Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, chtela jsem se zeptat, zda nema nekdo zkusenosti s porizenim baracku, neco maleho 3kk / 3+1 a pozenek… max 2a pul mega… Jde o to, ze nemame nic nasetreno, chtela bych ho porizovat za 4 roky (az pujde malej do skolky a ja zas do prace). Je to vubec realne? Co treba zalozit sporeni? Vyplati se to na tu chvili? Nase prijmy pak budou dohromady cca 35tis. Momentalne splacime jeste pujcku a ja budu nastupovat na materskou, takze nam z vyplat moc nezbude, proto chci cekat ty 4 roky, az bude lip.. Jen jestli neexistuje neco, cim si pomoci, aby nam to pak vyslo.. Diky ![]()
@mrke12 píše:
Ahoj, chtela jsem se zeptat, zda nema nekdo zkusenosti s porizenim baracku, neco maleho 3kk / 3+1 a pozenek… max 2a pul mega… Jde o to, ze nemame nic nasetreno, chtela bych ho porizovat za 4 roky (az pujde malej do skolky a ja zas do prace). Je to vubec realne? Co treba zalozit sporeni? Vyplati se to na tu chvili? Nase prijmy pak budou dohromady cca 35tis. Momentalne splacime jeste pujcku a ja budu nastupovat na materskou, takze nam z vyplat moc nezbude, proto chci cekat ty 4 roky, az bude lip.. Jen jestli neexistuje neco, cim si pomoci, aby nam to pak vyslo.. Diky
Nejsem si jistá, jestli s platem 35 dohromady uživíte dům
Ve městě je to nereálné.
Ovšem pokud jste skutečně skromní a stačí vám bydlet někde na vsi v horším komfortu, tak by to asi šlo. Tam se dají domky i za 1.5. Ale nic víc než šetřit, ti asi nikdo neporadí.
Otázka je, na co jste měli tu půjčku. Pokud toužíte po věcech, na které nemáte. Do skromného bydlení bych nešla.
Také myslím, že je váš příjem malý na financování domu. Bez finanční rezervy bych do domu rozhodně nešla, co budete dělat, až se něco pokazí, vezmete si půjčku? Navíc 100 % hypotéku vám už nikdo nedá a během tvé mateřské toho asi moc nenašetříte.
Spočti si kolik máte ted náklady na jídlo atd a uvidíš kolik jste schopný šetřit, ale moc reálně to nevidím 2,5 milionu je dost
@mrke12 Jak tu už padlo, tak 100% hypotéku už bohužel nedostanete, takže je potřeba co nejvíce šetřit, aby před žádostí o hypotéku bylo co nejvíce na účtu
Ale zase si teda naopak myslím, že s 35tis se dá dům utáhnout
Ono je pak ve finále jedno, jestli máte platit 12 tis nájem a nebo hypotéku, ta hypo jde aspoň do vlatního
My máme hypotéku 2 roky (přítel jí dostal 2 miliony sám na sebe s platem myslím 21 čistého v době žádosti) Splácíme 7,5tis měsíčně na 30 let.. já jsem na rizikovým a beru úplně minimální nemocenskou a pak budu na rodičáku, takže budeme mít cca kolem 30tis měsíčně a nemám stach, že bysme nějak strádali ![]()
@donutkaP pritel má hypotéku na barák na sebe a co ty jako přítelkyňe? Budeš se podílet? Bude ti něco patřit nebo tam jen budeš makat a vrazet prachy do jídla protoze chlap financuje stavbu?
včera zrovna jedna holčina v diskuzi řešila jak odejít od chlapa se dvěma dětmi, stavěli barák, on hypotéky na sebe barák na sebe ještě tam platila podlahy…Její práce za ta léta a nebyli manželé…silena situace, tak si to o se fuj ať tak taky nedopadnes ![]()
@truelly Barák už je téměř hotový, stěhování bude během čtvrt roku
finančně se vůbec nepodílím, barák je psaný na přítele, hypotéka taky.. máme v plánu svatbu do konce roku a jak to bude s předmanželskou smlouvou jsme zatím neřešili a myslím, že ani žádná nebude
A co se týče plateb nákupů, tak většinu platí přítel a já platím spíš jen drogerii a oblečení.. zatím máme oddělené účty, já si platím jen pojištění a paušál a zbytek peněz mám pro sebe, takže jsem z toho např. nakupovala na mimčo
popravdě mě ani nenapadlo, že bych někdy musela řešit rozchod
dům bude jednou psaný na naše děti…
100% hypotéky už se nedávají (díky bohu), takže budete muset mít našetřeno. Pokud nemáte pozemek, tak mi 2 500 000 Kč za novostavbu přijdou jako hodně ambiciózní nápad. Moc nevim, kde z 35 000 Kč chcete vzít na hypotéku, provoz domu a uživení 3 lidí.
@radkka Já si teda myslím že to s 35 tis, jde v pohodě
Kolikrát ta hypotéka a věci kolem ní, vyjde stejně jako nájem s energiema, takže nevidím moc rozdíl ![]()
@donutkaP píše:
@radkka Já si teda myslím že to s 35 tis, jde v pohoděKolikrát ta hypotéka a věci kolem ní, vyjde stejně jako nájem s energiema, takže nevidím moc rozdíl
Mně to přijde málo ![]()
@radkka I kdyby platili dohromady 15tis (dvojnásobek toho co platíme my na 2 mega - což myslím, že tolik platit nebudou) tak jim 20 zbyde a to není málo ![]()
@donutkaP píše:
@radkka I kdyby platili dohromady 15tis (dvojnásobek toho co platíme my na 2 mega - což myslím, že tolik platit nebudou) tak jim 20 zbyde a to není málo
Já umím počítat
Každý to máme jinak, mně to přijde málo na to, abych se na x desítek let zadlužila, když mám takovou půjčku, chci mít co největší jistotu, že ji zvládnu, s těmihle penězi bych ji neměla.
@radkka Tak on každý tu hodnotu bere jinak.. někomu je to málo a někdo ani tolik peněz nemá a přijde mu to hrozně moc
to je jasný ![]()
Abyste si za 4 roky mohli vzít hypo na 2,5mil., tak budete velmi pravděpodobně potřebovat minimálně 10% ceny jako základ hypo a 4% na zaplacení daně z nabytí nemovitosti, což 14% z této částky je 350tis.
Jestli nemáte našetřeno nic, tak je třeba po celé ty 4 roky spořit měsíčně 7300,–Kč, abyste za ty 4 roky měli tolik, aby se s vámi banka vůbec bavila. A to samozřejmě nepočítám ani korunu na potřebné vybavení a rezervu, která by měla být minimálně na 3-6ti násobek měsíčních výdajů.