názory.
Moderní to je, cenově dostupné nikoli.
Jak již bylo zmíněno, pokud jste milovníky dřeva, postavte si roubenku nebo srub, to bude krásné a dřevěné, ale rozhodně to nebude levné.
Dřevostavba, jak se staví dne mi nepřijde jako podřadný dům s nízkou živostností. Ano, od zděné stavby je jiný a každý systém má své výhody i nevýhody, záleží na tom jak si vy představujete své bydlení.
Klady dřevostavby: Rychlost postavení, když máte dobrou firmu, klidně od prvního kopnutí můžete do půl roku bydlet. Na stejné, nebo nižší tloušťce stěny lépe izoluje než zděný dům, velká variabilita co se týče pozdějších úprav jako posouvání příček a tak. Veškeré rozvody jsou tažené za předstěnou, takže když chete něke přidat zásuvku, nebo světlo, nemusíte sekat do zdi ale protáhnete to za předstěnou. Co se týče živostnosti, tak pokud se o dům staráte, nepřijde mi že by živostnost byla nějak nižší než u zděného domu
Mě stejně zajímá jen dalších cca 50 - 60 let, protože víc se nedožiju. Děti to zdědí tak jako tak, a tou dobou jakýkoliv dům bude morálně zastaralý. Dřevostabvu snadněji zmodernizují, než zděný dům.
Zápory: Dřevostavba je mnohem výce náchylná na poškození vodou. Takže se musí hlídat jestli vám někde něco neteče, a veškeré havárie vody se musí řešit důkladně a ihned. Pokud bydlíte někde, kde je možné že v příštích 50 letech bude povodeň, tak tam bych dřevostavbu nepostavila. Pokud stavíte barák do patra, stropy jsou měkké takže se při chůzi trochu hýbe (pokud máte nahoře ve skříni skleničky, budou cinkat) a kročejová izolace je mnohem horší, než u zděného domu. Při prodeji za nějkaý čas od stavby (10-20 let), bude mít dům o něco nižší hodnotu, než kdyby byl zděný. Pokud chcete stavět svépomocí, dřevostvba není vhodný systém protože je náchylná na dodržení technologický postupů. Pokud chcete stavět s velkým podílem vlastní práce, zděný je rozhodně lepší volba.
My momentálně stavíme dřevostavbu a v dnešní době to finančne vychází se zděným velice podobně. Už se rozhodne nejedná o domy, které jsou o třetinu levnější, než domy zděné. Náš dům bude přízemní, v oblasti kde záplavy nehrozí, a stavíme s firmou na klíč.
@Gracetheworld zcela souhlasím, a přidala bych ještě to, že nižší životnost nehraje v současné době až takovou roli. Za těch 50 let bude jakýkoli dům těžce zastaralý, a dřevostavba se likviduje o dost levněji, než zděný dům.
@Romsol do dřevostavby nešla pokud by nevycházela min. o půlku levněji než zděný dům. S ekologii to nemá moc společného, víš že jsou to OSB desky a na nich kilometry fólie a lepící pásky? Stává se, že se do dřevostavby dostane myš, hezky se jí bydlí ve skelné vatě. Není moc příjemné, když si večer začnou dělat mejdan. A tu zázračnou fólií zničí. Navíc se může stát, že vám někde praskne trubka, stačí když bude trošku po kapkách z ní kapat. Za 50 let pro vnoučata vyjde levněji udělat novou omítku, obklady v koupelně, podlahu než bourat a stavět od podlahy až po střechu nový dům. Když se podíváte na blbe paneláky, tak už mají 50 let a stát budou ještě minimálně 150let..
@Romsol my máme dřevostavbu. Ne teda kvůli přírodě, se dřevem jako takovým to nemá nic moc společného.. Ale na zděný dům jsme neměli čas a ani finance. ![]()
@Romsol cenově dostupné? A na to si prosimtě přišla kde?
Je to daleko dražší, a nebo stejnén než stavět z jiných materiálů.
@liptom časově to taky vychází skoro stejně. Parta chlapů úplně na pohodu vyzdi za 14dnu zdenny dům 😀 oni lidí vidi jen asi svépomocné stavby 😀
@Pruhovaný_mýval píše:
@Gracetheworld zcela souhlasím, a přidala bych ještě to, že nižší životnost nehraje v současné době až takovou roli. Za těch 50 let bude jakýkoli dům těžce zastaralý, a dřevostavba se likviduje o dost levněji, než zděný dům.
Přesně to je naše uvažování. Viděla jsem kompletní nemodelace domů v USA, které byly stavěné systémem 2×4 a byly klidně i 100let staré a šlo to. Pokud se do nosných prvku nedostává voda, je to stavba stejně trvanlivá, jako zděná a případná likvidace je mnohem méně náročná.
Jsem spíš pro zděný. Pokud dřevostavbu. Tak jedině bungalov bych brala. Srub se mi nelíbí.
My jsme si teda koupili starý zděný barák, kde byl dřevěný strop a nikdy víc. Bylo prostě slyšet, když se v podkroví chodí. Nový se dělal zděný. Ale co si budeme povidat. Jde i o peníze. Ta dřevostavba vychází levněji. Jak sestra staví. Ta zůstala taky u zděného. Nějaké tvárnice z Německa jim vezou. Ale několik sousedů mělo mít zděný a předělávají projekty. Že jdou do dřevostaveb, že je to vychází levněji.
@Gracetheworld nojo, on má tohle každý svůj názor a naštěstí je dost možností pro každého. Nicméně právě to, co ostatní považuji u zděných domu za výhodu, je pro mě spíš odstrašující. My volíme pasivni drevostavbu hlavně z duvodu velmi nízké energetické náročnosti, možnosti snadněji adaptovat vytapeci a rozvodné systémy, rychlosti stavby a i kvůli pocitu, který mám u dřevostaveb prostě jiný než ve zděných domech. A až umrene, tak naše děti naloží domeček na Avii a odvezou do sběrného dvora, a pořád budou mít hodnotný pozemek nezatizeny zastaralou ruinou.
Což je mimochodem teď dost problém, bo slušný pozemek se skoro nedá sehnat. Na všem stojí ohavne zděné nebo azbestove samodomo barabizny v dezolatnim stavu, jejichž majitele trpí bludnou představou, že mají ještě nějakou cenu
takže my musíme tento architektonický zázrak zbourat, abychom vůbec mohli postavit něco rozumného.
@Romsol dřevostavba nemá se dřevem nic moc společného. Tam je jen dřevěný rám. Nic víc. Dřevěné jsou sruby. A ty do města opravdu nejdou.
@Midliva parta lidí udělá hrubou za dva dny. Bez betonáže tedy.
@Midliva Jasně. Za dva týdny vyzdi. Ale betonová deska je o něčem jiném - a ne, vše rychle a po první zimě mají akorát dům k opravám.
Mám velmi dobrého známého zedníka
Tak že mi nemusíš poučovat. A o svépomocí tu já osobě nemluvím