Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj;-) Bydlí tady někdo v jurtě? Nebo aspoň má ji na nějaké akce? Jak se v ní žije, dá se v zimě bez problémů vytopit? A je v ní v létě opravdu nesnesitelné horko?
Z článku se mi líbí věta, proč Čech nemůže žít jako Mongol
http://www.drevostavitel.cz/…da-o-jurtach
Deti chodí do školky, kde maji jurtu. Maji tam kamna, každé ráno zatopi a maji tam teploucko. Pres noc bez topení promrzne durch. V létě se da, když maji otevřeno - maji troje dveře a střešní okno uprostřed. Deti jsou šťastné.
V létě v ní rozhodně není horko, naopak je tam velmi příjemně.
V zimě se dá vytopit se dá velmi dobře, jen teda pochopitelně teplo neudrží, asi by to šlo řešit nějakými strategicky umístěnými šamotovými cihlami.
Klíčová je kvalita podlážky a pokud má být na stálo, tak je lepší ji postavit na vyvýšené pódium, zejména pokud se v ní nebude přes zimu nonstop topit - tím že české zimy jsou vlhké, tak má tendenci plesnivět.
Jednodušší je asi spíš maringotka a pořád to chce dostatek motivace a odhodlání.
Bydlela jsem v jurte tri mesice v usa, ve vedrech tam bylo strasne vedro a v zime zase strasna zima( byla jsem v montane v horach takze jsem zazila jak vedra, tak mrazy) v jurte jsme ale nemeli kamna, vytopit se urcite da, ale v mrazech musis neustale prikladat, jinak je teplo za chvili fuc. Je to proste velky stan- ale krasny, jednou bych si ji chtela postavit na zahrade jako letni domek:D
@Ou píše:
V létě v ní rozhodně není horko, naopak je tam velmi příjemně.V zimě se dá vytopit se dá velmi dobře, jen teda pochopitelně teplo neudrží, asi by to šlo řešit nějakými strategicky umístěnými šamotovými cihlami.
Klíčová je kvalita podlážky a pokud má být na stálo, tak je lepší ji postavit na vyvýšené pódium, zejména pokud se v ní nebude přes zimu nonstop topit - tím že české zimy jsou vlhké, tak má tendenci plesnivět.
Jednodušší je asi spíš maringotka a pořád to chce dostatek motivace a odhodlání.
Marin gotika se mi moc nelíbí či se týče vzhledu, a hlavně není tak jednoduše stehovatelna. Motivacj a odhodlání mám;-)
@marka123 píše:
Bydlela jsem v jurte tri mesice v usa, ve vedrech tam bylo strasne vedro a v zime zase strasna zima( byla jsem v montane v horach takze jsem zazila jak vedra, tak mrazy) v jurte jsme ale nemeli kamna, vytopit se urcite da, ale v mrazech musis neustale prikladat, jinak je teplo za chvili fuc. Je to proste velky stan- ale krasny, jednou bych si ji chtela postavit na zahrade jako letni domek:D
Jj je mi jasné, že to není prostě klasické bydlení… ale jelikož budu bydlet v horách, mít obrovské pozemky, hafo zvířat, tak ráno ve 3 vstanu a večer v 11 půjdu spát, tak mi to bude stačit;-) jen prostě ať aspoň ty 4 hoďky udrží teplo;-)
@Lizaveta píše:
Deti chodí do školky, kde maji jurtu. Maji tam kamna, každé ráno zatopi a maji tam teploucko. Pres noc bez topení promrzne durch. V létě se da, když maji otevřeno - maji troje dveře a střešní okno uprostřed. Deti jsou šťastné.
Děkuji za prispevek;-)
@ausik no funkční maringotka je na kolech a stěhuje se výrazně snáz, než jurta. I to týpí se staví rychleji.
4 hodiny žádný stan, tedy ani jurta teplo neudrží, tam je skutečně lepší ta maringotka a obestavět kamna starejma šamotkama a pohrát si s izolací.
Souhlas, teta má maringotku, jsou už tak vymakané, že zírám, má jí jako chatu, má tam kamna, zatopí, naloží a je tam vedro, že tam sedíme v tričku, a přes noc ta kamna vydrží hřát sama o sobě. A její stěhování je naprosto jednoduché, se vším, jak to tam je, se to zapřáhne a za chvíli je to jinde.
@Ou píše:
@ausik no funkční maringotka je na kolech a stěhuje se výrazně snáz, než jurta. I to týpí se staví rychleji.4 hodiny žádný stan, tedy ani jurta teplo neudrží, tam je skutečně lepší ta maringotka a obestavět kamna starejma šamotkama a pohrát si s izolací.
Tak to koukám, protože pan co maringotky vyrábí, řekl, že do hor, kde jsou úzké asfaltky bude s tou maringotkou problém… no uvidím,… prinejhorším přímotopy to jistí
@ka2ka píše:
@ausik nebo mobilhaus
Ten mě také napadl, ale ty co se mi líbí jsou už dost drahé a nechci brát hypotéku/ půjčku, a je problém to dostat do hor, jelikoz to musí kamion převezt aspoň co mi bylo řečeno
@ausik no nevím, tady po horách (800-1000 m. n. m) jsou maringotky rozesety velmi strategicky a teď už sice maringotkáři zestárli a usadili se v barácích, ale bydleli tam docela obstojně. Včetně míst, kam vedou jen staré cesty po němcích a docela dost do kopce.
Máňu kupte nějakou starší a zrenovujte si ji. Případně se poptejte v hospodách v okolí tam, kde se chcete nastěhovat, jestli někdo něco nemá ve stodole, co by vám prodal a rovnou vám ji tam přivezou za traktorem.
@ausik tak maringotku předělat na pevné bydlení známí mají dvě a propojené a je to moc pěkný „baráček“