Byt a plíseň?

34
16.11.25 17:40

Byt a plíseň?

Ahoj,

v záři jsem se nastěhovala do bytu v Praze.
Kromě nefunkčních zásuvek, které jsou opravené až nyní, jsem si všimla, že se mi v ložnici začala drolit omítka. Mam často i trochu zamlžené okna…
Vlhkost bytu sice byla potvrzena, ale pouze ve sklepě.(bydlím v přízemí).
Omítka byla natřena, když jsem se nastehovala.

Myslíte, že tohle je začínající plíseň?
Zdi jsou trochu napoukle.
Mam v bytě rekuperaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3101
16.11.25 17:46

Přijde mi to jako přetřené nerovnosti stěny, ne plíseň. Můj názor :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8951
16.11.25 17:50

Taky vidím špatně natáhnutou omítku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24636
16.11.25 17:54

Jsou to nerovnosti v omítce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.11.25 17:55
@Kačka3394 píše: Více

Ahoj, pokud se ti v bytě začala drolit omítka a máš často zamlžená okna, rozhodně to může být začínající plíseň nebo problém s vlhkostí. To, že jsou zdi napouklé, je také varovný signál, že v nich může být zadržovaná vlhkost, která způsobuje rozklad omítky a vytváří ideální podmínky pro plíseň.

I když ti potvrdili vlhkost pouze ve sklepě, přízemí jako byt nad sklepem je často ohroženo vlhkostí, která může stoupat do stěn a způsobovat problémy i tam. Rekuperace pomáhá s větráním, ale pokud není dostatečně účinná nebo nevětráš pravidelně manuálně, vlhkost se může hromadit i tak.

Doporučuji co nejdříve pravidelně větrat, pokud možno i odvlhčovač vzduchu a sledovat, jestli se stav nezhoršuje. Pokud omítka dál odlupuje nebo začne být cítit zatuchlý zápach, je dobré si zavolat odborníka na vlhkost a plísně, protože čím dřív se to řeší, tím méně problémů budeš mít do budoucna.

Plíseň není jen kosmetický problém, ale může ovlivnit zdraví, proto je lepší jednat rychle. Zároveň si nech zkontrolovat výměnu vzduchu, aby rekuperace fungovala opravdu efektivně a vlhkost se nepřemnožila.

Tak držím palce, aby se situace vyřešila co nejdřív a tvůj byt byl příjemný a zdravý! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
16.11.25 18:31

To je sanitr, stačí to oškrábat. Evidentně to už před tebou někdo dělal. Byt je sice vlhký, ale všechno se dá vyřešit správným větráním. Zkus pohledat na googlu, jak správně větrat byt. Jo, a hlavně tam nesušit prádlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20887
16.11.25 18:37
@Janli píše: Více
Že „správné větrání všechno vyřeší“ je mýtus. Když je venku 100% vlhkost nebo stačí 60+, tak nevyvetras absolutně nic. Nám pomohl jen elektrický odvlhčovač, který jede celý dny a je po problému.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8951
16.11.25 18:52

Dost vlhkosti domů jde, když se doma věší prádlo. Jestli nemáš. Tak pořídit sušičku. Ať se i téhle vlhkosti, přidávání vyhneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
289
16.11.25 19:15
@Cenarius píše: Více

Asi tak… akorát ty odvlhčovače dost žerou. Každopádně větrám jak mám a jakmile je venku vlhko, pod 60% se nedostanu ani kdybych se na hlavu postavila. Pak už jedině ten odvlhčovač no… a tím nemyslím ty cajky na tablety ale fakt přistroj do zásuvky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
16.11.25 19:34
@Cenarius píše: Více

Venku není 100% vlhkosti celý rok, taková vlhkost je minimálně a větrání vyřeší hodně. Ale máš pravdu, odvlhčovač je dobrá věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí