Bydleni za par let

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31899
24.4.17 22:57
@Bábrdl píše:
Ano, cizinci si tu ukládají peníze. Ale není jich zase tolik.Taky nevěřím v nějaký dramatický pokles. Ale o něco to podle mě klesne. :think:
pokud teda fakt přestanou 100% hypo.- Dneska to stejně lidi řeší překlenovákem nebo jiným úvěrem.

Taky těžko říct odkud to bude klesat… jestli to teď ještě rok, dva poroste stejným tempem jako doposud, tak i když to poklesne, tak je dost možné, že to furt bude o dost výš než teď :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
25.4.17 00:02

Popravdě jsem raději zastáncem toho, že ti, kteří nejsou schopni našetřit nějaké peníze, tak by hypotéku dostat prostě neměli. Když někdo není schopen si za deset let v pracovním režimu našetřit alespoň čtvrt milionu (to jsou blbé dva tisíce měsíčně bokem), tak bych mu nevěřila, že se k takovému finančnímu závazku jako je hypotéka postaví nějak zodpovědně.
Navíc ve chvíli, kdy se někdo do kupované či nově postavené nemovitosti nastěhuje je její cena automaticky nižší, protože v případě prodeje to je ‚použitá nemovitost‘ nikoliv novostavba. Takže je logické, že finanční ústav, který žadateli hypotéku poskytuje chce tuto ‚ztrátu‘ vyrovnat právě finanční spoluúčastí toho, kdo si tu hypotéku bere.
Tady vidím problém už v tom, že někteří rodiče o takových věcech se svými dětmi nemluví, je tu v tomhle ohledu naprostá negramotnost u většiny z nich a když se pak chtějí postavit na vlastní nohy, tak je nechápavě zírají, když zjistí, jak tohle všechno vlastně funguje. Tady se musíme my, jako rodiče, postarat o to, aby naše děti postupně získávali nějaké know-how a pomohli jsme jim tak k dosažení jejich budoucího vlastního bydlení bez takovýchto skrupulí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31899
25.4.17 00:35
@Monikka.89 píše:
Popravdě jsem raději zastáncem toho, že ti, kteří nejsou schopni našetřit nějaké peníze, tak by hypotéku dostat prostě neměli. Když někdo není schopen si za deset let v pracovním režimu našetřit alespoň čtvrt milionu (to jsou blbé dva tisíce měsíčně bokem), tak bych mu nevěřila, že se k takovému finančnímu závazku jako je hypotéka postaví nějak zodpovědně.
Šetřit 10 let čtvrt milionu je třeba v Praze výsměch, to je rezerva, ne našetření na bydlení. V aktuálních podmínkách je naprostá hloupost si místo hypo jít šetřit pár ušmudlaných tisíc stranou na „vlastní bydlení“. A jestli našetříš za 10 let třeba 5 milionů? Tak si to spočítej + 15 - 20 stávající náklady na bydlení. Ve chvíli, kdy máš alespoň trochu rozumné podmínky, je opravdu extrémní hloupost jít něco spořit a jedinec by neměl být omezován státem, protože to, že si člověk vezme 100% hypo ještě ani zdaleka nemusí znamenat, že je neschopný či fin. negramotný, naopak může se stát, že se mu to finančně vyplatí mnohem víc než tebou navrhovaný postup, navíc ještě s dost zcestnou částkou.
@Monikka.89 píše:
Navíc ve chvíli, kdy se někdo do kupované či nově postavené nemovitosti nastěhuje je její cena automaticky nižší, protože v případě prodeje to je ‚použitá nemovitost‘ nikoliv novostavba. Takže je logické, že finanční ústav, který žadateli hypotéku poskytuje chce tuto ‚ztrátu‘ vyrovnat právě finanční spoluúčastí toho, kdo si tu hypotéku bere.

To je myšlenka zdánlivě krásná, avšak k realitě má v mnohých případech daleko. Je spousta regionů, kde tomu tak není (u nás tady poblíž se třeba tyto použité stavby prodávají klidně i o milion dráž než novostavby na stejném místě od stejného developera). Nehledě na to, že na většině rozumných regionů stačí max. pár let a hodnota stoupá. Chce to vybírat při nákupu, my zatím neprodělali ani na jedné novostavbě ;)

@Monikka.89 píše:
Tady vidím problém už v tom, že někteří rodiče o takových věcech se svými dětmi nemluví, je tu v tomhle ohledu naprostá negramotnost u většiny z nich a když se pak chtějí postavit na vlastní nohy, tak je nechápavě zírají, když zjistí, jak tohle všechno vlastně funguje. Tady se musíme my, jako rodiče, postarat o to, aby naše děti postupně získávali nějaké know-how a pomohli jsme jim tak k dosažení jejich budoucího vlastního bydlení bez takovýchto skrupulí

S tím souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31899
25.4.17 00:56

@Monikka.89 btw se čtvrt milionem v Praze ti nezbyde stejně nic jiného než si vzít 100% hypo (kterou už nedávají), nedosáhneš ani na 90%, natož aby ses vyhnula hypo úplně nebo zvládla hypo omezenou na 5ti násobek ročního platu. A dost podobná situace bude v dalších větších městech a v jejich blízkém okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
25.4.17 06:06
@Nimie píše:
S tím souhlasím.

taky souhlas!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31899
25.4.17 18:08

@Bábrdl http://ekonomika.idnes.cz/…onomika.aspx?… tak to jsem zvědavá :mrgreen: zatím mi z toho vychází, že úvod článku se tak nějak neshoduje s realitou :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
25.4.17 18:33
@Nimie píše:
@Bábrdl http://ekonomika.idnes.cz/…onomika.aspx?… tak to jsem zvědavá :mrgreen: zatím mi z toho vychází, že úvod článku se tak nějak neshoduje s realitou :think:
četla jsem. V diskusi je zajímavý propočet, kolik lidé ušetří za bydlení za Prahou, ve středočeském kraji, ale na kolik je vyjde za těch 25 let dojíždění. A nedejbože, pokud jsou v rodin auta dvě. :zed:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31899
25.4.17 18:44
@Burj Chalifa píše: četla jsem. V diskusi je zajímavý propočet, kolik lidé ušetří za bydlení za Prahou, ve středočeském kraji, ale na kolik je vyjde za těch 25 let dojíždění. A nedejbože, pokud jsou v rodin auta dvě. :zed:

No, hlavně za Prahou to taky není o moc lepší. Leda fakt třeba až 10 - 15 km… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14541
25.4.17 19:47

@Burj Chalifa můj muž a za pět let projel nějakých 150tis., nám se to určitě finančně vyplatí, horší je to s časem :? I když kolikrát je přejezd z jedné strany Prahy na druhou taky zabere hodně času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
25.4.17 19:54
@Fikta píše:
@Burj Chalifa můj muž a za pět let projel nějakých 150tis., nám se to určitě finančně vyplatí, horší je to s časem :? I když kolikrát je přejezd z jedné strany Prahy na druhou taky zabere hodně času.

to je fakt. Když vidím ty stojící kolony na výpadovkách z Prahy. Ráno odjede, večer přijede. A den je fuč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3968
26.4.17 11:20
@Burj Chalifa píše:
to je fakt. Když vidím ty stojící kolony na výpadovkách z Prahy. Ráno odjede, večer přijede. A den je fuč.

Přesně, to dojíždění dokáže některé lidi slušně psychicky sešrotovat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
27.4.17 15:45
@Heinich píše:
Přesně, to dojíždění dokáže některé lidi slušně psychicky sešrotovat..

ale hlavně časově. Prsit se, že mám domek, ovšem v díře za Prahou, desítky let práce otroka na oltář hypotéky. Ráno vstát, trčet v zácpě, pak odkroutit pracovní směnu, znova zácpa domů, tam se najíst a jít spát, více se nestíhá. Co je to za život? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14541
27.4.17 16:04

@Burj Chalifa no my máme v dírě za Prahou jen byt a taky dvacet let hypotéky :mrgreen: Ale v zácpě muž netrčí. Jezdí do Prahy, když ještě není a domů když už není. Nestíhá se nic a život je to na houno, ovšem když jsme bydleli v Praze, bylo to dost podobné :nevim: Nicméně já naivně doufám, že tenhle stav nebude trvat věčně. Rozmýšleli jsme se, jestli 2+1(kk) někde na pražském sídlišti nebo za stejné peníze 3+1 podle našich představ daleko za Prahou, byť bychom museli oba dojíždět. Rozhodli jsme se, jak jsme se rozhodli a zatím nelitujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3968
28.4.17 09:17
@Fikta píše:
@Burj Chalifa no my máme v dírě za Prahou jen byt a taky dvacet let hypotéky :mrgreen: Ale v zácpě muž netrčí. Jezdí do Prahy, když ještě není a domů když už není. Nestíhá se nic a život je to na houno, ovšem když jsme bydleli v Praze, bylo to dost podobné :nevim: Nicméně já naivně doufám, že tenhle stav nebude trvat věčně. Rozmýšleli jsme se, jestli 2+1(kk) někde na pražském sídlišti nebo za stejné peníze 3+1 podle našich představ daleko za Prahou, byť bychom museli oba dojíždět. Rozhodli jsme se, jak jsme se rozhodli a zatím nelitujeme.

No taky pěkné. Jen vidím trošku rozpor mezi „život je to houno“ a „zatím nelitujeme“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14541
28.4.17 14:22

@Heinich takhle, ten život - celý den v práci, najíst se a spát, je na nic, ale to jsme měli i Praze (ono se dá dost dobře trčet ráno i večer v zácpě, i když člověk bydlí tam). Nelitujeme toho, že jsme koupili byt na sídlišti v menším městě a ne v Praze :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí